Havis Amanda sängyssä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Hotel Manta of Helsinki

by Alex | Matkoillablogi.fi

Pari viikkoa on jo pystytetty Helsingin kauppatorille Havis Amandan ympärille mustaa kuutiota – rakennelmaa, joka on saanut nimen Hotel Manta of Helsinki. Viime perjantaina kuutio oli valmis ja ovet Hotelli Mantaan avattiin yleisölle. Uteliaana (ja myöskin hieaman kaksijakoisin miettein) olen seurannut rakennustöitä, joten päätin heti tuoreeltaan mennä tutustmaan tarkemmin uuteen, tilapäiseen hotelliin joka tulee olemaan avoinna 12.10. asti. Tilapäinen hotelli on japanilaisen taiteilijan, Tatzu Nishin suunnittelema taideteos, joka on osa Helsingin Juhlaviikkoja.

Hotel Manta of Helsinki - ulkonäkö pettää. Kuva: © Matkoilla-blogi

Hotel Manta of Helsinki – ulkonäkö pettää. Kuva: © Matkoilla-blogi

Onko tällainen taidetta ja saako näin tehdä julkisen tilan veistokselle?
Ville Vallgren tuskin olisi pitänyt tavasta, jolla hänen veistostaan hyödynnetään toisessa taideteoksessa rakentamalla patsaan ympärille kuutionmuotoisen hotellihuoneen, mutta maailmalla tämäntyyppiset tempaukset ovat melko tavallisia. Jotkut ovat sitä mieltä, että on väärin peittää tällä tavalla julkinen taideteos ja rahastaa sillä. Toisaalta: patsaan voi päiväsaikaan nähdä ilmaiseksi ikkunasta ja pääsymaksun (3 EUR) maksamalla pääsee jopa näkemään sitä tavallista lähempää. Itselle Manta tuli itse asiassa eri tavalla tutuksi kuin ennen, sillä en ollut kauempaa katsottuna kiinnittänyt tarkempaa huomiota Mantan kasvojen ilmeeseen.

Hmmm… peukku ylös vai alas? Kuva: © Matkoilla-blogi

Hmmm… peukku ylös vai alas? Kuva: © Matkoilla-blogi

Hotellihuoneen operointia ja myyntiä hoitaa Hotelli Seurahuone, huoneen vuorokausihinta oli 130 EUR/yö. Hotelli Manta varattiin loppuun miltei samantien kun huone tuli myyntiin, enkä sinänsä ihmettele tätä: Mielestäni hinta on melko kohtuullinen todennäköisesti uniikiksi jäävästä elämyksestä; kovinkaan todennäköistä tuskin on, että hotelli rakennettaisiin uudelleen ainakaan heti. Eräällä tavalla yöpyjästä tulee myös osa taideteosta, mikä saattaa ehkä vaatia tiettyä luonnetta.
Huonehinnalla saa ison ja valoisan kahden hengen huoneen, jossa tilava kylpyhuona. Kaupan päälle tulee vielä Helsingin paras näköala (jonka varjopuolena tietenkin on, että on itse kuin tarjottimella…). Näköala ja sijainti koraavat varmasti sen, että ”hotelli” ei tarjoa muita oheispalveluita.
Hotellivieraiden käytössä huone on ainoastaan illan ja yön, koska huone on yleisölle avoinna päiväsaikaan.

Havis Amanda sängyssä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Havis Amanda sängyssä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näköalat takapihalle. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näköalat takapihalle. Kuva: © Matkoilla-blogi

Huoneen tapetissakin näkyy suomalaisuus. Kuva: © Matkoilla-blogi

Huoneen tapetissakin näkyy suomalaisuus. Kuva: © Matkoilla-blogi

"Olohuonepuolen" sisustuksessa on Suomi-designia. Kuva: © Matkoilla-blogi

”Olohuonepuolen” sisustuksessa on Suomi-designia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Manta edestä… . Kuva: © Matkoilla-blogi

Manta edestä… . Kuva: © Matkoilla-blogi

…ja takaa. Kuva: © Matkoilla-blogi

…ja takaa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Summa sumarum: Ennakkoepäilyistani huolimatta, pidin toteutuksesta, ja mikäli olisin ollut ”hereillä” ajoissa olisin jopa saattanut yrittää varata huoneen ”hotellista”. Kannattaa käydä tustustumassa Hotel Manta of Helsinkiin – vain siten voi ottaa lopullisesti kantaa siihen laittaako peukun ylös vai alas tämäntyyppiselle taideteokselle!

A room with a view - todellakin! Kuva: © Matkoilla-blogi

A room with a view – todellakin! Kuva: © Matkoilla-blogi

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet