Key West, Trumans Little White House

Truman’s Little White House – presidentin residenssi Key Westissä

by Alex | Matkoillablogi.fi

Key West on paljon muutakin kuin juustokakkuja, rum puncheja ja crabcakeja. Paitsi että Key Westissä on USA:n eteläisin kohta kaupungilla on nimittäin myös ihan oma Valkoinen Talo, Trumans’ Little White House. Risteillessämme Karibialla viime joulukuussa, vierailimme Key Westin päivänä tässä viehättävässä, pienemmässä Valkoisessa talossa.

Truman’s Little White House sijaitsee Key Westin keskustassa, vain muutaman sadan metrin päässä risteilylaiturista. Keskeisestä sijainnista huolimatta perille tuskin kuitenkaan eksyy sattumalta, sillä museo sijaitsee rauhallisemman sivukadun varrella. Valokuvaus oli valitettavasti sisällä sallittu ainoastaan museokaupan yhteydessä olevassa pienessä näyttelyssä, joten joudutte tyytymään tällä kertaa vain muutamaan kuvaan.

Talo ei ulkoa päin ole kovin merkillisen näköinen: sukellusvenetukikohdan upseerien käyttöön vuonna 1890 rakennetun talon julkisivua hallitsevat ritilämäiset ikkunaluukut, jotka suojaavat paahtavalta auringolta ja päästävät vilvoittavan tuulen taloon.

Ensimmäinen USA:n presidentti joka vieraili talossa oli William Taft vuonna 1912. Presidentti Harry S. Truman puolestaan tuli ensimmäisen kerran taloon marraskuussa vuonna 1946 palautumaan lämpimässä ilmastossa lääkärinsä suosituksesta työn rasituksista. Hän viihtyi ilmeisen hyvin ja lupasi palata aina tuntiessaan olevansa loman tarpeessa. Seuraavan kerran hän palasikin jo maaliskuussa 1947, ja tästä muodostui perinteinen sykli: yhteensä Trtuman kävi täällä talvikuukausina vierailulla presidenttinä 11 kertaa ja presidenttikautensa jälkeen vielä 5 kertaa. Yhteensä hän vietti presidenttinä täällä 175 vuorokautta. Talo tuli tunnetuksi Trumanin Pienenä Valkoisena Talona sen jälkeen kun presidentti rupesi allekirjoittamaan täällä viralliset asiakirjat The White House, US Naval Station, Key West, Florida.

Key West, Trumans Little White House: Harry S Truman

Presidentti Harry S. Truman

Trumanin vierailut Key Westissä eivät kuitenkaan olleet varsinaisia lomamatkoja vaan mukana oli myös hallintoa, eli tänä päivänä tätä saatettaisiin kutsua etätyöksi.

Vaikken olekaan käynyt Washingtonissa sijaitsevassa Valkoisessa talossa, voin hyvin kuvitella, että saapuminen Key Westin residenssiin tarjosi sekä odotettua että mieluisaa vaihtelua presidentilliseen arkeen: pienemmässä, kodikkaan tuntuisessa talossa oli varmaankin helppo ottaa hieman rennommin Floridan auringon alla. Vähän kuten mökkimaisemassa.

Korostaakseen sitä, että Key Westissä noudatettiin hieman rennompaa kaavaa tapana oli että niin presidentti kuin koko hänen seurueensa puki päälleen havaijipaidan tyyliset lomapaidat Key Westissä.

Key West, Trumans Little White House - lomapaita

Rennompi ja kodikkaampi oli myös työympäristö: työpöytä sijaitsi alakerran olohuoneen nurkassa.

Key Westin päiväohjelmaan kuuluivat myös illalliset ja niitä seuranneet pokeri-illat olohuoneen pelipöydän ympärillä. Oppaan tarinoinnin mukaan rouva Truman (Elizabeth tai Bess, kuten hänet etunimellä kierroksella tituleerattiin) ei ollut kovinkaan innoissaan presidentin kortti-illoista, ehkäpä siitäkin syystä että hän ei niinkään viihtynyt julkisiudessa.

Paljon työtä on tehty talon palauttamiseksi vuoden 1949  kuntoon ja nykyään talon sisustus onkin yli 80%’sesti alkuperäinen. Truman’s Little White Houseen pääsee tutustumaan ainoastaan opastetulla kierroksella, joka kestää n. 45 minuuttia. Käydessämme talossa muut kierroksen osallistujat olivat suurimmaksi osaksi amerikkalaisia ja keski-ikä oli melko korkea. Vuosittain opastettuihin kierroksiin osallistuu yhteensä n. 65.000 vierailijaa.

Talo on avoinna 365 päivää vuodessa mutta on edelleen toisinaan valtiollisessa käytössä, ja saatetaan tästä syystä sulkea lyhyelläkin varoitusajalla; aukiolo kannattaa siksi tarkistaa etukäteen. Vanha talo ei ole esteetön ja yläkerran makuuhuoneisiin johtavat portaat ovat melko jyrkät.

Key West, Trumans Little White House: George H.W. Bushin surunvalittelukirja

Vieraillessamme Truman´s Little White Housessa esillä oli juuri edesmenneen presidentti George Bushin surunvalittelukirja; Bush tosin ei koskaan vieraillut talossa.

USA:n presidenteistä 6 on käynyt talossa, viimeisimpänä ex-presidentti Jimmy Carter vuonna 2007.

Kiinnostavatko tämäntyyppiset nähtävyydet sinua?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet