Kuukauden kuva: Prahan Kansallisgalleria

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kesäkuun Kuukauden kuva tulee kolmen vuoden takaiselta matkalta Prahaan. Kuvassa on Prahan Kansallisgalleria, Národní Galerie Praha, ja tarkemmin ottaen Messupalatsi, jossa esillä on erityisesti gallerian nykytaiteen kokoelmat.

Prahan kansallisgallerian kokoelmat on hajautettu seitsemään eri kohteeseen, joista suurin on tässä entisessä messurakennuksessa sijaitseva kokoelma. Museo sijaitsee Prahan 7- kaupunginosassa, samalla puolella Vltava-jokea kuin Prahan linna; perille pääsee keskustasta raitiovaunulla n. 10-15 minuutissa + lyhyt kävelymatka.

Omasta mielestäni itse rakennus on vähintään yhtä kiinnostava kuin museon kokoelmat: vuonna 1928 valmistunut funkkistyylinen talo suunniteltiin aikoinaan messukeskukseksi ja se oli valmistuessaan lajinsa suurin maailmassa. Talo oli  vuonna 1974 vähällä tuhoutua kuusi päivää roihuneessa tulipalossa, mutta se päätettiin kuitenkin korjata ja vuodesta 1976 alkaen rakennus on ollut Prahan kansallisgallerian käytössä.

Funktionalismia edustava rakennus on sisältä erittäin valoisa ja ilmava; keskellä sijaitsevalle valopihalle valo laskeutuu kauniisti upeiden kattoikkunoiden rivien läpi. Puhtaat linjat, vaaleat pinnat ja kulmikkaat muodot, joissa valo ja varjot leikkivät luovat kokonaisuuden jossa silmä lepää – tässä museossa väittäisin nimittäin, ettei pelkästään taide ole pääosassa. Vahva suositus tälle museolle – jo rakennuksenkin takia.

Kiinnostavatko taidemuseot sinua myös rakennusten takia?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 08/07/2021 - 12:31 am

Itseäni taidemuseot sinällään eivät yleensä oikeastaan kiinnosta, mutta juurikin rakennusten takia ne saattavat kiinnostaa. Täytyypä pitää kohde mielessä seuraavaksi, kun olemme Prahassa.

Vastaa
alex 11/07/2021 - 5:23 pm

Itseänikään taidemuseot ovat alkaneet kiinnostaa vasta viime vuosina; vaikken ole eritysen kiinnostunut taiteesta (saati, että kaikkea taidetta ”ymmärtäisi”), ajattelen että taiteeseen kannattaa suhtautua avoimine mielin: toisista teoksista tykkää, toisista ei ja niin sen pitääkin mennä. USein myös itse museorakennukset voivat olla ihan yhtä mielenkiintoisia kuin itse museon tarjonta.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet