Värikäs Svenskt Tenn Didrichsenin taidemuseossa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tänä kesänä Svenskt Tenn’in värikkäät kuosit ovat vallanneet Helsingin: Estrid Ericsonin & Josef Frankin värikästä designia on ollut Didrichsenin taidemuseon kesänäyttelybn ohella esillä niin Stockmannin keskustan tavaratalossa kuin Hanasaaren kulttuurikeskuksessakin.

Tämän kesän näyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa on esitellyt yhden Ruotsin klassisimman muotoiluyrityksen, Svenskt Tennin tuotantoa. Näyttely on ollut ilmeisen suosittu, sillä museon mukaan kävijöitä näyttelyssä on ollut jo yli 23.000 – huomattava määrä tiloiltaan melko pienessä museossa.

Svenskt Tennin perusti vuonna 1924 kolmikymppinen kuvaamataidon opettaja Estrid Ericson (1894-1981). Nimensä mukaisesti tuotantoon kuuluivat aluksi tinatuotteet mutta myöhemmin valikoimiin tulivat mukaan myös sisustustuotteet ja huonekalut. Yrityksen historian aikana useat muotoilijat ovat vaikuttaneet yrityksen tuotteisiin, mutta merkittävimmän leiman yrityksen tunnusomaiseen ilmeeseen loi epäilemättä Josef Frank, itävaltalaissyntyinen muotoilija, jonka Estrid Ericsonin palkkasi yritykseen vuonna 1934. Frank pidetään yhtenä Ruotsin merkittävimpänä muotoilijana kautta aikojen.

Svenskt Tennin tuotantoa leimaavat värikkäät kankaat ja niiden sekä muotojen rohkea yhdistely. Tässä ei voi puhua turhasta vaatimattomuudesta tai värienkäytön himmailusta. Mutta miksi  kaiken pitäisikään aina olla niin ’lagom’?

Josef Frank

Josef Frank

Svenskt Tenn lienee tunnetuin värikkäistä kankaistaan, mutta Didrichsenin näyttelyssä esillä oli myös runsaasti Josef Frankin käsialaa olevia huonekaluja. Itse ihailin huonekalujen kohdalla kuinka kevyiltä useat kookkaammistakin näyttivät.

Esillä olleet kattaukset kertovat puolestaan, että ruokapöytä ja sen ääreen kokoontuminen oli tärkeää Estrid Ericsonille.

"Istumme ruokapöydän ääressä enemmän kuin tuhat kertaa elämämme jokaisen vuoden aikana. Ruokailu on niin iso osa elämäämme, että että meidän tulisi nähdä vaivaa tehdäksemme tapahtumasta miellyttävän. Meidän tulee vaalia kaikkea, mikä antaa siihen runoutta ja iloa."

Estrid Ericson radioesitelmässä 1945

Tukholmassa Svenskt Tennin myymälä ja sisustusateljee sijaitsevat edelleen samassa osoitteessa (Strandvägen 5) johon ne muuttivat vuonna 1927. Samassa osoitteessa sijaitsee myös Teehuone,  jossa voi nauttia mm. klassisen iltapäiväteen voileipien ja sconesien kera.

Mitä mieltä olet Svenskt Tennin värikkyydestä: sopivan raikasta vai aivan liikaa?

Mikäli kiinnostuit Svenskt Tennin värikkäästä muotoilusta ehdit vielä tutustua Didrichsenin taidemuseon kesänäyttelyyn 8.9.2018 asti.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet