Viime viikon suurin uutinen Itämeren laivaliikenteen saralla oli uutinen, että Tallink-konserniin kuuluva Hansalink on ostanut Viking Linelta ms Isabellan korvaamaan Riika –  Tukholma -reitillä Silja Festivalin. Kauppaa Tallink perustelee sillä, että Isabella on Silja Festivalia nuorempi alus, jolla on myös isompi matkustaja- ja autokapasiteetti. Perustelun voi ymmärtää kun katsoo Riika – Tukholma -reitin viimeaikoista kehitystä – kasvua on peräti 18,3%.
Näin Silja Festivalin ja Splitin sisarussarjan aluksen väylät sivuavat taas kerran toisena: Ollessaan Euroway-varustamon liikenteessä Malmö – Travemünde linjalla Silja Festivalin parina reitillä liikennöi Frans Suell-nimellä nykyinen Gabriella (ex-Silja Scandinavia).
Tallink-konserni ei ole vielä julkistanut milloin alus aloittaa uudella reitillään ja millä nimellä se tulee purjehtimaan uusissa väreissä.

Media on kommentoinut kauppaa ahkerasti, mutta eniten ”katastrofiotsikoin” siitä kuinka matkustajien käy. Totta on tietenkin, että laivan myynti aiheuttaa lisävaivaa kaikille niille, jotka olivat jo matkansa varanneet ensi kesäksi Isabellalle Tallinnan reitille; mitä ei kuitenkaan muisteta mainita on, että Tallinnan reitillä on jo nykyisellään melko runsaasti kapasiteettia, johon Isabellan kesäliikenne toki olisi tuonut lisäyksen huippusesongin aikaan. Tallink-konsernin Riian linjan perusteluiden lisäki mielessä käy myös eittämättä kysymys, josko Tallink ei kaupassa myös samalla ostanut itselleen isompaa markkinaosuutta Tallinnan linjalla.

Mitä ei ehkä tule heti ajatelleeksi on, että Isabella on ollut liikenteessä Itämerellä jo peräti 24 vuotta. Online-mediassa on myös pyydetty muistelemaan menneitä ja kertomaan muistoja Isabellan matkoilta. Näitä tarinoitahan varmaankin löytyy yksi jos toinenkin.
Aluksen historiaan mahtuu useita, monille ehkä jo unohtuneita käänteitä. Alus aloitti uransa Naantali – Tukholma -reitillä kesäliikenteessä vuonna 1989, alkuaikoina muun osan vuodesta alus teki 20 h-risteilyjä Helsingistä (näitä muistetaan myös Megavisa-nimisen TV-ohjelman nauhoituksista). Kesäaikaan Isabella teki myös sarjan Visbyn-risteilyjä 1990-luvulla. 90-luvun puolessavälissä alus liikennöi Helsinki-Tukholma -reitilläkin (ja osallistui tällöin myös Estonian pelastustöihin). Helsingin linjalla ollessaan kokeiltiin myös Helsingin päässä lyhyitä picnic-risteilyjä Tallinnaan (satamassaolon sijaan päivän aikana); tämä liikenne kuitenkin lopetettiin lyhyen kokeilun jälkeen.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet