Vausti – kotkalainen ravintolaelämys, joka oli kerrassaan vautsi

by Alex | Matkoillablogi.fi

Istumme vastikään remontoidun ravintolasalin ovaalin loosin sohvassa ja odotamme uteliaina, mitä seuraavaksi eteemme kannetaan. Olemme valinneet 5 ruokalajin yllätysmenun, ja ensimmäiset annokset ovat nostaneet odotukset jo paria astetta korkeammalle.

Etukäteistutkimus ennen Kotkan viikonloppua oli antanut illallisravintoloiden osalta tulokseksi melko lyhyen valintalistan. Ei siksi, etteikö Kotkassa olisi ravintoloita ja ruokapaikkoja – monen kohdalla kuitenkin ruokalista näytti valitettavan tutulta ja ennalta arvattavalta. Koska pyrimme useimmiten välttämään ketjuravintoloita, valinta oli loppujen lopuksi melko helppo, etenkin kun ravintola Vausti täytti yhden, niin monta kertaa ennenkin hyväksi havaitun laatukriteerin: lyhyt ja ytimekäs lista.

Istahtaessamme pöytään tutkimaan ruokalistaa silmä viipyi kerta toisensa jälkeen kohdassa ”Menu 5”, eli viiden lajin yllätysmenu. Josko pitäisi…?

Valitsimme 5 lajin yllätyksen, mutta edessä oli vielä toinen valinta: juomat erikseen vai menuta varten suunniteltu viinipaketti? Meitä miellytti erityisesti, että viinipaketti oli saatavilla myös puolikkaana; tässä oli meille juomaa aivan riittävästi ja mikä parasta, asiantuntevasti valittuina eri ruokalajien kanssa yhteensopiviksi.

Ravintola, jonka juuret ovat 1920-luvulla

Ravintola Vausti sijaitsee vuonna 1907 rakennetussa Kotkan konserttitalossa (ent. Työväentalo). Punatiilinen jugendtalo on Eliel Saarisen ja Herman Geselliuksen suunnittelema. Niinpä ei ole sattumaa, että ravintola Vausti sanoo itse  ’haluavansa kunnioittaa talon henkeä ja tuoda iloisen ja vallattoman 20-luvun vaustikkaaksi tämän päivän ravintolaelämykseksi’.

Ravintolassa on viime keväänä tehty peruskorjaus, jonka myötä ei 1920-luvun henkeä ehkä ollut niin helppo nähdä kuin tapetin art deco-tyylisessä kuvioinnissa. Todettakoon kuitenkin samassa yhteydessä, että ravintolan vaaleansävyinen, yksinkertaisen tyylikäs sisustus ja valaistus miellytti itseäni hyvinkin paljon. Myös ’tämän päivän ravintolaelämyksen’ allekirjoitan täysin.

Ravintola Vaustin omistaja pitää muuten myös Merikeskus Vellamon Laakonki-ravintolaa, Ravintola Kaunissaaren Majaa sekä Kaunissaaren kauppaa & Kahvila Merituulta.

Mutta takaisin pääasiaan, eli ruokaan…
Valitsimme siis ”Menu Five’n”, eli viiden ruokalajin yllätysmenu, joka sisälsi kaksi alkuruokaa, väliruoan, pääruoan sekä jälkiruoan. Tilattaessa ruokailijoiden mahdolliset erikoisruokavaliot tarkistetaan, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Yllätysmenun sisältö vaihtelee, mutta koska yllätysmenu on kyse en siltikään aio kertoa tarkalleen mitä söimme.  Amuse bouche’na kahvikupista tarjoiltu korvasienikeitto aloitti illallisemme, jonka jälkeen nautimme kaksi mereneläviä edustavaa alkuruokaa, molemmat todella kauniisti esiteltyinä.

f

Väliruoassa (tämän postauksen pääkuvassa) oli raaka-aineiden yllättävä kombinaatio, jota emme itse olisi keksineet yhdistellä. Toimi kuitenkin aivan uskomattoman loistavasti ja menee meillä kotikeittiössämme kokeiltavaksi.
Loistava pääruoka-annos puolestaan edusti hieman perinteisempää raaka-ainetta, jonka kasvislisukkeet ja kastike kruunasivat. Ja taas (kuten edellistenkin ruokalajien kohdalla) viinipaketin viini oli nappivalinta!

Jälkiruoka oli sinänsä melko klassinen, mutta siinä oli makupari, jota en minä ollut maistanut aikaisemmin – toimi!

Loistava & huomaavainen palvelu kruunaa kokonaisuuden

Salia (jossa siis n. 50 paikkaa) hoiti kaksi tarjoilijaa – ystävällisesti, ripeästi ja huippuammattilaisen ottein ilman, että asiakkaalle jäi olo, että koko ajan olisi ollut kiire seuraavaan pöytään. Tällaista työskentelyä on ilo seurata!

Erityisesti jäi mieleen ympäristön havainnointi – kollegat olivat koko ajan tietoisia toisistaan, ja kun viereisessä pöydässä oleva seurue keskusteli tarjoilijan kanssa jälkiruoan makuvivahteista kollega kiikutti hetken päästä keittiöstä maistiaiset. Sitruunavanukkaan kirpeys vakuutti, valinta tehtiin ja itse olen vakuuttunut siitä, että muutkin kun minä kertovat eteenpäin tästä pienestä palvelun yksityiskohdasta.

Yllä oleva tyytyväinen ilme aterian päätyttyä kertonee sen: Kotkan Ravintola Vaustille vahva suoistus mikäli olette suuntaamassa Kotkaan – elämys oli todellakin vautsi!

Onko sinulla muita suosituksia ja hyviä kokemuksia ravintoloista Kotkassa?


Kaikki kesän 2021 Kaakkois-Suomen viikonloppumatkan postaukset löytyvät Southcoast2021-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 08/01/2022 - 11:05 am

Itse asiassa ei oikein ole. Oma ravintolakokemukseni, kehuttu ravintola sekin, jäi hieman pettymyksen puolelle. Ei ole lainkaan mahdoton ajatus, että ensi kesänäkin tulisi käytyä Kotkassa, niin täytyy silloin pitää Vausti mielessä.

Vastaa
Alex | Matkoillablogi.fi 13/01/2022 - 5:36 pm

Aina harmi kun ravintolakokemus jää vaisun puolelle. Uusi yritys ensi kesällä!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet