Beilsteinin rantapromenadi. Kuva © Matkoillablogi

Beilstein – Moselin viehättävä prinsessa Ruusunen

by Alex | Matkoillablogi.fi

Moselin varrella autolomailija törmää toinen toistaan upeampiin pilkukyliin ja -kaupunkeihin jatkuvasti. Osa näistä on keskittynyt matkailijoiden palvelemiseen, osassa aika tuntuu taas pysähtyneen kylien vaivuttua ruususen uneen.

Ensivaikutelma pettää kuitenkin usein, ja ristikkorakennusten täyttämissä kylissä hiljaisenkin julkisivun takaa löytyy elämää – usein viininviljelyn ympärillä. Kesällä kyläjuhlat saavat uneliaimmankin kylän vilkastumaan ja viinijuhliin kannattaa ehdottomasti osallistua, jos sellainen kohdalle osuu.

Yksi näistä matkailijoiden vastaanottamiseen keskittyneistä kylistä on pikkuruinen Beilstein, ristikkorakennusten täyttämä pieni kylä Moselin varrella. Tämän hallinnollisesti Cochemiin kuuluvan pikkukylän rakennuskanta on yhtenäinen ja hyvin säilynyt, ja niinpä kylää on kutsuttu milloin pienois-Rothenburgiksi, milloin Mosel-joen prinsessa Ruususeksi. Vaikka asukkaita on kylässä vain hieman toistasataa rakennuskanta on hyvin kaupunkimainen ja kapeita kujia reunustavat kauniit ristikkorakennukset.

Kylän suurin nähtävyys on Pyhän Jakobin barokkityylisen luostarikirkon Musta Madonna, 1100-luvulta peräisin oleva veistos, jonka espanjalaiset jättivät jälkeensä hallittuaan kylää lyhyen aikaa 30-vuotisen sodan jälkeen.

Tunnelma kylässä oli hiljainen paikoittaessamme automme joenrantaan, osittain varmaankin kohdalle osuneesta sadepäivästä johtuen. Matkailijoita riitti kuitenkin kylän kapeilla kujilla, jotka kiemurtelevat ristikkorakennusten välissä. Autoilla ei kylän kujille ei ole asiaa, mikä tekee tunnelmasta erityisen.

Hetken aikaa kierreltyämme kesäsateessa päädyimme Götzin perheen Café Bistro Alte Bäckerei’hin, jonka terassivarjon alle istahdimme kevyelle lounaalle. Sateesta huolimatta oli mukava istua nauttimassa hieman uneliaan kylän seesteisestä kesäiltapäivän tunnelmasta.

Kahvilan sisätilat olivat kuin mummolasta; viehättävä sekoitus vanhoja huonekaluja ja astioita, pitsiliinoja sekä puisia kattoparruja. Kahvilan 500 vanhan kahvimyllyn kokoelmakin on vaikuttava…

Pienen kylän yläpuolella, korkealla kalliolla jokea vartioi Burg Metternich-linnanraunio, jonka vanhin osa on 1100-luvulla rakennettu puolustustorni. Linnoitus sai nimensä Metternich-suvulta, joka omisti sen 1600-luvulta eteenpäin; suvun viimeinen omistaja oli itävaltalainen ruhtinas Metternich, josta sittemmin tuli Itävallan ulkoministeri ja Wienin tanssivan kongressin myötä nousi myös Euroopan merkittävimpien valtiomiesten joukkoon. Nykyään linnoitus on yksityisomistuksessa ja siellä toimii ravintola näköalaterasseineen.

Sateisessa säässä emme lähteneet sen enempää kiipeämään portaita luostariin kuin ajelleet linnallekaan – siispä hyvä syy palata uudestaan Moselin laaksoon ja Beilsteinin kylään.

Mikäli majoittuu Cochemissa Beilsteiniin voi Mosel-joen maisemista nauttia risteilyllä (matka-aikaa Cochemista n. tunti), viettää pari tuntia Beilsteinissa ja palata laivalla taas takaisin Cochemiin. Risteilyjä järjestää Gebr. Kolb-varustamo.

Mikäli huomaa Beilsteinin kohdalla olevansa väärällä puolella jokea, Moselin voi ylittää parin euron hintaan pienellä lossilla – kulkupeli tilataan vilkuttamalla mikäli ei ole omalla puolella…

Mitä mieltä  – olisiko Beilstein kuvien perusteella poikkeamisen arvoinen kylä autolomalla?


Kaikki Rheinin ja Moselin jokilaaksoihin tehdyn kesämatkamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoillablogista Saksan jokilaaksot-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet