Tänään äänestetään – tottakai! Äänestäminenhän on kansalaisoikeus ja usein myös -velvollisuudeksi sanottu. Itse kuitenkin täytän tämän velvollisuuden mielelläni, ja yritän samalla myös muistaa, että äänioikeus ja mahdollisuus saattaa äänensä vaalien kautta kuuluviin vapaissa ja oikeudenmukaisissa vaaleissa ei ole mikään itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Äänestämällä saan myös sanoa oman kantani ja omalta osaltani olla myötävaikuttamassa mihin suuntaan maanosamme asioita viedään.

Auringonlasku Itämerellä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Auringonlasku Itämerellä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Itse tunnen olevani etuoikeutettu, että olen eurooppalainen ja EU-kansalainen. Kuten kaikissa asioissa EU”ssakin on omat hyvät ja vähemmän hyvät puolensa, mutta itse näen unionin kuitenkin voittopuolisesti hyvänä asiana – etenkin silloin kun olen matkoilla: vapaa liikkuvuus Schengen-alueella ja yhteinen valuutta tekevät elämän helpommaksi (ja saavat samalla joskus jopa unohtamaan, että on ulkomailla).

Tänään on myös ensimmäisen kerta kun EU-vaaleissa on mukana äänestämässä myös ensikertalaisia, jotka ovat eläneet koko elämänsä EU-kansalaisina. Itse muistan vielä elävästi ajan, jolloin myös Länsi-Euroopan rajoilla jonotettiin bussimatkalla rajaselvitysten takia  – eikä niinkään sen takia, että bussia olisi tutkittu vaan sen takia, että asiakirjoihin vaadittiin kymmenkunta leimaa eri luukuilta raja-asemalla. Nämä ajat ova nyt takanapäin, ja nykyään useimpien rajojen yli suhistaan niin bussilla kuin henkilöautoillakin niin että tuskin huomaakaan siirtyneensä maasta toiseen.

Ja niin muuten; ratkaistaanhan tänä iltana taas jääkiekon MM-kulta niin, että Suomi on päässyt mukaan vaikuttamaan lopputulokseen. Paitsi, että finaalin lopputulosta jännätään on myös jännä nähdä (vaalituloksen lisäksi tietenkin), miten jääkiekon MM-finaali vaikuttaa vaalivalvojaisten katsojalukuiuihin; veikkaanpa kyllä, että EU-vaalien tuloslähetysten katsojaluvut jäävät tänään melko alhaisiksi – ainakin kunnes lätkätulokset ovat selvillä.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet