Kuukauden kuva: Tukholman Suurtorin päätytalot

by Alex | Matkoillablogi.fi

Joulukuun Kuukauden kuva tulee Tukholmasta, Vanhankaupungin sydämessa sijaitsevalta Suurtorilta.

1500-luvulla Tukholman silloisen keskustan (eli nykyisen Vanhankaupungin) elintarvikkeiden torikauppa käytiin Stortorgetilla. Vähitellen torikauppa siirrettiin muualle, ja vuodesta 1849 eteenpäin elintarvikekauppa torilla on ollut kiellettyä- ainoana poikkeuksena maito. Vuosittaisen poikkeuksen muodostavat kuitenkin torilla järjestettävät perinteiset joulumarkkinat, joiden aikana monessa kojussa myynnissä on myös jouluisia herkkuja.

Suurtoria ympäröivien värikkäiden talojen joukossa on erityisesti kaksi päätytaloa, jotka vetävät huomion itseensä. Kuvassa keskellä olevan punaisen talon rakennutti vuonna 1650 kuningas Kaarle X Kustaan sihteeri, saksalaissyntyinen Johan Eberhard Schantz, jonka mukaan talo on myös saanut nimensä: Schantzska huset. Taloon liittyy myös tarina, jonka mukaan ikkunoiden ympärillä olevien kivien lukumäärä (94 kpl) on sama kun Tukholman verilöylyssä, Stortorgetilla marraskuussa 1520 teloitettujen lukumäärä.
Oikealla puolella näkyvä keltainen talo, Seyfridtzska huset, on rakennettu jo 1520-luvulla, mutta sai nykyisen ulkonäkönsä 1700-luvun peruskorjauksen yhteydessä.

Kiinnostaako Tukholman Vanhakaupunki myös sinua ja onko sinulla suosikkitaloja tai -kohtia siellä?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet