Kuukauden kuva: Ruotsinpyhtään ruukki

by Alex | Matkoillablogi.fi

Toukokuun Kuukauden kuva tulee Ruotsinpyhtään ruukista, itäisellä Uudellamaalla. Kuvassa keskellä, lammen toisella puolella näkyvä punainen rakennus tunnetaan nimellä ”Lutikkalinna”.

Ruotsinpyhtään rautaruukki perustettiin 1700-luvun puolessavälissä vuoden 1743 rauhan jälkeen, jolloin Kymijoen läntisin haara (jossa nykyinen ruukkialue sijaitsee) jäi Ruotsin puolelle. Rautaruukin kankivasarapajoissa valmistui mm. nauloja ja ns. manufaktuuritavaroita, esim. lapioita, hakkuja ja ankkureita. Ruukkialueella toimi myös saha ja ruukillaoli jopa oma kapearaiteinen rautatie, jolla valmiita tavaroita kuljetettiin Markkinamäelle laivattavaksi. 1880-luvulla ruukki myytiin Antti Ahlströmille, jonka tehtailla valmistettiin myöhemmin sähköasennustuotteita (mm. sähkökatkaisimia) aina vuoteen 2014 saakka. Todennäköisesti sinultakin löytyy kotoa siis ruukin tuotteita.

Suuremman yleisön tunnettuuteen ruukkialue tuli 1980-luvulla MTV’n ”Vihreän kullan maa” TV-sarjan myötä.

Nykyään ruukkialuella on pienimuotoinen ruukkimuseo entisesä kankivasarapajassa, ravintola Ruukinmylly, Pajakahvila museorakennuksessa ja Café Ström & Fors entisen tehdasportin vartiorakennuksessa. Alueella on useita käsitökäispuoteja ja myös alueella sijaitseva Ruotsinpyhtään kahdeksankulmainen puukirkko on mielenkiintoiynen – alttaritaulu on Helene Scherfbeckin maalama.

Ruotsinpyhtään ruukki on viehättävä alue vaikkapa päiväretkeä varten nyt kun pidempien matkojen sijaan keskitytään löytämään kotimaan mansikkapaikkoja. Lue lisää Strömforsin ruukin kotisivuilta!

Oletko sinä käynyt Ruotsinpyhtään ruukissa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet