Matka-messut - taas täällä ensi viikolla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Matka 2016: Kolme vinkkiä ensikertalaiselle

by Alex | Matkoillablogi.fi

Ensi viikolla kokoonnutaan jälleen teeman ”Kohtaa koko maailma!” alla vuotuisille Matka-messuille Helsingin Messukeskuksessa, mikä ei varmaankaan ole jäänyt Rantapallon blogeissa keneltäkään huomaamatta. Tänä vuonna kolmikymppisiään viettävät messut ovat Pohjois-Euroopan suurimmat, joten tässä kolme vinkkiä messujen ensikertalaiselle (ja tietenkin myös aikaisemminkin messuilla käyneille).

Messukäyntiä varten on hyvä tehdä etukäteen ainakin jonkinlainen suunnitelma, sillä näytteilleasettajia ja osastoja on paljon.  Niinkin paljon, että laskin viime vuoden lukujen perusteella* , että aikaa jää 5 min 30 sek/maa, mikäli viettää messuilla 8 h koko ajan kiertäen ja haluaa nähdä kaikki maat. Tai noin 33 sek / näytteilleasettaja jos haluaa bongata kaikki näytteilleasettajat. Siksi ei ehkä kannata yrittääkään vaan valita toisenlainen strategia ja valmistautua hieman ennakkoon.

Mieti siis ennakkoon mitkä ovat ne tärkeimmät tavoitteet messukäynnillesi (esim. alla olevien mukaan) ja tee itsellesi lista niistä maista/näytteilleasettajista, jotka haluat messuilla ehdottomasti nähdä. Älä kuitenkaan ahnehdi liikaa, vaan jätä pelivaraa myös messukäynnin aikana bongattavista, kiinnostavista kohteista. Ja ennen kaikkea myös ihmisten tapaamiseen – matkailualalla kun on hurjan paljon kiinnostavia ja mukavia ihmisiä!
En tällä kertaa nosta mitään yksittäisiä messutärppejä, koska jokainen valitsee omat mielenkiinnon kohteensa. Suunnittelussa hyvänä apuna on Matkamessujen digitaalinen messuluettelo, josta voi hakea niin näytteilleasettajien nimen, tuoteryhmän kun maankin mukaan.

Mutta sitten niihin kolmeen luvattuun vinkkiin mielestäni kolmen tärkeimmän muistettavan otsikon muodossa:

osastot & ihmiset

Toistan vielä kerran: Älä ahnehdi, vaan priorisoi!
Mitkä ovat sinun Top 5-kohdetta/osastoa, johon tahdot ehdottomasti tutustua. Älä tässä kohtaa murehdi – ehdit kyllä enemmänkin, mutta varmista että ehdit näkemään ainakin ne mitä ehdottomasti haluat. Tämän Top-listan lisäksi kannattaa myös antaa fiiliksen viedä, ja antaa osastojen yllättää, ohjelmalavojen lisäksi järjestetään nimittäin myös eri osastoilla runsaasti ohjelmaa messujen aikana.

Kannattaa myös rohkeasti mennä juttelemaan osastohenkilökunnan kanssa – he ovat messuilla kävijöitä varten, ja kertovat mielellään enemmän vinkkejä ja suosituksia omasta kohteestaan. Monta kertaa näiden keskusteluiden yhteydessä (paitsi että ovat mukavia) on myös ”tiskin alta” löytynyt lisää materiaalia, jota ei ehkä ole yleisessä jakelussa esitetelineissä.

Muista myös, ettei pieniäkään osastoja kannata ohittaa, sillä niiltäkin löytyy monta kertaa helmiä jotka on helppo ohittaa isojen ja näyttävien osastojen varjossa!

Seminaarit & luennot

Usein unohdetaan Matka-messujen valtavan laaja seminaari- ja luentotarjonta (joka on itse asiassa vuosi vuodelta tullut yhä monipuolisemmaksi ja laajemmaksi messujen historian aikana). Eri näyttämöillä kuullaan paljon mielenkiintoisia kohde- ja asiantuntijaluentoja ja nykyään myös paljon mielenkiintoista matkailualan trendeistä.

Muista  tässä yhteydessä myös osastoilla järjestettävät pienimuotoisemmat asiantuntijaluennot, jotka ovat usein myös huippumielenkiintoisia.

Tarjoukset & kilpailut

Tarjoukset monelle tärkein syy tulla messuille ja niitäkin kieltämättä myös riittää. Verkkokaupan vallatessa yhä vankemman jalansijan matkakaupassa tarjousten hohto messuilla on ehkä hieman hiipunut. On kuitenkin hyvä muistaa, että messuillakin on edelleen paljon tarjouksia, myös sellaisia, jotka eivät koskaan päädy verkkoon.
Kilpailuista kiinnostuneille tiedoksi, että melkein jokaisella osastolla on jonkinsorttinen kilpailu; kannattaa kuitenkin miettiä miten messukäyntinsä ajan käyttää – kilpailukuponkien täyttämiseen vai tiedon hankintaan ja kohtaamisiin & elämyksiin. Jokainen arvioikoon tämän itse.

Tärkein neuvo, jonka antaisin Matka-messuille on kuitenkin tämä:
Nauti tarjonnasta kun maailma on meillä kylässä, unelmoi ja #tempaudu ihanaan tunnelmaan!

Olethan sinäkin tulossa messuille?

*Vuonna 2015 messuihin osallistui 854 näytteilleasettajaa 86 maasta ja alueelta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

#Tempaudu – Minttu 24/02/2016 - 7:28 pm

[…] Olisinpa nähnyt rantapallo.fi:n Matkoilla-blogin kirjoittajan jutun Matka 2016: Kolme vinkkiä ensikertalaiselle ennen messuja! Niin paljon koettavaa ja niin vähän […]

Vastaa
alex 24/02/2016 - 7:54 pm

Moi Minttu!
No voi harmi, että törmäsit postauksen vasta nyt; ehkäpä siitä irtoaa sitten seuraavan vuoden messuillekin vielä jokin vinkkin suunnitteluun.
Jokainen kokee kuitenkin messut omalla tavallaan ja bongaa itseä kiinnostavia juttuja – juuri niin kuin sinäkin teit.
Pääasia on, että messukäynnistä jäi positiivinen & inspiroitunut fiilis.
Ja mikä parasta: totesit matkailun olevan sinun juttusi! Kokemuksesta voin sanoa, että matkailuala vie mennessään… 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet