Birka Stockholmin ympärille uusi yhteisyritys

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tänään saimme taas todistaa, että Itämeren laivaliikenteessä tapahtuu välillä myös odottamattomia käänteitä kun lehdistötiedote kertoi, että Viking Line perustaa Gotlandsbolagetin kanssa yhteisyrityksen MS Birka Stockholmin ympärillä.

Raumalla vuonna 2004 rakennetun MS Birka Stockholmin odottaessa kolmen vuoden ajan myyntiä laiturissa Maarianhaminassa spekuloinnin kohteeksi nousi aina välillä Viking Linen mahdollinen kiinnostus aluksesta. Monet tyrmäsivät ajatuksen sillä perusteella, että Viking Linella on jo pitkään ollut Cinderella risteilyliikenteessä Tukholmasta eivätkä tarvinneet vielä yhtä pelkkään risteilyliikenteeseen keskittyvää alusta.

Melkoinen yllätys olikin, kun Gotlandsbolaget viime keväänä ilmoitti ostavansa aluksen tarkoiteuksena aloittaa risteilyliikenne Tukholman, Maarianhaminen ja Visbyn välillä. Yhtälailla iso yllätys oli, kun tänään lehdistötiedote kertoi, että Viking Line ja Gotlandsbolaget perustavat MS Birka Stockholmin risteilyliikennettä varten yhteisyrityksen (jonka toteutuminen edellyttää vielä Ruotsin kilpailuvirasto).

Päivän uutisella on myös vaikututusta Viking Linen Helsinki-Tukholma -liikennettä kun Cinderella palaa 20 vuoden jälkeen reitille vakituiseen liikenteeseen.

Kumpikin varustamo tuo omat vahvuutensa yhteistyöhön

Uusi yhteisyritys tulee suunnitelmien mukaan omistamaan aluksen puoliksi. Kahden vahvan toimijan yhdistäessä kokemuksensa tässä yrityksessä lopputulos voi parhaassa tapauksessa olla enemmän kuin osiensa summa.

Gotlandsbolaget, virallisesti Rederi AB Gotland, on vanha varustamo, joka on perustettu jo vuonna 1865. Varustamo on ehkä eniten tunnettu Destination Gotland-tytäryhtiöstä, joka hoitaa laivaliikennettä Ruotsin mantereen ja Gotlannin välillä. Varustamolla on myös vahva jalansija majoitusalalla Gotlannissa ja on myös vahvan, paikallisen majoitusvarausmoottorin taustalla. Tällä taustalla uudella yrityksellä on myös hyvät edellytykset tuottaa erilaisia, pidempiäkin matkapaketteja Gotlantiin. Toivottavasti tämä potentiaali myös nähdään ja hyödynnetään täysmääräisesti.

Viking Linen vahva kokemus risteilyliikenteestä itse laivatuotteen osalta luo puolestaan hyvät edellytykset herättämään alus uuteen kukoistukseen – onhan kyseessä alus, joka on alun perin suunniteltu ja rakennettu (ilman autokantta) juuri risteilyliikenteeseen. Ruotsin puolella aluksella on myös vankka fanijoukkonsa, jonka voisi ennustaa haluavan kokea myös ”uusi Birka”. Viking Linen reittiverkosto kasvattaa myös uuden yrityksen markkina-aluetta, edellyttäen että aikataulut rakennetaan niin, että liityntä Suomen päästä on sujuvaa joka Tukholman tai Maarianhaminen kautta.

Kun yhtälöön vielä lisätään, että Gotlanti on suomalaisten keskuudessa ollut jo pitkään suosittu kesäkohde ja on myös yksi tunnetuimmista Ruotsin kohteista Suomen markkinoilla lähtökohta uudelle yritykselle on hyvä. Mielenkiintoisen lisän tuonee myös mahdollisuus kokea Gotlanti risteilyllä muutoinkin kuin keskikesällä.

Itämeri tarjoaa tämäntyyppiselle alukselle myös runsaasti mahdollisuuksia uusien risteilykohteiden lisäämisestä tarjontaan; mielenkiinnolla jäämme odottamaan liikenteen alkua ja kehittymistä!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 12/08/2023 - 9:39 am

Vaikka itslläni tulee risteiltyä Itämerellä vain hyvin harvoin, uskon myös ilman muuta, että tällaiselle on varmasti kysyntää. Visby voisi olla omasta näkökulmastani kiinnostava kohde, sillä siellä en ole koskaan siellä käynyt.

Vastaa
admin 22/08/2023 - 10:57 pm

Suosittelein – sekä muurin ympäröimä Visby, että myös muu Gotlanti tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää – tunnelmia Gotlannista löydät täälltä blogista ”Gotlanti”-tägin alta!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet