Laivaanajo Nynäshamnin satamassa; Gotlanti seuraava! Kuva: © Matkoilla-blogi

Matka Gotlantiin

by Alex | Matkoillablogi.fi

Matkustusvaihtoehtojahan Suomesta on kesäisin nykyään Gotlantiin useita ja perille pääsee sekä suoralla reittilennolla, perinteisesti risteillen että autolla ja laivalla. Me olimme valinneet viimeksi mainitun vaihtoehdon, sillä halusimme enemmän aikaa perillä ja mahdollisuuden liikkua myös Visbyn ulkopuolella (tokihan tämä olisi ollut myös fly & drive –tyyppisestikin mahdollista, mutta ajatus autoloman suomasta ”helppoudesta”, kun kaikki matkatavarat kulkevat mukavasti mukana omassa autossa kotoa asti houkutteli eniten). Aktiivilomailijoille tiedoksi, että Gotlanti tarjoaa loistavat mahdollisuudet myös pyöräilylomaan ja pyörävuokraamoja on saarella useampia. Matkan ensimmäinen etappi kulki kotoa Turkuun, josta ajoimme auton iltalaivaan, Viking Gracelle.

Skål & näkemiin Turku. Kuva: © Matkoilla-blogi

Skål & näkemiin Turku. Kuva: © Matkoilla-blogi

Turun linnan jäädessä taakse nautimme melko viileässä kesäillassa lähtöskumpat, ennen kuin siirryimme sisätiloihin illalliselle. Olimme alkukesällä risteillessämme Gracella ruokailleet Frank’s Casual Dinner’issä ja tykästyneet rentoon ilmapiiriin ja monipuoliseen ruoklistaan, josta löytyy monta hyvää vaihtoehtoa hieman lyhyemmän kaavan mukaiseen syömiseen. Eikä Frank pettänyt tälläkään kerralla!

Frank's Casual Dining. Kuva: © Matkoilla-blogi

Frank’s Casual Dining. Kuva: © Matkoilla-blogi

Täydellä vatsalla uni tuli nopeasti ja aamu vieläkin nopeammin! Jos jotain haittapuolia pitää Turun linjan iltalähdöstä reittimatkalla hakea, niin aikainen herätys on ehdottomasti sellainen – laiva saapuu Tukholmaan jo 06.30 paikallista aikaa. Toisaalta, jos autolla on suuntaamassa kauemmas, puolenpäivän maissa on jo ehtinyt pitkälle.

Kesäkaupunki oli todella hiljainen tukholmalaisten mitä ilmeisimmin paettua lomailemaan maalle (tai Gotlantiin…). Lauantai-aamun olemattomassa liikenteessä matka joutui nopeasti hyväkuntoista ja nopeaa tietä nro 73 kohti Nynäshamnia (Tukholma – Nynäshamn n. 60 km).

Häringen linna. Kuva: © Matkoilla-blogi

Häringen linna. Kuva: © Matkoilla-blogi

Koska aikaa oli Visbyn laivan lähtöön reilusti (lähtöaika klo 10.55), olimme jättäneet aamiaisen väliin Viking Gracella ja päättäneet pysähtyä aamiaiselle ennen Nynäshamnia. Olimme tehneet etukäteen hieman tutkimustyötä vaihtoehdoista, ja päättäneet poiketa Häringen linnaan. Kyseessä nykyään kokous- ja viikonloppuhotellina toimiva linna, joka tarjoaa myös mahdollisuuden ulkopuolisille poiketa aamiaisella viehättävässä maaseutumiljöössä. Linnasta lisää tunnelmia edempänä erillisessä postauksessa; siihen saakka voi tunnelmoida linnan kotisivuilla

Keierrettyämme aamiaisen jälkeen hieman linnassa ja puutarhassa jatkoimme matkaa kohti Nynäshamnia. Pikkukaupunki osoittautui (ainakin pienvenesataman tuntumassa) melko idylliseltä Tukholman ”ulkosatamalta”, johon rahti- ja lauttaliikenteen lisäksi jäävät myös mm. kaikkein suurimmat risteilijät, jotka eivät purjehdi Tukholman saariston läpi. Satama näytti myös olevan purjehtijoiden suosiossa; sataman tuntumassa oli jo selvästikin aistittavissa ”kesäsataman” tuntua.

Nynäshamnista jatkoimme matkaa Destination Gotland’in pikalaivalla kohti Gotlantia. Menomatkalla laivana oli SF700, ts. hieman pienempi pikalaiva, joka muistutti melko paljon Helsingin ja Tallinna välillä aikoinaan liikennöineitä SuperSeaCat’eja.

Autokannen lastauksessa oli hieman stressin tuntua lyhyen satamassaolon yhdistyessä täyteen varattuun laivaan. Koska laiva on suhteellisen pieni, tilat ja palvelut laivalla ovat myös suhteellisen rajallisia: Lepotuolipaikat kaikille matkustajille, pieni kahviotiski ja yksinkertaisia lämpimiä ruokia tarjoileva ravintolatiski (molempien annokset nautitaan omalla paikalla) sekä kioskikokoa oleva myymälä. Isommilla SF1500-laivoilla palvelutarjonta on periaatteessa sama, puitteet ovat vain hieman kookkaampia ja syömiset on mahdollista nauttia kahvilapöydän ääressä.

Paluumatkan teimme isomalla SF1500-laivalla, jossa matkustusluokkia on enemmän: meillä oli normi-lepotuolipaikat (aluksen perällä), mutta tarjolla on myös kalliimpia paikkoja (hieman paremmalla näköalalla ja mahdollisuudella seurata päivän elokuvaa), tosin myös nämä melko isoissa ja hälyisissä osastoissa. SF1500-laivoilla on myös tarjolla istumapaikkalippu kahvilassa (Ekonomiplats), jolloin ei ole omaa nimettyä paikkaa matkan aikana; tämä tosin melko hälyisä ja rauhaton vaihtoehto. Kalliimpi vaihto puolestaan on ”Kupéplats”, mikä tarkoittaa käytännössä hyttipaikkaa neljän hengen hytissä.

Aluksilla on maksullinen wlan-yhteys, tosin tämä arvokas yhteys (75 SEK) toimi melko hitaanpuoleisesti testatessamme sitä menomatkan viihdykkeenä.
Ulkokannet pienemmällä SF700-laivalla olivat melko pienet; enemmän kansitilaa oli isommalla SF1500-laivalla, mutta aurinkotuolien (tai yleensäkin istumapaikkojen puute???) ei houkutellut viettämään pidempää aikaa aurinkokannella.

Kesäaikaan Turku-Tukholma -iltalähtö ja aamupäivävuoro Nynäshamnista Visbyhyn ovat menomatkalla parhaiten yhteensopivia aikataulullisesti; paluumatkalla vastaavasti aamupäivävuoro Nynäshamnita ja iltalaiva Tukholmasta Turkuun.

Varaukset punaisille laivoille tutusta osoitteesta www.vikingline.com ja toinen lauttaosuus Ruotsin mantereelta Gotlantiin osoitteesta www.destinationgotland.se (Nynäshamn – Visby  -reitin lisäksi Destination Gotland-varustamo liikennöi myös eteläisempää Oskarshamn – Visby –reittiä; varustamon sivujen kautta mahdollista varata myös majoitusta & aktiviteetteja Gotlannissa).

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet