Ahvenanmaa – viisi syytä suunnata länteen

by Alex | Matkoillablogi.fi

Yksi syy matkustaa Ahvenanmaalle on ainakin tänä kesänä ollut, että siellä on melkein kuin ulkåmailla, kuten VisitÅland mainoksissaan väittää. Eikä väite ole ihan tuulesta temmattu, sillä sen verran erilainen osa Suomea Ahvenanmaa on.

Vielä tänä(kään) kesänä emme suunnanneet kesälomamatkalle Suomen rajojen ulkopuolelle, vaan päätimme pysytellä kotimaassa, mutta kuitenkin rajoja hieman venytelleen. Niinpä suuntasimme elokuun alussa pariksi päiväksi Ahvenanmaalle – kuten tuhanneet muutkin suomalaiset. Jo laivaan ajoa odotellessa Turun satamassa tuntui siltä, että kaikki Suomen lomanviettäjät olivat tehneet saman ratkaisun kuin mekin. Ei sinänsä mikään yllätys, sillä pitkin kesää Ahvenanmaa oli ollut vahvasti näkyvillä niin mediassa kuin some-virrassakin.

Ahvenanmaalla on tarjota moniakin syitä matkustaa ja tarjontaa on moneen makuun, niin aktiivilomailijoille kuin elämännautiskelijoillekin. Alla listattuna viisi syytä suunnata länteen, Maarianhaminaan ja Ahvenanmaalle, jotka minä nostaisin esiin – enemmänkin nautiskelijanäkökulmasta. No taitaapa niitä olla hieman enemmänkin kuin viisi…

1. ravintolat ja kahvilat

Ahvenanmaalta löytyy niin hyviä ravintoloita kuin kahviloitakin huomattava määrä ottaen huomioon vakinaisten asukkaiden määrän. Valinnanvaraa on niin rennoista bistrotyylisistä kortteliravintoloista ja maaseuturavintoloista fine dining-tasoisiin ravintoloihin.


Myös kahviloiden osalta tuntuu, että toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita löytyy joka korttelista ja kylästä – eikä näissä ole pelkästään keskitytty herkullisiin leivonnaisiin vaan myös sisutukseen ja viihtyisään miljööhön on panostettu – usein jopa lite mera.

Omista suosikkipaikoista, joiden kärkeen kiilasivat Mormors Gröna Hus ja Stickstugan (alla oleva kuva) tulossa myös erillinen postaus.

2. Käsityöläispuodit ja pikkuliikkeet

Käsityöliikkeitä ja muitakin söpöjä pikkuliikkeitä ei tarvitse Ahvenanmaalla koskaan etsiä koskaan kaukaa; jostain syystä tuntuu, että kauniita design-tuotteita on siunaantunut saariryhmälle huomattavasti enemmän kuin manner-Suomeen.
Tämän kategorian liikkeistä puhuttaessa yksi jäi kuitenkin itselle selkeästi mieleen ylitse muiden: Maarianhaminan keskustassa, Torggatanilla sijaitseva Viktor Crafts & Design. Itse asiassa tämä kolmen käsityöläiskolmikon omien tuotteidensa ympärille rakennettu kokonaisuus jätti omaan mieleen niin vahvan muistijäljen, että se voisi olla  melkein Maarianhaminan matkan syy. Omien tuotteiden lisäksi tässä lahjatavaraliikkeen, kahvilan ja gallerian hurmaavassa yhdistelmässä myydään myös muiden tuottajien tuotteita.
Viktor sijaitsee yhdessä keskustakortteleiden harvoissa säilyneissä puutaloissa ja nimensä se on saanut kiinteistön ensimmäisen omistajan Viktor Erikssonin mukaan. Yläkerrassa on Ålands Slöjd & Konsthantverkin pieni galleriatila, jossa on (pääasiallisesti ahvenanmaalaisten taiteilijoiden) kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.

Yksi silmäkarkkia täynnä olevan liiketilaan katseenvangitsijoista on vanha kassakone.

Kahvila oli kuulemma saanut ihan vastikään uudet leipomotilat yläkerrassa, joten leivonnaiset ovat paitsi suussasulavia myös todellista lähituotantoa.

3. Paikallinen ruoka ja juoma

Makuelämysten taustalla ovat usein paikalliset raaka-aineet – lähituotanto kun on Ahvenanmaalla korkeassa kurssissa. Kala on luonnollisesti aina keskeisessä roolissa, mutta myös lähituotettu liha, meijerituotteet ja vihannekset ovat hyvin esillä. Eikä tässä yhteydessä tietenkään sovi unohtaa omenoita – viljelläänhän Ahvenanmaalla  n. 70% kaikista Suomen omenista.

Suklaan ystävien kannattaa laittaa korvan taakse nimi Mercedes Chocolaterie, jonka käsintehdyt suklaat ovat…noh, kertakaikkiaan loistavia, etenkin lakritsitoffee-merisuolasuklaa.

Eikä tässä yhteydessä tietenkään sovi unohtaa erilaisten juomien valmistusta, esim. Amalias Limonadfabrik (erinomaisen maistuvia ja aidon makuisia virvoitusjuomia, joita saa myös monesta muustakin paikasta kuin tehtaanmyymälästä Lemlandista), Stallhagen (jonka olutvalikoima on nykyään jo hyvin saatavilla myös manner-Suomessa) sekä Smakbynin yhteydessä toimiva Åland Distillery, jonka ginimaistajaiset jäivät vielä toistaiseksi omalle bucketlistille.

Itselle se tyypillisin Ahvenanmaan ruokatuliainen on aina perinteisesti ollut paikallinen mustaleipä. Nykyään sitä ei tosin enää tuoda ollenkaan niin vahvasti esille (harmi!), ja Mathishallenista ostamamme (hyllyssä miltei Maalahden limpun syrjäyttämä) leipä oli maun puolesta pettymys.

4. Museot

Ahvenanmaan tuntemattomimpia museoita lienee Maarianhaminan keskustassa, Mathishallenin alakerrassa entisessä Medley-yökerhossa sijaitseva Mariehamnsmuséet. Kysessä on paikallisen eläkeläisyhdistyksen vuonna 1988 aloittama projekti, jossa lähdettiin rakentamaan mittakaavassa 1:100 pienoismallia Maarianhaminan keskustasta, sellaisena kuin se oli 1920-luvulla. Nybyggarne-ryhmän pienoismalli käsittää kaikkiaan 11 vitriiniä, ja se valmistui kokonaisuudessaan vuonna 2016. Pienoismalli oli pitkään vailla pysyvää näyttelytilaa, mutta ahvenanmaalainen liikemies Anders Wiklöf luovutti nykyisen tilan näyttelyn käyttöön.
Pienoismalli on vaikuttava kokonaisuus joka laajuudessaan herättää kunnioitusta.

Ehdimme käydä myös Kastelholmin linnassa, jonka ohi on tullut ajettua useamman kerran aiemmin – aina kuitenkin väärään aikaan käyntiä ajatellen. Tällä kertaa aika oli vihdoinkin sopiva käynnille. Vaikka linna on ulkoakin komean ja massiivisen näköinen, linnan todellisen koon tajuaa oikeasti vasta kun sen kävelee läpi.

Mikäli monipuolinen läpileikkaus Ahvenanmaan historiasta aina nykyaikaan asti kiinnostaa Ålands museum on hyvä osoite. Museon yhteydessä toimii myös Ahvenanmaan taidemuseo, jossa viime kesänä oli paljon kehuja kerännyt, ruotsalaisen taiteilijan, Lars Lerinin taidenäyttely. Kehun minäkin.

Yksi museoista nousi kuitenkin kirkkaasti ylitse muiden: Ahvenanmaan merenkulkumuseo & museolaiva Pommern.

Ahvenanmaalta löytyy myös joukko erikoisempia museoita, mm. Ålands Brandkårsmuseum ja Ålands Fotografiska Museum, jotka olen laittanut omalle bucketlistille tulevia Ahvenanmaan vierailuja varten

5. Luonto

Viides, mutta ei suinkaan vähäisin syy Ahvenanmaan matkalle on luonto, joka tarjoaa niin kauniita maalaismaisemia kuin karua saaristoluontoa; vaikka kilometreissä ei olla kaukana kotoa, luonto poikkeaa  selkeästi manner-Suomen luonnosta. Se kaikkein tärkein on ehkä kuitenkin, että meri on Ahvenanmaalla miltei kaikkialla läsnä tai vähintään lähellä.

Ei niin hyvää ettei jotain parannettavaakin…

Niin viehättävä paikka kun Ahvenanmaa onkin pienuus tuo kuitenkin mukanaan myös varjopuolia, joista ehkä pikkukaupunkimaisuus näkyy selkeimmin siinä, että kellon lähestyessä viittä Maarianhamina hiljenee uinuvaksi pikkukaupungiksi jossa kaupungin sykettä saa hakea. En ihan ymmärrä, että Maarianhaminassa keskellä parasta matkailusesonkia kaikki kahvilat ja useimmat liikkeet menevät kiinni klo 17.


En voi olla vertailematta Ahvenanmaata Gotlantiin, jossa ollaan mielestäni paljon pidemmällä matkailutuotteiden kehityskaaressa. Toki matkailijavolyymit ovat eri tasolla (vuonna 2019 Ahvenanmaalla oli 396.000 yöpymistä kun Gotlanti ylsi lähes miljoonaan), ja tiedän että lyhyt ja intensiivinen kesäsesonki tuottaa samankaltaisia haasteita molemmilla saarilla.
Silti Gotlannissa onnistutaan mielestäni inan verran paremmin ainakin kesän matkailusesongin hyödyntämisessä. En osaa sanoa tarkalleen mikä se erottava tekijä on – jokin vaan tuntuu siellä hieman erilaiselta ja siltä kuin siellä olisi lite mera utomlands (vaikka Ruotsi nyt tuntuu melkein kuin olisi kotona).

Kaikenkaikkiaan viihdyimme kesän lomamatkallamme Ahvenanmaalla kuitenkin erinomaisesti ja totesimme matkailun ottaneen aimo harppauksen eteenpäin sitten viime käyntimme vuonna 2013. Ahvenanmaa on upea helmi Suomen matkailukohteiden joukossa!

Ahvenanmaa – varteenotettava kohde ympäri vuoden

Ahvenanmaa mielletään vahvasti kesäkohteeksi, mutta itse voisin hyvinkin suunnata saarille myös syksyllä tai keväällä (ja miksei jopa talvellakin), nauttimaan rauhallisemmasta ja matkailijamäärältään hieman väljemmästä vuodenajasta. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että palvelut ovat rajallisemmat ja kaikki käyntikohteet ja viehättävät kahvilat ja ravintolat eivät välttämättä ole avoinna.

Toki muulloinkin kuin kesällä tapahtuu, viime viikonloppuna esim. järjestettiin Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat. Skördefest-tapahtumasta löydät tunnelmia esim. Passionate Traveller-blogissa ja Lähtöselvitetty-blogissa

Ahvenanmaa on viimeistään tänä kesänä lunastanut paikkansa suomalaisten kotimaan suosikkikohteiden joukossa, ja uskallan povata saarille uutta nostetta tulevina vuosina.

Kävitkö sinäkin Ahvenanmaalla tänä kesänä ja mitkä fiilikset sinulle jäi saarista tämän perusteella? 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26/09/2021 - 11:25 am

Kävimme mekin tosiaan Ahvenanmaalla. Siellä on paljon mukavia ja kiinnostavia luontokohteita, joita oli kiva kiertää. Seuraavaksi voisi keskittyä sen saaristoon vielä enemmän, nyt kun tuli yövyttyä niiden osalta vain Kökarissa.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet