Hotelliarvostelu: Haymarket by Scandic

by Alex | Matkoillablogi.fi

Oletko aina halunnut yöpyä tavaratalossa? Nyt se on mahdollista, tai no – melkein mahdollista… Tukholman entinen PUB-tavaratalo avattiin nimittäin toukokuussa mittavan remontin jälkeen Haymarket by Scandic-hotellina. Onko lopputulos hyvä?

Talossa on aikaisemminkin toiminut hotelli ylemmissä kerroksissa, monelle suomalaismatkaajallekin varmaan tuttu Rica Hotel Kungsgatan. Haymarket by Scandic on uusi grand hotel -tyyppinen hotelli (enkä nyt tarkoita tämän nimistä hotellia Tukholmassa, vaan enemmänkin hotellityyppiä, jossa näkyy vanhan ajan loistokkuus ja upeat puitteet), joka avattiin tämän vuoden toukokuussa.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näkyykö hotellisa enää entisen tavaratalon merkkejä? Oikeastaan ei. Näkyvin muisto vanhasta tavaratalosta on Paul U Bergströmin muistolaatta sisääntuloaulassa. Tai aula ei ehkä oikein sovi kuvaamaan ovien sisäpuolella avautuvaa tilaa joka saa tulijan pysähtymään ihailemaan tilaa ainakin ensimmäisellä kerralla ovista astuttaessa. Hotellin sisääntuloaulan keskellä katseenvangitsijana on iso kukka-asetelma pyöreällä pöydällä.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket  by Scandic-hotellia hallitsee Art Deco-tyyli ja mielestäni varsin onnistuneesti jo heti sisääntulosta alkaen. Kahden kerroksen korkuista sisääntuloaulaa hallitsee myös näyttävä screeniseinä, jossa art deco-muodot ja -värit vuorottelevat kuvapintojen kanssa. Tukholman keskustan syke ja hotellin pulssi tuntuvat heti tilassa, jonka ympärille ryhmittyvät niin grand café-tyylinen kahvila Greta’s, ravintola Paul’s Bistro avokeittiöineen sekä American-baari. Ja psst…respa sijaitsee muutaman porrasaskelman päässä etuoikealla – sitä ei ehkä ihan heti huomaa ensimmäistä kertaa hotelliin tultaessa.

Mutta miten Paul U Bergström ja Greta Garbo (joka on antanut nimen Greta’s -kahvilalle) littyvät hotelliin? Greta Garbo ei varmaankaan kaipaa suurempaa esittelyä, ainakin nimenä tämä elokuvateollisuuden kulta-ajan ruotsalaistähti lienee useimmille tuttu. Palataan häneen aivan kohta.

Paul Urbanius Bergström on kahdesta mainitusta ehkä hieman tuntemattomampi. Hän oli maineikkaan PUB-tavaratalon perustaja, jonka juuret olivat Länsi-Göötanmaalla tuli Tukholmaan 16-vuotiaana ja sai töitä kangaskaupan myyjänä. Nuori Paul osti vuonna 1872 lainarahalla pienen, vaikeuksiin ajautuneen kangaskaupan ja kymmenen vuoden päästä hän avasi ensimmäisen kauppansa Hötorgetilla, lähes samalla paikalla jossa nykyinen PUB-talo nyt seisoo. Bergström oli yksi ensimmäisistä vaatekauppiaista Ruotsissa, joka rupesi myymään valmisvaatteita ja menestyi tässä hyvin. Kauppa kukoisti ja laajeni, ja niinpä vuonna 1925 Bergström pystyi avaamaan tavaratalon tätä varten rakennuttamaansa rakennukseen, josta nyt on kuoriutunut hotelli.

Mutta palataanpa Greta Garboon; Paul Bergströmin poika Kristian ”löysi” Gretan, joka työskenteli parturisalongissa ja hänet palkattiin PUB-tavarataloon myyjäksi hattuosastolle. Pian Greta osallistui myös mannekiinina tavaratalon mainoselokuviin, ja näiden kautta myös elokuvantekijät löysivät Gretan – hotellirakennukseen liittyvä tuhkimotarina siis.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogiHaymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Siirrytäänpä tässä vaiheessa hotellien ytimeen, eli huoneeseen. Yleisesti ottaen Haymarketista on todettava, että käytävät ovat pitkät ja hieman sokkeloiset, mikä ei sinänsä ole ihmeellistä – onhan huoneita hotellissa peräti 405 kpl. Käytävilläkin näkyy kautta linjan tyylikäs art deco-tyyli ja väritys on hillitty.

Itse olen yöpynyt pienessä ikkunallisessa huoneessa (Classic Double-huonetyyppi), jonka sisustuksessa on niin kiiltäviä pintoja, ruusukultaa kuin art deco-yksityiskohtia sekä parkettilattia, josta plussaa. Huone on kompakti ja tila on optimtoiutu niin, että yhtäkäään neliösenttimetriä ei ole jätetty hyödyntämättä. Kuten jo aikaisemminkin olen todennut &Hotel’in kohdalla, tämäntyyppinen huone sopii minulle vallan hyvin; pieni huone tuntuu kodikkaalta.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kylpyhuone on täyskaakeloitu kiiltävillä kaakeleilla ja värimaalima on tyylikkään musta-valkoinen, johon on lisätty lämpöä antamaan kullan ja kuparin sävyjä.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Aamusuihkua (ison sadesuihkun alla) piristää värikäs lintuaiheinen kaakelikuva – hauskaa, että kaiken ei aina tarvitse olla niin vakavaa!

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, Classic-huone. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarketissa tarjolla on peräti 11 eri huonetyyppiä aina”Cosy Single Sleep” -huonetyypistä (12 m2) Hay Master Suiteen (56 m2). Haymarket-hotellin erikoisuutena on, että se tarjoaa myös runsaasti ikkunattomia huoneita (tämä tuntuu tällä hetkellä olevan Tukholman uusissa hotelleissa olevan trendi, sillä näitä on tarjolla myös esim. &Hotel- ja HTL-hotelleissa). Ikkunattomat huoneet on Haymarketissa nimetty ’Sleep’-lisänimellä, ja tätä huonetyyppiä on eri kokoluokissa. Markkinoinnissaan hotelli nostaa nämä huoneet erityisen sopiviksi jos haluaa nukkua häiriöttä tai viettää rentouttavan elokuvaillan huoneessa.

Runsas aamiainen on perushyvä Scandic-aamiainen kylmine ja lämpimine ruokineen, tuorein hedelmineen jne. – sillä pärjää pitkälle päivään. Aamiainen tarjoillaan Paul’s Bistro -ravintolassa, toisessa kerroksessa. Iltaisin ravintola toimii bistro-tyylisenä ravintolana.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, Paul’s Bistro Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Katutasossa sijaitseva Greta’s Café on varsinainen monitoimitila: Greta’s palvelee paitsi kahvilana myös lounasravintolana ja drinkkibaarina, kesäkaudella Greta’s levittäytyy myös terassille. Haymarketissa Greta’s toimittaa myös Scandic Shopin virkaa.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, Greta’s. Kuva: © Matkoilla-blogi

Peri-ruotsalaiseen afterworkiin sopii mainiosti vastaanoton vieressä sijaitseva, kodikas American Bar, jonka sisustuksessa on erityisen paljon art deco-elementtejä.

Haymarket by Scandic, Tukholma. Kuva: © Matkoilla-blogi

Haymarket by Scandic, American Bar. Kuva: © Matkoilla-blogi

Niin mikä on loppuarvio? Onko lopputulos hyvä kun kun tavaratalo muuntuu hotelliksi? No on se! Kaikenkaikkiaan peräti loistava.

MItä te arvostatte hyvässä hotellissa ja mitkä ovat teille tärkeimmät kriteerit hotellia valittaessa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

Tasokkaat hotellit - Tukholma.fi 01/10/2023 - 11:13 pm

[…] Lue lisää Haymarketista Matkoillablogissa […]

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet