Lissabon – vihdoinkin tapasimme

by Alex | Matkoillablogi.fi

Jostain syystä Lissabon ei ole noussut aiemmin kovinkaan korkealle harkintalistalle, kun olemme suunnitelleet kaupunkilomia Euroopassa. Tälle ei nyt ole oikeastaan ollut mitään varsinaista syytä; jokin muu kohde on vaan aina kiilannut aikaisemmin ohi.

Yli 20 vuotta sitten vietimme viikon Algarven auringon alla – ihan OK, mutta maa ei silloin tehnyt mitenkään lähtemätöntä vaikutusta. Aika oli toki eri ja meidän matkustustottumukset myös. Olemme käyneet sen jälkeen Madeiralla kolme kertaa ja pitäneet saaresta todella paljon. Nyt oli vihdoinkin tullut Lissabonin aika hurmata meidät!

Lissaboniin – tällä kertaa matkaan ihan erityisestä syystä

Kyseessä oli tällä kertaa erityinen matka, sillä olimme rakkaan vaimoni kanssa viettämässä 20-vuotishäämatkaa. Teimme aikoinaan häämatkamme Roomaan ja hetken mietimme sitäkin vaihtoehtona, mutta skippasimme kaupungin melko nopeasti. Halusimme uuden kohteen.

Valintalistalle päätyi useita kohteita – osa sellaisia, joissa olemme ennenkin käyneet – mutta lopullinen päätös matkakohteesta syntyi melko viime tingassa. Lissabon tuntui täyttävän kohdekriteerit: eurooppalainen kohde jossa olisi nähtävää, mielellään kesälämmin ilmasto ja lisäksi kaupunki jossa kumpikaan ei ollut käynyt ennen.

Hauska yhteensattuma – joka kävi tosin ilmi vasta perillä (eli huonosti oli matkaaja tehnyt kotiläksynsä) – oli, että Lissabonissa vietettiin juuri hääpäivänämme kaupungin suojelupyhimyksen, Santo Antonion juhlia. Kyseinen Antonio on Lissabonin suojelupyhimys, mutta myös kaikkien hääparien suojelupyhimys! Juhlinta näkyi melkoisena karnevaalitunnelmana kaupungin kaduilla kun eri kaupunginosien edustajat marssivat ja esittivät kulkueessa omat, värikkäät paraatiohjelmansa.

Mitkä ennakko-odotukset meillä sitten oli Lissabonin osalta?
Rosoinen ja samalla nuorekas ja moderni, todennäköisesti kauniskin – nämä kuvaavat varmaan melko hyvin ennakko-odotuksiamme. Monessa blogipostauksessa oli ylistetty Lissabonia kaupunkilomakohteena, joten tämä tietysti lisäsi vielä odotuksia.

Mikä Lissabonissa yllätti?

Kaupungin korkeuseroista olin lukenut etukäteen paljon, mutta totuuden nimissä olin odottanut paljon jyrkempiä mäkiä ja hengästyttävämpiä nousuja. Ehkä aikaisemmat matkat Madeiralle olivat mielessä vertailukohtana, eivätkä Lissabonin katujen jyrkkyydet ole lähelläkään sitä, mitä Madeiralla voi kohdata monessa paikassa.

Kompakti keskusta ja kaupungin käveltävyys olivat niinikään iloinen yllätys. Tosin pitää muistaa, että Lissabon on suurkaupunki, joten paljon nähtävää jäi vielä tulevillekin vierailuille – ja niitä todennäköisesti tulee, sillä kaupunki jätti sydämeen lähtemättömän jäljen. Yllättävintä oli ehkä kuitenkin se, miten Portugali hurmasi maana tällä kertaa. Madeiran matkojen perusteella minulla ei ollut mitään negatiivisia mielleyhtymiä maasta – päinvastoin. Siksi yllätyinkin hieman siitä, kuinka paljon vahvemman tunnejäljen maa minuun tällä kertaa jätti .

Mikä viehätti Lissabonissa – 5 R’ää

1. Ratikat

Eihän Lissabonista voi puhua mainitsematta kaupungin keltaisia ratikoita. Ja tässä yhteydessä tarkoitan nyt niitä museoikäisiä, vanhoja vaunuja. Jostain syystä näistä sympaattisen näköisistä kulkupeleistä on muodostunut eräänlainen Lissabonin tunnus. Matkailijan näkökulmasta vanhat, ratikat ovat sympaattisia, mutta ymmärrän että täpötäydet vaunut arkisena joukkoliikenneratkaisuna eivät välttämättä herätä kovin lämpimiä tunteita paikallisväestön keskuudessa.
Ratikoihin palaan vielä edempänä erillisessä postauksessa.

Funikulaarit ovat myös olennainen osa raitiovaunuliikennettä Lissabonissa – enemmänkin hauskoja kuvattavia kuin tuiki tarpeellisia liikkumisen kannalla.

Nämä kaksi yllä olevaa funikulaaria edustavat yhdessä ratikoiden kanssa enemmänkin museo-osastoa, mutta kaupungissa on myös upouusi Funicular da Graça, joka avattiin tänä kevään 15 vuoden suunnittelun jälkeen (ja valmistui 7 miljoonan euron budjettiylityksellä). Harmittavaisesti huomasin tämän vasta matkan jälkeen, joten tämä jäi tällä kertaa katsastamatta. Niin myös kaupungin kolmas ja vanhin funikulaari Lavra, joka avattiin liikenteelle 1884..

2.Rakennukset

Lissabon on täynnä kauniita rakennuksia, ja tyylisuuntauksiakin on monia.

Vaikka Lissabonin keskusta tuhoutui suureksi osaksi vuoden 1755 suuressa maanjäristyksessä sekä sitä seuranneissa tulipaloissa ja tsunamissa keskustassa löytyy myös runsaasti 1700-luvun lopulla rakennettuja rakennuksia. Meidän mittapuun mukaanhan tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että keskustassa on runsaasti vanhoja rakennuksia. Katukuvassa näkyy myös usein Portugalille tyypillisiä, värikkäästi Azulejo-kaakeloituja julkisivuja. Siksi kannattaakin kaduilla kävellessä suunnata katseet myös ylöspäin, julkisivuihin. Ydinkeskustassa bongasimme myös muutamia rakennuksia, joissa oli selkeästi Art Deco-tyylin vaikutteita.

Hotellivaihtoehtoja hakiessani sain käsityksen, että uudempaa rakennuskantaa näyttäisi keskustassa olevan enemmänkin Pombal-aukion pohjoispuolella (tosin emme siellä ehtineet käydä, joten nyt jäi toteamatta onko todellakin niin).

Kaikki Lissabonin rakennukset eivät välttämättä ole kauniita ja hyväkuntoisia ja siitä päästäänkin seuraavaan kohtaan..

3. Rosoisuus

Vanhemmiten olen oppinut näkemään myös rosoisuuden kauneuden. Hieman kulunut ja joskus jopa hieman ränsistynytkin voi olla kaunista, ja rosoisuuden takana näkyvät myös elämän jäljet.
Lissabonissa rosoisuutta on helppo löytää keskustassa; pienillä sivukujilla, porraskaduilla sekä tehdas- ja satama-alueilla. Vanhoja rakennuksia katsellessa on hauska pohdiskella mitä kaikkea seinien suojassa on tapahtunut, ketkä talossa ovat eläneet ja millaista elämää he ovatkaan mahtaneet elää? Ovatko he olleet onnellisia? Mistä he ovat haaveilleet? Ja minkälaista elämää näiden seinien suojissa eletään nykyään täällä Euroopan toisella ulkolaidalla?

Vaikka Lissabonin kaupunkikuvassa onkin viehättävää rosoisuutta, päällimmäinen kuva kaupungista on, että kaupunki on suurkaupungiksi melko siisti. Toki jonkin verran graffiteja ja sotkemista näki etenkin sivukujilla, mutta keskeisimmillä paikoilla oli hyvinkin siistiä.

Ja jos hakee rosoisuuden ja trendikkyyden keskittymää, kannattaa ehdottomasti suunnata Alcântaran kaupunginosaan.
LX Factory on vanha teollisuusalue, jonne on nykyään keskittynyt runsaasti luovan alan yrityksiä, design-liikkeitä sekä baareja ja ravintoloita. Todella mielenkiintoinen ja kuvauksellinen alue – palaan LX Factoryyn edempänä erillisessä postauksessa.

4. Ruoka & juoma

Portugalilainen keittiö tarjoilee omasta mielestäni melko rehtiä ja konstailematonta ruokaa. Kala ja merenelävät ovat keskeisessä asemassa, etenkin turska eri muodoissa on suosittu raaka-aine.

Portugali mielletään usein edulliseksi kohteeksi, mutta nykyään hintaerot ovat kaventuneet ja etenkin tasokkaammissa trendiravintoloissa oma arvio on, että hinnat ovat melko samankaltaisisa kuin meillä koti-Suomessa.

Baarien hinnat ovat suhteellisen edullisia – eräs pikkubaari mainosti jopa euron oluttuoppia! Juomien osalta Lissabonissa näkyi usein olevan tarjolla ginjinhaa (paikallista makeaa kirsikkaviinaa), mutta sitä vastoin portviini ja madeira olivat pääkaupungissa yllättävänkin näkymättömässä roolissa.

Ja kun ruoasta puhutaan ei Portugalin kohdalla tietysti voi olla mainitsematta kaikkien leivonnaisherkkujen herkkua, eli Pastel de Nataa, vaniljakremillä täytettyä lehtitaikinaleivosta. Ahh……pelkkä ajatuskin saa veden herahtamaan kielelle.
Pastel de Nata’an ja Lissabonin ravintolakokemuksiin palaan edempänä erillisessä postauksessa.

5. Rossio – silmäniloa

Rossion aukiota (joka virallinen nimi on Praça de D. Pedro IV; kuninkaan patsas kohoaa keskellä aukiota) sanotaan usein Lissabonin kauneimmaksi ja kaunis se onkin. Rehellisyyden nimissä pitää kuitenkin todeta, että kaupungissa on monta muutakin kaunista aukiota, ja jokainen päättää itse mikä omia silmiä miellyttää eniten.

Otse aukio on kivetty taidokkaalla, aaltoilevalla nupukivikuviolla ja sen toisella laidalla on kaunis Rossion asema.

Ja tokihan silmäniloa löytyy myös monessa muussakin paikassa, esim. Chiadon, Bairro Alton ja Baixan kaupunginosissa,

Muista myös nämä!

Parin päivän kaupunkilomaan ei millään pysty sisällyttämään kaikkia näkemisen arvoisia kohteita (eikä kannatakaan yrittää ahmia niitä liikaa); alla kuitenkin vielä muutama tärppi:

  • Alfama – vanha kaupunki, joka levittäytyy Castelo de São Jorge-linnoituksen ympärille.
  • Useat Lissabonin metroasemista ovat varsinaisia tilataideteoksia, ja tarjoavat taide-elämyksiä maan alla vähän samaan tapaan kuin Tukholman maanalainen – next time.
  • Belemin kaupunginosassa on tarjolla useita isoja museoita. Me tyydyimme tällä kertaa tutustumaan alueeseen päiväkävelyllä ja ihailimme paahtavassa auringossa myös Belemin tornia kauempaa, Suurten Löytöretkeilijöiden patsaalta käsin.

Oletko sinä käynyt Lissabonissa ja piditkö sinä kaupungista?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 12/07/2024 - 7:44 pm

Lissabon vaikuttaa kivalta kaupungilta. Olen kuitenkin käynyt siellä vain pikaisesti, ja kovasti tekisi mieli uusintavisiitille. Ehkäpä tuolloin voisi yhdistää matkan Portoon, siellä en ole käynyt.

Vastaa
Alex | Matkoillablogi.fi 13/07/2024 - 2:43 pm

Lissabon vei minun sydämen (ja minusta tuntuu, että on vienyt myös monen muunkin).
Porto on varmaankin yhtälailla kiinnostava kaupunki.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet