Parhaan Pastel de Natan jäljillä

by Alex | Matkoillablogi.fi

Pastel de Nata jos jokin on Lissabonissa must. Ja tottakai muuallakin Portugalissa. Tätä portugalilaista, makeaa herkkua leivotaan monessakin paikassa Lissabonissa, joten mielipiteet siitä mistä löytyvät parhaat jakaantuvat varmasti.

Pastel de natan alkuperä on Belémissä, jossa luostarin munkit valmistivat jo ennen 1700-lukua Pastéis de Belém-nimellä tunnettuja leivonnaisia. Kun luostari suljettiin vuonna 1834 munkit myivät reseptin sokeritehtaalle, jonka omistajat avasivat vuonna 1837 Fábrica de Pastéis de Belém’in. Tätä pidetäänkin alkuperäisen Pastel de natan kotina, joista kaikki muualla tehtävät leivonnaiset ovat muunnelmia. Jos minulta kysytään ihan hyviä kopiotkin… EIhän lehtitaikinleivonnainen, jonka herkullinen täyte on tehty vaniljakiisselistä, sokerista ja kananmunan keltuaisista voi olla huono! Kotikokit löytävät reseptin esimerkiksi tästä!

Makuasioistahan ei kannata kiistellä, joten kysymme hotellin vastaanotosta minne kannattaa suunnata maistuvan leivonnaisen metsästykseen; vastaus tulee nopeasti: Manteigaria. Koska olin kuullut ja nähnyt nimen aikaisemminkin suhtaudun suositukseen hieman epäilevästi; ettei nyt vaan olisi suositeltu paikkaa johon vain matkailijat suuntaavat…? Ja jossain on sitten parempi paikka johon kaikki paikalliset suuntaavat…?

Otamme kuitenkin suunnan lähimpään myymälään Bairro Altossa ja astumme sisään. Oven sisäpuolella on pitkä, kapea tila, jossa ensimmäisenä vastaan tulee kassa. Täältä mukaan kahvikuppi ja uunituore Pastel de Nata. Hmmm…matkailijoita kylläkin riittää pienessä tilassa, mutta niin riittää myös paikallisia – aina hyvä merkki!

Eikun peremmälle kahvila-myymälässä. Astelemme ison ikkunan ääressä oleville seisomapaikoille. Ikkunan takana avautuu valmistusprosessi silmiemme edessä, kun leipurit valmistelevat leivoksia uunipelleille.

Samalla kun nautimme uunituoreesta Pastel de Natasta ja kahvista seuraamme leipureiden työskentelyä ikkunan takana: lehtitaikinan kääntelyä, rullaamista ja taikinan jakoa muotteihin. Sorminäppäryyttä ja vauhtia jolla taikinaa levitetään muoteissa. Valtavaa kattilaa, jossa vaniljatäytettä keitetään sekä ennen kaikkea huimaa vauhtia, jolla täytemassaa annostellaan taikinamuotteihin. Taidonnäytettä pääsee katsomaan tarkemmin Instagram Reelissä.

Oikeaoppisesti Pastel de Natan puuteroidaan sekä kanelilla että pölysokerilla, mutta omasta mielestäni leivonnaisessa on itsessään ihan tarpeeksi kanelin makua, joten minulla makea herkku uppoa suuremmitta ongelmitta ihan sellaisenaan.

Itse en muista Portugalissa koskaan saaneeni huonoa Pastel de Nataa, ja koska Manteigaria todettiin hyväksi poikkeamme Lissabonin kaupunkilomamme aikana useamman kerran tässä kyseisessä liikkeessä nauttimassa bicat ja Pastel de Natat. Manteigarian liikkeitä on useammassa paikassa Lissabonssa, myös mm. Time Out Marketin ruokatorilla.

Käydessämme Belémissä kävelimme Pasteis de Belem’in ohi. Jono jalkakäytävällä oli kuitenkin pitkä, joten emme jääneet jonottamaan vertailukappaleita. En siis pysty arvioimaan, josko jono johtui ylivertaisesta Pastel de natasta vaiko siitä, että kyseessä status alkuperäisenä tuotteena myy.

Onko sinulla kokemuksia Pastel de Belemistä tai jostain pienemmästä tuntemattomasta helmipaikasta?
Kerro kommenteissa!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31/12/2024 - 9:17 am

Täytyy myöntää, että Pastel de Nataa en ole ikinä maistanut. Ehkäpä voisi yrittää tehdä tuota itse, kun Portugaliin ei juuri nyt ole matkaa tiedossa.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet