Museolaiva Pommern Maarianhaminassa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Länsisataman laituriin kiinnittynyt mustakylkinen nelimastoparkki Pommern on olennainen osa Maarianhaminan kaupunkisiluettia. Alus kertoo omaa tarinaansa ajasta, jolloin merenkulku vaati niin halua riskinottoon kuin raakaa voimaa ja rohkeutta. Monet meistä ovat nähneet Pommern-aluksen ruotsinlaivan kannelta, mutta oletko käynyt museoaluksella? Itse kävin aluksella viime kesänä kun edellisestä käynnistä oli ehtinyt kulua jo kymmenkunta vuotta – tervetuloa mukaan kierrokselle menneeseen maailmaan!

Itse näen Länsisatamassa hienon merenkulkuhistorian jatkumon; Pommern oli viimeisiä suuria purjelaivoja ns. Australian vehnäreitillä ja tänään Ruotsin liikenteen uusimmat alukset – maailman ensimmäisiin LNG-käyttöisiin matkustaja-autolauttoihin kuuluvat alukset – kiinnittyvät aivan Pommernin viereen. Alukset ja tekniikka muuttuva ja kehittyvät, mutta merenkulun perinne säilyy Ahvenanmaalla sukupolvelta toiselle.

Paljon oli Pommernilla samaa kuin ennenkin, mutta paljon oli myös muuttunut sitten viime käynnin: keväästä 2019 lähtien Pommern ui uudessa telakka-altaassa, jonka kävelykantta pitkin kävijät pääsevät kiertämään alusta vedenpinnan tasolla – täysin uusi näkökulma alukseen!


Uudistusten myötä myös aluksen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota, ja nykyään kulku aluksen kannelle tapahtuu Merenkulkumuseon terassilta kävelysiltaa pitkin. Vaikkei vanhaa purjealusta olla saatu täysin esteettömäksi, hissillä pääsee kuitenkin nykyään myös välikannen ja ruuman näyttelytiloihin. Mikäli on onnekas ulkokannella saattaa päästä näkemään kuinka kannella sijaitsevaa hekhukuulamoottoria käynnistetään.

Tarinat ovat tänä päivänä keskeisessä roolissa Pommernilla ja suuren mullistuksen on myös kokenut opastettu kierros aluksella. Itse en pääsääntöisesti lukeudu luuriopastusten suurimpien fanien joukkoon, paljolti siitä syystä, että ne ovat mielestäni usein liian pitkiä ja uppoutuvat liiaksi pieniin yksityiskohtiin. Pommernin audio-oppaan ”Pommern – 100 päivää merellä”-kierros muodostaa kuitenkin lajissaan loistavan poikkeuksen: kierros vie kuvitteelliselle matkalle Australiaan ja takaisin ja siinä seurataan kuunnelman muodossa eri miehistön jäseniä ja matkan välillä dramaattisiakin käänteitä. Äänimaailma ja tehosteet täydentävät kokonaisuuden, joka on täysi kymppi. Lapsille kierroksesta on olemassa oma versio.

 

Välikannella Pommernin historiaa ja miehistön elämää esitellään mm. vanhojen dokumenttielokuvien ja interaktiivisten osioiden.

Valtavassa ruumassa esitetään valo- ja äänishow. joka mielestäni varsin onnistuneesti kuvailee miltä on aikoinaan voinut tuntua olla Pommernilla myrskyn silmässä.

Jos et ole käynyt Pommernilla suosittelen  ottamaan käynnin aluksella ohjelmaan seuraavalla kerralla kun olet Maarianhaminassa. Käyntiä varten kannattaa varata runsaasti aikaa, silla aluksella vierähtää helposti tunti jos toinenkin eri tilojen. opastetun kierroksen sekä näyttelytekstien ja interaktiivisten osioiden parissa.

Oletko sinä käynyt Pommernilla ja Ahvenanmaan merenkulkumuseossa?

Museolaiva Pommern on osa Ahvenanmaan Merenkulkumuseota ja pääsymaksu Pommernille sisältyy pääsymaksuun.
Huomioithan, että museoalus Pommern on suljettu talvikaudella, 1.10.-30.4.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 04/06/2022 - 10:31 pm

Kävimme Pommernilla ja Ahvenanmaan merenkulkumuseossa viime kesänä. En yleensä oikein tykkää museoista, mutta poikkeuksiakin on. Nimittäin Pommern ja Ahvenanmaan merenkulkumuseo olivat oikein kiinnostavia. Tuolla perusteella itsekin voisin suositella näitä jopa sellaisille, jotka eivät yleensä välttämättä museoissa viihdy.

Vastaa
Alex | Matkoillablogi.fi 15/06/2022 - 10:33 pm

Poikkeus vahvistaa säännön!
Paljonhan tykkääminen liittyy siihen kiinnostaako aihe, mutta itse olen pyrkinyt nykyään tutustumaan ennakkoluulottomasti myös sellaisiin museoihin, jotka eivät ehkä ensituntumalta liippaa omia intohimoisimpia kiinnostusalueita – joskus voi nimittäin yllättyä!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet