Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi

Wawelin linna-alue Krakovassa – ei näin…

by Alex | Matkoillablogi.fi

Wawel – tämä oli ainakin minulle suurinpiirtein ainoa nimi (Rynek Glownyn ohella), jonka muistin ennen viimekesäisen matkan suunnittelua kuulleeni Krakovan yhteydessä. Eipä kovinkaan ihmeellistä, sillä onhan kyseessä yksi Krakovan ehdottomasti tunnetuimmista ja merkittävimmistä nähtävyyksistä. Tutustuimme Krakovassa ollessamme yhtenä aamupäivänä Wawelin linna-alueeseen. Käynti kannatti ehdottomasti, mutta ei näin…

Suuntasimme Wawelin linna-alueelle aikaisin aamupäivällä, mutta näin jälkeenpäin voi todeta, että olisi kannattanut syödä aamiainen hieman aikaisemmin ja suunnata lippukassalle heti aamusta. Noh, elämä on valintoja, ja lomalla on ihana nauttia pitkään hotelliaamiaisesta, etenkin sen ollessa hyvä kuten Metropolitan Boutique-hotellissamme.

Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi

Noustuamme mäkeä ylös Wawelin linna-alueelle vastassa oli nimittäin loputtomalta näyttävä jono, joka kiemurteli lipputoimistosta pihalle saakka. Jaaha, eikun äkkiä jonon päähän ennen kun se ehti entisestään pidentyä; jonossa oli sitten aikaa miettiä mihin haluttaisiin liput – jos ehtisimme niitä saamaan. Järjestelmä on nimittäin sellainen, että päivittäin myynnissä on vain tietty määrä lippuja linna-alueen eri kohteisiin ja kun nämä on myyty se on niin sanotusti siinä. Pitkäkään jonotus ei siis takaa, että saa lipun haluamaansa näyttelyosaan. Järjestelyä perustellaan sillä, että halutaan säästää kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita sekä taata, että kävijöiden kokemus ei kärsi liiasta tungoksesta.

Lipputoimiston sisällä on sähöiset taulut, joilla näytetään linnan eri osioihin jäljellä olevien lippujen määrä reaaliaikaisesti. Pienenä miinuksen näiden kohdalla tosin, että näytöt ovat vain vain sisällä, joten yksin pihalla jonottava ei tiedä missä mennään.
Jatkoimme jonotusta (välillä kevyessä tihkusateessa) ja jännitys tiivistyi – ehtisimmekö lippuluukulle ennenkuin saldot olisivat nollilla. Näyttötauluille tehdyn tarkastuskäynnin jälkeen arvelimme, että mahdollisuudet ovat olemassa, mutta hilkulle menisi. Puolen tunnin jonottamisen jälkeen pähkäiltiin jo josko koko homma jätettäisiin sikseen kun jono tuntui liikkuvan tuskastuttavan hitaasti eteenpäin. Mutta sitten toisaalta – tässähän oli jo jonotettu puoli tuntia….

Saldo noin tunti ja vartti ja olimme perillä lippukassoilla, ja meidän vuoromme tuli. Korttimaksu ei onnistunut kaikilla kassoilla ja meillekin tietysti osui kassa jossa ainoastaan käteinen kävi. Onneksi oli käteistä. Olisimme halunneet käydä Kuninkaalliseessa huoneistossa, mutta sinne oli pääsy ainoastaan opastetulla kierroksella ja tarjolla oli enää puolankielinen ryhmä myöhemmin iltapäivällä (jolloin meillä oli jo lähtö retekelle Wieliszkan suolakaivoksille). Joo, kiitos jos ei kuitenkaan…
Päätimme nopeasti ottaa liput linnan Paraatihuoneistoon ja Aarrekammioon (joskin nämä jäivät ajanpuutteesta johtuen käyttämättä).
Linnassa on myös useita taidenäyttelyitä, joista ehkä kuuluisin on tilapäinen Leonardo da Vinci-näyttely ”Nainen ja kärppä”.

Sorruimme siis tällä(kin) kerralla amatöörien virheeseen, emmekä lähteneet liikkeelle heti aamustsa. Fiksumpi vaihtoehto olisi ollut saapua ajoissa heti aamulla, tosin silloinkaan mikään ei takaa, että jonotuksesta huolimatta onnistuu saamaan lipun haluamaansa nättelyosaan.
Kaikkein fiksuinta (ja tietysti myös hieman kalliimpaa)  on tietenkin varata liput (ja opastus) ja ennakkoon mikäli haluaa ehdottomasti varmistaa käyntinsä. Kolikon toinen puoli on eittämättä, että etukäteisvarauksella tietylle päivälle (ja myös tietylle ajalle) menettää osan sponttaanisuudesta ja mahdollisuudesta ottaa päivä kun se tulee ja päättää päiväohjelma sään ja fiiliksen mukaan.

Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lipputoimiston ulkopuolella oleva pienoismalli linna-alueesta havainnollistaa hyvin alueen laajuutta.

Linnan Paraatihuoneistossa ja Wawelin katedraalissa ei valitettavasti saanut kuvata, joten joudutte tyytymään muutamaan ulkokuvaan Wawelilta.

Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näköalat Wawelin kukkulalta Wisła-joen suuntaan eivät ole niinkään ihmeelliset, vaikka ylämäki linna-alueelle saikin pulssin koholle.

Wawelin linna-alue, Krakova. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pidimmekö näkemästämme?
Ehdottomasti! Sekä Paraatihuoneisto että Katedraali olivat upeita ja myös linna-alue upeasti kukoistavine istutuksineen ovat näkemisen arvoisia.
Alueella kannattaa mielestäni ehdottomasti käydä vaikka ei tutustuisi sisältä linnaan tai näyttelyihin, sillä puutarhan, Katedraalin ja linnan sisäpihan näkemiseen ei vaadita pääsylippua.

Oletteko käyneet Wawelin linna-alueella ja onko jollakulla ehkä kokemuksia Kuninkaallisesta huoneistosta joka jäi meiltä tällä kertaa näkemättä?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet