Fiskars Slow Food Festival – ruokajuhlat ruskan väreissä

by Alex | Matkoillablogi.fi

Jatkoimme eilen syksyn lähimatkailuteemaa retkellä Fiskarsin Slow Food-festivaaleille. Fiskars hehkui ruskan kaikissa värisävyissä ja Länsi-Uusimaa esitteli ruokafestivaaleilla parasta ruokaosaamistaan.

Tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa Fiskarsin ruukkialueella järjestettävät lähiruokafestivaalit yllättivät meidät laajuudellaan: vanha Veitsitehdas ja sen pihamaa oli täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä antimia myyvistä kojuista ja myyntipöydistä. Tapahtumaa leimasi mielestäni (nimen mukaisesti) leppoisuus ja kiireettömyys; vanhassa tehdashallissa oli iloinen puheensorina kun ihmiset nauttivat kiireettömästi syksyisestä lauantaipäivästä.

Lauantain säätila oli varsin vaihteleva, ja osittain sateisessa säässä reilun kokoinen vanha tehdashalli oli oiva tila tapahtumalle. Kuivassa ja lämpimässä sisätilassa oli helppo viihtyä pidempäänkin kaikkien myyntipöytien keskellä. Plussaa kuitenkin siitä, että tapahtuma järjestettiin suurimmaksi osaksi sisätilassa Suomen syyssään ollessa monta kertaa arvaamaton. Tilan kokoon nähden väkeä oli iltapäivällä sopivasti, mutta ilmeisesti lauantai-aamupäivänä tungosta oli ollut enemmänkin.

Viljelijöiden pöydissä oli tarjolla runsaasti syyssatokauden tuotteita: kaaleja, omenoita, juureksia jne. Paikalliset leipomot ja kotileipurit olivat hyvin edustettuina ja myös metsiemme marjasatoa oli runsaasti myynnissä. Me yllätyimme etenkin siitä, kuinka paljon lihan suoramyyntitiloja oli mukana tapahtumassa – ensi vuonna mukaan pitää ehdottomasti varata kylmäkassi!

Ruokafestivaali ei tietenkään olisi mitään ilman ravintoloita, ja niitä oli mukana runsaasti. Joukossa oli sekä tätä tapahtumaa varten tehtyjä ruokakojuja, oppilaitoksia että Länsi-Uudenmaan nimekkäiden ravintoloiden pop-up -pisteitä. Yhteinen nimittäjä tuntui olevan monessa kojussa maistelulautanen, johon oli koottu kolmen lajin kokonaisuus – lähiruokateemaa useimmiten painottaen. Hauskan lisän ruokatarjontaan toivat useat autenttiset Lähi-idän keittiöiden myyntipisteet. Hienoa, että uudet maahantulijat olivat täällä mukana!
Ruokafestivaalin ollessa kyseessä myös juomien pientuottajat olivat ilahduttavasti esillä, tosin Suomen alkoholilainsäädäntö jättää rajoituksineen paljon toivomisen varaa myyntilupien, anniskelualueiden ja muiden rajoitteiden suhteen. Olisi korkea aika, että siirtyisimme näiden osalta jo hieman eurooppalaisempiin käytäntöihin – toivottovasti näin myös tapahtuu lähitulevaisuudessa. Fiskarsin ruukkialueen juomien pientuottajathan muuten palkittiin syyskuun alussa Hungry for Finland-kilpailussa ruokamatkailutekona TEM’in matkailun vuosiseminaarissa. Palkittuihin voit tutustua videon muodossa.

Positiivista oli mielestäni, että festivaali tosiaankin keskittyi ruokaan, eikä myynnissä oikeastaan ollut mitään mikä ei ruokaan olisi liittynyt. Käsitöitä ja designia kaipaavathan kyllä löytävät Fiskarsin käsityöläisten puodeista ihan kelpo tarjonnan ostettava myös siltä saralta – totesimme itsekin tämän kierreltyämme Slow Food Festivalin jälkeen kylänraitin kauppapuodeissa.

Järjestäjille esittäisin pari pientä toivetta seuraavalle vuodelle:

  • varatkaa vielä hieman enemmän tilaa pöydille; pöytiä oli nyt ihan kiitettävästi, mutta silti monet joutuivat ruokailemaan seisaalta. Varmaankaan ei pystytä kaikille järjestämään istumapaikkaa ruuhkahuippujen aikana, mutta silloin olisi hyvä huolehtia siitä, että myös pystypöytiä olisi tarjolla ruokailun mukavuutta ajatellen.
  • varmistakaa, että ennakkotiedot mukana olevista yrittäjistä löytyisivät hieman tarkemmin koottuna etukäteen – nyt en löytänyt tarkempaa tietoa myyjistä etukäteen vaikka yritinkin. Tarkka listaus näyttäisi jo etukäteen tapahtuman laajuuden ja kirjon, ja saattaisi houkutella vielä useampia paikalle.

Mikäli päivän suunnitelmat ovat vielä auki suosittelen lämpimästi sunnuntai-ajelua Länsi-Uudellemaalle – jos heti lähdet matkaan ehdit vielä! Viime vuonna kävijöitä oli noin 7.000 – tänä vuonna odotetaan jopa 10.000 kävijää. Matkaan kannattaa siis varata mukaan sekä kärsivällisyyttä että iloista retkimieltä. Ja muuten: käteistäkin kannattaa varmuuden vuoksi varata mukaan, sillä osassa myyntipisteitä on ainoastaan käteismaksu.

Fiskars Slow Food Festival järjestetään tänä vuonna la-su 7.-8.10.2017 klo 10-16.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet