Lilla Bjers Gårdskrog, Västerhejdessä, Visbyn eteläpuolella. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjers – illallinen kasvihuoneessa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kasvihuone joka nököttää pellon laidalla pienen kylän reunalla. Ei ruokalistaa, johon olisi voinut tutustua etukäteen netissä. Nuori kloppi hääräämässä keittiössä ja henkilökunta hiihtelee ”salissa” rennon oloisesti kuin kotonaan.
Onko tämä maatilan yhteydessä toimiva ja ”Gårdskrog”-nimellä kulkeva paikka edes ravintola ja voiko se olla hyvä…? Voi se!

Lilla Bjersin tila sijaitsee Västerhejdessä, n. 7 kilomteriä Visbyn eteläpuolella. Me vedimme pitkää tikkua kuskin tehtävistä ja menimme illalliselle omalla autolla Visbystä, mutta matkan olisi hyvin voinut taittaa myös taksilla.

Tila sijaitsee keskellä idyllistä maalaismaisemaa, peltojen ympäröimänä, joten ilmaisu ”pellolta pöydälle” pitää Lilla Bjersissa paikkansa ihan kirjaimellisesti. Lilla Bjersin tilalla viljellään yhteensä n. 200 eri lajia parsasta mansikoihin.
Lilla Bjers tarjoaa kokonaiselämyksen; Gårdsbutikissa tarjolla on käsityötuotteita sekä tietenkin tuotteita pelloilta ja kasvihuoneista ja Gårdskrogissa voi päivällä piipahtaa lounaalla tai kahvilla. Illalliselle kannattaa ehdottomasti varata pöytä ennakkoon, sillä ravintolan maine on kiirinyt kauas.

Ravintola sijaitsee uudessa kasvihuoneessa, joka on rakennettu ravintolakäyttöä silmällä pitäen (mutta kuitenkin ihan oikeaksi kasvihuoneeksi). Ravintolatilassa viihtyvät niin yrtit kuin viiniköynnökset ja todistettavasti myös vieraat – niin mekin. Kasvihuone muodostaa erittäin tunnelmallisen tilan, jossa valo suodattuu kauniisti lasien ja harsoverhojen läpi. Kun tähän vielä lisätään kasvihuoneen erittäin onnistunut sijoittelu pihamaalla auringonlaskua päin saadaan täydellinen yhtälö. Auringon laskiessa mailleen pellon taakse yhdessä aivan loistavan illallisen kanssa teki illastamme kertakaikkisen maagisen. Sisustuksessa on paljon vaaleaa puuta, pöytäliinoissa ja serveteissä pellavaa ja kauniit keraamiset astiat ovat pelkistetyn tyylikkäitä.

Lilla Bjersin ravintola on sijoitettu tarkoitukseen rakennettuun kasvihuoneeseen. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjersin ravintola on sijoitettu tarkoitukseen rakennettuun kasvihuoneeseen. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjersin tila on erikoistunut luomutuotantoon ja pyrkii olemaan raaka-aineidensa osalta mahdollisimman pitkälle omavarainen ravintolan, Lilla Bjers Gårdskogin puolella. Kaikki vihannekset ja marjat tulevat omita viljelmiltä (eli ihan ravintolan vierestä) ja vain ne raaka-aineet, joita ei itse tuoteta hankitaan muualta; näidenkin tulee luonnollisesti olla KRAV-merkittyjä. KRAV on Ruotsin tunnetuin ympäristömerkintä, joka takaa ekologisen tuotannon. Ruotsissa on tällä hetkellä n. 800 KRAV-sertifioitua ravintolaa, suurkeittiötä ja kahvilaa, jotka löydät tästä listauksesta.

Lilla Bjersin tinkimättömyydestä kertoo, että menulla ei ollut kalaa meidän illastaessamme siellä, koska KRAV-merkittyä kalaa ei ollut saatavilla (sinänsä luonnollista, sillä ravintola on ollut KRAV-sertifioitu kolmella KRAV-merkillä perustamisestaan saakka vuonna 2012; kolme KRAV-merkkiä tarkoittaa, että vähintään 90% käytettävistä raaka-aineista on KRAV-sertifioituja).

Lilla Bjers Gårdskrog. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjers Gårdskrog. Kuva: © Matkoilla-blogi

Ravintolan menu on helppokäyttöinen: aluksi valitaan joko kahden tai kolmen lajin illallinen, joka vaihtelee päivän raaka-ainetarjonnan mukaan. Voi kuinka ihanan helppoa, sillä kauaa ei tarvinnut miettiä ennenkuin vastasimme kuin yhdestä suusta: Kolme!

Erikoisruokavaliot otetaan tietenkin huomioon, ja keittiö sopeuttaa illan menun tarvittaessa näiden mukaan.
(Itse asiassa tähän valmistaudutaan ennakkoon, sillä ravintolasta soitettiin iltapäivällä ja tiedusteltiin josko meillä on jotain erikoisruokavalioita tai -toivomuksia mitä pitäisi ottaa huomioon. Kiva tapa, joka teki illallisesta hyvin henkilökohtaisen tuntuisen.)

Alkuun leipää ja voita, jossa oli aito maku. Kuva: © Matkoilla-blogi

Alkuun leipää ja voita, jossa oli aito maku. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kun puhutaan luomusta ei voi unohtaa maun roolia. Alkuun pöytään tarjoiltiin leipävalikoima, koostuen toinen toistaan herkullisemmista leivistä. Ei varmaankaan tarvitse mainita, että voi oli todella keltaista…

Samettinen vihanneskeitto rapealla possunkyljellä aloitti illallisemme. Sitä seurasi aivan uskomattoman murea ja maukas naudan ulkofile, jolla oli seuranaan lautasella varmaankin maukkaimmat vihannekset ja yrtit mitä olen ikinä maistanut. Ahh…ei annosta voi kuvata kuin yhdellä sanalla: Täydellinen! Mikäli kaikki kasviruoat maistuisivat tältä olisi helppo siirtyä kasvissyöjäksi (…vaikka myönnettävä on, että kyllä se naudanfilekin oli loistava…)

Pääruoaksi suussasulavaa lihaa sekä maukkaimmat ikinä syömäni vihannekset. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pääruoaksi suussasulavaa lihaa sekä maukkaimmat ikinä syömäni vihannekset. Kuva: © Matkoilla-blogi

Jälkiruoaksi eteemme tuotu mustaviinimarjasorbetti vadelmien ja paikallisten salmbär-marjojen ( sinivatukka) kera kruunasi ateriamme.
Iso plussa myös tarjoiluhenkilökunnan erittäin miellyttävästä ja aidosti välittävästä palvelusta & jutustelusta sekä asiantuntevista viinisuosituksista (joskin itse sain tyytyä – erittäin hyvään kylläkin-  lähituotettuun omenamehuun).

 

Aterian kruunasi raikas jälkiruoka. Kuva: © Matkoilla-blogi

Aterian kruunasi raikas jälkiruoka. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjers Gårdskrog on palkittu kaksi kertaa White Guide-ravintolaoppaassa sarjassa ”Årets Hållbara Gastronomi” (2014 ja 2015) ja keittiön Luqaz Ottosson sekä 19-vuotias Fabian Olli Johanson on palkittu “Årets Ekokockar” -tittelillä samoina vuosina. Fabian on lisäksi vuonna 2015 voittanut tittelin “Nordic Organic Chef of the Year”. Illallisemme jälkeen ymmärrän eritätin hyvin miksi.

Lilla Bjersin ravintola on sijoitettu tarkoitukseen rakennettuun kasvihuoneeseen. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lilla Bjersin ravintola on sijoitettu tarkoitukseen rakennettuun kasvihuoneeseen. Kuva: © Matkoilla-blogi

Yhteenvetona siis Lilla Bjersistä: Suosittelen (erittäin isolla S-kirjaimella), mikäli olet hakemassa illallispaikkaa joka jättää muistijäljen!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Lyotty 29/11/2015 - 10:25 pm

Suomessa Närpiössä löytyy kans
http://www.lindskok.fi/

Vastaa
alex 29/11/2015 - 11:21 pm

Kiitti vinkistä! Täytyy muistaa jos/kun Närpiön suunnalla liikkuu!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet