Eilen MTV.fi julkaisi uutisen, jonka mukaan Finnairin tytäryhtiö Aurinkomatkat huhuttaisiin olevan myynnissä. Vaikkakin kyseessä on huhu se on mielenkiintoinen.

Syysaamu Helsinki-Vantaalla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Syysaamu Helsinki-Vantaalla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Mikäli huhussa olisi perää, miten tämä vaikuttaisi Suomen chartermatka-markkinoihin? Ja kuka mahdollinen ostaja olisi? Aurinkomatkojen suurin kilpailija Finnmatkat (joka viime vuonna vei myös ensimmäisen kerran myynnin ykkössijan Aurinkomatkoilta ) on epätodennäköinen, koska kilpailuvirasto tuskin hyväksyisi tällaisen kaupan. Suomessa toimivista seuramatkanjärjestäjistä ainoa todennäköinen ostaja olisi pari vuotta sitten Suomeen tullut Kuoni-konserniin kuuluva Apollomatkat. joka on tällä hetkellä selkeässä haastajan asemassa. Täysin uutta, ulkomaista ostajaa on vaikea kuvitella, sillä Suomen markkinat ovat suhteellisesti melko pienet ja seuramatkamyynnin kakkua on jo jakamassa useampi matkanjärjestäjä.

Aurinkomatkat on ollut monta vuotta Finnairin kruununjalokivi ja konsernin ”luottopelaaja”, joka on tuottanut voittoa. Tätä taustaa vastaan tuntuisi ihmeelliseltä, että Aurinkomatkat myytäisiin. Tosiasia on toisaalta, että viime vuosina voitot ovat jääneet saamatta ja kannattavuuden kanssa kamppaileva Finnair tarvitsee kipeästi rahoitusta uusille konehankinnoilleen. Ajat ovat myös sikäli muuttuneet, että mikään ei ole ikuista – valtio-omisteisissakaan yhtiöissä.

Finnair pörssiyhtiönä ei luonnollisestikaan kommentoi huhuja (mikä voi tietenkin olla viisas strategia yritykselle kuin yritykselle, huhuja kun monta kertaa on liikkeellä). Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, josko tämä on vain huhu, joka on saanut siivet vai onko siinä aihetta oikeaksi uutiseksi Suomen matkailuhistoriassa ja loppuuko samalla 50-vuotinen upea yritystarina tänä vuonna.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet