Hiljaista on ollut blogirintamalla viime viikolla, matkoilla kun vierähti koko viime viikkoa – tällä kertaa tosin työn puolesta. Viime viikko vei myös Åren maisemiin seminaariin, ja tämän yhteydessä illalliselle hotelli-ravintolaan, joka on varmaankin Åren parhaiten varjeltu salaisuus.
Aivan Åren keskustan tuntumassa sijaitseva Thomassons gård on pieni, yksilöllinen hotelli joka tarjoaa majoitusta sekä ravintolapalveluita viehättävässä, keltaisessa puutalossa; Poroisäntä ja valokuvaaja Nils Thomasson muutti perheineen taloon vuonna 1916 – siihen aikaan talo oli niin läheltä kuin kaukaa Åreen tulleiden saamelaisten kokoontumispaikka.
Nykyään talo – joka on edelleen Thomassonin perheen omistuksessa – avaa ovensa matkailijoille, jotka usein tulevat kauempaa sekä saamelaiskulttuurin ulkopuolelta. Vanhan talon yläkerrassa on yhteensä kuusi makuuhuonetta ja alakerrassa olohuone, keittiä ja ruokasali jotka tuntuvat niin aidon kodinomaisilta, että melkein luulee tulleensa Thomassonien omaan kotiin. Viereisessä, uudemmassa rakennuksessa on lisää majoitustilaa uudemmissa huoneistoissa.
Thomassons Gård’in kodinomaisuus onkin juuri se ”juttu”, joka erottaa paikan tavanomaisista pikkuhotelleista. Voin hyvin ymmärtää, että hotelli on suosittu pienten kokousryhmien keskudessa ilmapiirinsä johdosta.
Itselläni oli etuoikeus illastaa Thomassons Gård’issa; jo ulko-ovelle asti leijuva herkullinen ruoantuoksu, avokeittiön avotakassa palava tuli, kynttilät ja pieteetillä entisöity talo muodostivat kokonaisuuden, josta ei voinut olla pitämättä ensihetkestä.
Eikä illallinen pettänyt korkealle kivunneita odotuksia: Suussasulava poro-carpaccio, poronpaistia luomujuuresten kera ja jälkiruoaksi paikallisia tryffeleitä vuohenjuustotäytteellä (oli muuten loistava yhdistelmä!); ahhh…!