Mariella – rakastettu rautarouva jätti Itämeren

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tällä viikolla saimme kuulla, että yli 35 vuotta Vikingin väreissä Itämerta kyntänyt Mariella on myyty. Ostaja on Corsica Ferries, jonka laivastoon kuuluu jo ennestään useampi Itämerellä liikennöinyt alus.

Tämän postauksen pääkuvassa näkyy vain Mariellan keula, mutta maisemassa joka on aina kuulunut läheisesti aluksen historiaan (aivan kuten Mariellakin on kuulunut Helsingin siluettiin), Mariella kun on aina kulkenut Helsinki -Tukholma -reitillä. Kokokuvassa vanharouva on aikaisemmissa postauksissa esiintynyt esim. tässä ja tässä.

Harva Itämeren liikenteen lopettanut alus on saanut yhtä paljon some-huomiota kuin Mariella on saanut kuluneen viikon aikana. Tämä kertoo omaa tarinaa siitä, että pitkään liikennöinyt alus on lunastanut paikkansa monen sydämessä – niin matkustajien kuin merenkulkijoidenkin joukossa. Mariellan 30-vuotisjuhlalounaalla, jossa minulla oli kunnia olla mukana keväällä 2015 kerrottiin siitä, että laivan miehistössä oli edelleenkin kymmenkunta henkilöä, jotka olivat olleet töissä Mariellalla sen liikenteen aloituksesta asti. Melko harvinaislaatuinen suoritus nykyaikana.

Laivoja tulee – laivoja menee

Mariellan myynti ei sinänsä ollut yllättävä, onhan vanharouva jo pitkään kuulunut Viking Linen laivaston vanhimpiin aluksiin. Jo viime kesänä uutisoitiin ensimmäistä kertaa, että Mariella on myynnissä jos ja kun löytyy ostaja, jonka kanssa päästäisiin yhteisymmärrykseen hinnasta. Juuri Mariellan poistuminen Viking Linen laivastosta oli iän puolesta odotettavissa nyt kun yksi alus oli jäämässä ylimääräiseksi uuden Viking Gloryn valmistuessa liikenteeseen ensi vuoden alussa. Korona varmaankin osaltaan vaikutti asioiden kulkuun niin, että myynti tapahtui jo nyt.

Paljon on myös spekuloitu siitä, miten laivoja ja reittejä järjestellään uudestaan Viking Gloryn aloittaessa liikenteen Turun linjalla alkuvuodesta 2022. Itse uskon, että Amorella siirretään Helsinki-Tukholma -linjalle Gabriellan pariksi; tätä puoltaisi, että näin reitillä olisi kaksi suhteellisen samanlaista (sisar)alusta, mikä on yleensä pidetty hyvänä asiana myynnin kannalta. Toinen vaihtoehto olisi, että Cinderella siirrettäisiin Helsinkiin, sillä sekin on eräällä tavalla jäämässä ylimääräiseksi Viking Gloryn tarjotessa ensi vuoden alusta iltalähdöllä uuden, tasokkaan risteilyvaihtoehdon tukholmalaisille. Cinderellan paluu Helsinkiin kiinnostaisi varmaankin monia, sillä sekin on yksi aikansa legendoista. Lopputulema nähtäneen vuoden sisällä.

Muistoja mariellalta vuosien varrelta

Mariella on ollut mukana  luomassa sitä risteilykulttuuria, joka meillä nykyään Itämerellä on mutta myös  asettamassa standardeja nykyään Itämerelle liikennöiville risteilyautolautoille. Eikä ihme, sillä olihan Mariella aloittaessaan liikenteen maailman suurin matkustaja-autolautta. Viking Linen uuttaa ajattelua edusti vuonna 1985 myös, että kaikille 2.500 matkustajalle oli tarjolla hyttipaikka. Muistan, että minuun teki vaikutuksen erityisesti sisääntuloaulan kolmen kannen läpi avautuva valokuilu jättimäisine messinkivalaisimineen.

Surullisempi virstanpylväs historiassa ajoittui vuoteen 1995, jolloin Mariella oli ensimmäinen laiva, joka saapui Estonian onnettomuuspaikalle. Itselle verkkokalvoille on piirtynyt vahvana muistona juuri kuva Mariellasta onnettomuuspaikan kovassa aallokossa.

Itselle on vuosien varrella syntynyt monenlaisia muistoja Mariellalta.

Itse tein ensimmäisiä ”Päivä Tukholmassa”-risteilyjä omin päin juuri Mariellalla 80-luvun loppupuolella ja sen jälkeen rautarouvalla on juhlittu synttäreitä, oltu kokousmatkalla ja vietetty monia hauskoja pikkujoulujuhlia. Laivalla on nautittu hyvästä ruoasta ja juomasta, etenkin a la carte-ravintolan Tiffany-katon alla. 

Itselle päällimmäisenä Mariellasta on jäänyt mieleen etenkin miehistö, josta selkeästi huomasi, että he viihtyivät työpaikallaan ja että laivan yhteishenki oli hyvä. Toinen Mariellalle tunnusomainen piirre oli kotoisuus, jota minulle symboloivat esim. a la Carte-ravintolan ikkunoissa viihtyvät ruukkukasvit. Laiva huokui hyvällä tavalla vanhan ajan tunnelma, joka mielestäni oli suhteellisen hyvin onnistuttu säilyttämään usean facelift’inkin jälkeen. Mariella oli alus, josta oli pidetty hyvää huolta ja se näkyi.

Mariella on jykevä laiva, joka oli rakennettu Itämeren (välillä vaativiinkin) olosuhteisiin. Välimeren aalloilla alus saa nyt uuden kodin Corsica Ferries-varustamossa, jossa on muitakin meidän vesiltä tuttuja laivoja, esim. Silja Karneval (nyk. Mega Smeralda), Silja Festival (nyk. Mega Andrea) ja Superstar (nyk. Pascal Lota)

Myötäisiä tuulia ja onnellisia purjehduksia Välimerellä Mariella – tai Mega Regina, kuten sinut jatkossa kutsutaan. Meille suomalaisille tulet kuitenkin aina olemaan Mariella, vaikka jäät eivät enää tulevina vuosina kolhi kylkiäsi!

Millaisia muistoja sinulla on Mariellasta?

Kävin tätä postausta varten läpi kuva-arkistojani, mutta jostain syystä Mariellalta ei juurikaan löytynyt sisäkuviä. Sitä vastoin Mariellalta otettuja kuvia oli jonkin verran; kaikki tämän postauksen maisemakuvat on otettu Mariellalta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet