Krakova: Mariankirkon alttarikaappi. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kuukauden kuva: Mariankirkon alttari

by Alex | Matkoillablogi.fi

Toukokuun Kuukauden kuva tulee viime kesän matkalta Krakovan Mariankirkosta. Kirkon suurin nähtävyys on vuonna 1489 valmistunut Veit Stossin veistämä pääalttari, joka on lajissaan Euroopan suurin.

Vanhat rakenukset kiinnostavat ja usein matkoillamme kun kuljemme kirkon ohi poikkeamme sen rauhaan hengähtämään hetkeksi. Istahdamme tovin, ihastelemme ja ihmettelemme kuinka ennen on pystytty rakentamaan korkeuksiin kurottavia kaaria ilman nykyajan teknisiä apuvälineitä.

Vaikka kirkorakennukset usein jo itsessään ovat uskomattomia taideteoksia niiden sisältä paljastuu usein huomattavia taideaarteita. Yksi tällainen on Krakovan Mariankirkon alttarikaappi, joka hankittiin korvaamaan aikaisempaa, tuhoutunutta kaappia. Koska Krakovasta oli hyvät kauppasuhteet Nürnbergiin toteuttajaksi valikoitui sikäläinen taiteilija, Veit Stoss, saksalainen kuvanveistäjä myöhäisgoottilaiselta kaudelta. Krakovan porvaristo rahoitti hankkeen ja Stossin työkorvaus sovittiiin 2.808 guldenin suuruiseksi, mikä oli yhtä paljon kuin Krakovan kaupungin silloinen vuosibudjetti.

Aikaa vuonna 1489 valmistuneen alttarikaapin työstämiseen kului peräti 12 vuotta, minkä hyvin ymmärtää kun tarkastelee kaapin yksityiskohtien määrä lähemmin. Neitsyt Marian elämää kuvaavassa kaapissa esiintyvät hahmot on kuvattu luonnollisessa koossa (jopa hieman ylisuurina, 2,7 metriä korkeina) ja kokonaiskooltaankin alttarikaappi on varsin mittava – 11 x 13 metriä.

Onko teillä tapana poiketa matkoillanne kirkkojen rauhaan ihastelemassa entisajan rakennustaitoa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet