Viimeiset kaksi päivää medioissa on uutisoitu Marimekon Metsänväki-kuosin kiemuroita. Paljon on myöskin pohdittu tämän tapauksen vaikutuksia Marimekon ja Finnairin brändeihin (kyseisessä Metsänväki-kuosissahan ehdittiin juuri viime viikolla esitellä myös yksi Finnairin laajarunkokoneista).

Tottakai kyseinen tapaus on kiusallinen ja ikävä etenkin Marimekolle ja miksei myös  Finnairille, mutta uskon kuitenkin ettei tästä tapauksesta ole Finnairin brändimielikuvaa  horjuttamaan – onhan Finnairin ydinliiketoiminta kuitenkin lentäminen eikä muotoilu (vaikkakin Finnair paljon puhuukin nykyään palvelumuotoilusta ja usein myös liittää suomalaisen muotoilun omaan yritysidentiteettiinsä). Metsänväki-kuosia yhteen kaukoliikennekoneeseen maalatessaan Finnair ei mielestäni millään ole voinut ennakoida tulevaa plagiointitapausta, tulihan tapaus myös Marimekolle täytenä yllätyksenä (ja Marimekon ydinliiketoimintaanhan design kuulu paljon läheisemmin kuin Finnairilla). Pieniä ilmakuoppia on ehkä tiedossa, mutta Finnairin menestyksen ja tulevaisuuden kilpailukyvyn kaatajiksi metsän eläimet tuskin ovat. Lentomatkaa tai lentoyhtiötä kun harvemmin valitaan lentokoneen tai sen ulkonäön perusteella (paitsi ehkä kun kyseessä on Airbusin A380-superjumbo).

Kaikkein ihmeellisintä tässä tapauksessa on, että kyvykäs taiteilija tietoisesti sortuu plagiointiin ja myöntää tämän ; osaamista ja luovuutta kun varmaankin olisi ollut omastakin takaa. Kaikkia taustoja emme varmaankaan koskaan saa tietää, vaan nämä jäänevät arvoitukseksi. Inspiraatio ja vaikutteiden hakeminen on vaikea laji, ja plagioinnin ja uuden luomisen välinen raja voi monta kertaa olla hiuksenhieno.

Finnairilla luotetaan tällä hetkellä valkoiseen väriin; nähtäväksi jää miten design-yhteistyö Finnairin ja Marimekon välillä kehittyy tulevaisuudessa. Ja jos se jatkuu (kuten ainakin itse uskon ja toivon), mikä on seuraava kuosi joka nähdään jossain laajarunkokoneessa? Varmaa on ainakin se, että kuosin alkuperää tutkitaan vastaisuudessa tarkkaan ennenkuin tartutaan lentokonehallissa maaliruiskuun.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet