Gdansk – täältä tullaan

by Alex | Matkoillablogi.fi

Gdansk suuntana olimme aloittaneet kevätmatkamme rentouttavalla vajaan vuorokauden kestäneellä laivamatkalla. Perille Puolan kolmoiskaupungin satamakaupunkiin, Gdyniaan MS Nordlink saapui perjantai-iltapäivällä. Matkustajarahtilaivoilla ilman oma kulkuneuvoa liikkeellä olevien matkustajien laivastapoistuminen tapahtuu hieman eri tavalla kuin mitä Tallinnan laivoilta ollaan totuttu koska laivat saapuvat rahtiliikenteen satamaan, jossa pätevät hieman eri säännöt: Jalkaisin laivamatkustajia ei päästetä törttöilemään konttinostureiden ja muun raskaan liikenteen sekaan, vaan jalkaisin liikkeellä olevat kuljetetaan pikkubussilla sataman portille (Gdyniassa ei varsinaista terminaalirakennusta ole myöskään aivan laituripaikan vieressä).

Hieman orpo ja hölmistynyt olo oli kieltämättä portilla pikkubussin käännyttyä takaisin kohti laivaa – puolankielessä kun konsonanttien tiheys on sitä luokkaa, ettei kovinkaan paljon tuttua tekstiä löydy kylteistä. Onneksi portin vieressä oli bussipysäkki, jonka linjakartasta saimme melko hyvin tulkittua, että tämä ko. päättäriltä lähtevä bussi ajaisi rautatieaseman kautta. Siis seuraavan bussin kyytiin, bussiliput kahdelle elekielellä kuljettajalta kolmen euron yhteishintaan ja matkaan.
Gdynian rautatieasema ei ollut niitä ihan viihtyisimpiä paikkoja, joten onneksi meidän ei tarvinnut odotella paikallisjunaa Gdanskiin siellä kovinkaan kauan. Paikallisjuna ei ollut niitä ihan uuden uutukaisimpia, mutta pikkuhiljaa kolkutellen päästiin perille – ja varsin huokeaan, reilun kahden euron yhteishintaan. Paikallisjunassa matkustamisessa on aina myös se hauska puoli, että näkee maan ikäänkuin paikallisten näkökulmasta.

Junasta noustuamme Gdanskin rautatie-asemalla (joka olikin sitten jo siisteydessä aivan eri luokkaa kuin Gdynian asema) lähdimme reippaasti astelemaan kohti hotelliamme, joka sijaitsi parinsadan metrin päässä asemalta. Olimme varanneet huoneen hotelli Mercure Gdansk Stare Miastosta (4*), jotta meillä olisi lyhyellä kaupunkilomallamme mahdollisimman lyhyt matka Vanhaan kaupunkiin. (Myönnän – ystävälläni Trip Advisorilla oli myös osuutta asiaan; neuvontajani arviolla oli myös osuutta hotellin valintaan.) Maksoimme huoneesta 90 EUR/yö sisältäen aamiaisen, mikä oli mielestäni varsin kohtuullinen hinta hotellin sijaintiin ja tasoon nähden. Huone ei ollut

2_Gdansk_Hotelliikkunasta_Kuva_c_Matkoilla_blogi

Hetken aikaa ihailtuamme näkymiä Vanhan kaupungin ylle hotellihuoneestamme lähdimme myöhäiselle iltapäiväkävelylle vanhan kaupungin kaduille. Iltapäiväaurinko paistoi jo melko matalalta, joten kauniiden päätytalojen ylle lankesi kaunis valo, joka toi paikka paikoin myös julksivujen yksityiskohdille lisää kontrastia.

2_Gdansk_Bazylika_Mariaska_kadulta_Kuva_c_Matkoilla_blogi 2_Gdansk_Kurkiovi_Kuva_c_Matkoilla_blogi

Vanhan kaupungin laidalla, Motlawa-joen varrella sijaitseva vanha nosturi (peräisin 1400-luvulta, tuhoutui tosin toisessa maailmansodassa 80%’sesti mutta jälleenrakennettiin) muistuttaa Gdanskin perinteistä kauppakaupunkina.

2_Gdansk_Wisla_Kuva_c_Matkoilla_blogi

Meidän sukupolvellemmme Gdansk on ehkä kuitenkin tutumpi Solidarność-liikkeen syntysijana. Liike, joka syntyi vuonna 1980 Gdanskin telakan ympärillä näytteli tärkeää osaa Itä-Euroopan muurien murtumisessa ja liikkeen johtohahmo Lech Wałęsa lienee meidän aikamme tunnetuin gdanskilainen. Telakka-alueen ulkopuolelle on pystytetty vaikuttava muistomerkki, jota emme valitettavasti tällä matkalla ehtineet nähdä kuin ohimennen taksin ikkunasta.

Perjantai-illallisella halusimme perehtyä puolalaiseen keittiöön, joten olimme valinneet illallispaikaksemme ravintolan joka oli erikoistunut puolalaisin keitinpiiraisiin (pierogi): Pierogarnia U Dzika. Pieni, melko yksinkertaisesti sisustettu ravintola hämäsi – ruokalistalla kun oli uskomaton määrä keitinpiiraita lisukkeineen, joten pitkällisen valinnan, ja sitä seuranneen tyytyväisen piirasvariaatioiden maistelun jälkeen (joka ei kuitenkaan lohkaissut lompakosta kuin n. 20 EUR sisältäen oluet) poistuimme ravintolasta vatsat enemmän kuin täynnä. Suosittelen ehdottomasti!

Katuvalojen ja valaistujen julkisivujen muodostama kokonaisuus loi maagisen tunnelman kaduille Gdanskin pimenevään alkukesän iltaan.

2_Gdansk_Dluga_ilta_Kuva_c_Matkoilla_blogi 2_Gdansk_Dluga_ilta_2_Kuva_c_Matkoilla_blogi

Summatessamme hotellissa ennen nukkumaanmenoa ensikokemuksiamme Puolan rannikkokaupungista ne olivat vahvasti plussan puolella: Gdansk on suurelle osalle suomalaisista todennäköisesti edelleen tunteton helmi. Suhteellisen lähellä, mutta kuitenkin niin erilainen ja selkeästi mannereurooppalainen. Odotuksemme lauantain osalta olivat iltapäivän ja illan aikana nousseet huomattavasti…

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

4 kommenttia

Kthetraveller 13/05/2014 - 10:59 am

Olemme käyneet miehen kanssa Varsovassa ja Krakovassa, ja tykänneet valtavasti molemmista kaupungeista. Gdansk on kyllä nyt pakko laittaa must visit-listalle, sillä sekin vaikuttaa miellyttävälle kaupungille.

Vastaa
alex 13/05/2014 - 5:31 pm

Suosittelen ehdottomasti! Meitä viehätti Gdanskin vanhankaupungin kompakti koko! Nämä kaksi muuta ovat sitten taas meillä käymättä; Krakova on jo listalla, mutta Varsovasta en ole ollut ihan niin vakuuttunut – sinun mielestä kuitenkin käymisen arvonen?

Vastaa
Kthetraveller 14/05/2014 - 1:29 pm

Kyllä vain, riippuen toki mitä haluaa visiittikohteeltaan. Huomattavasti erilainenhan Varsova on Krakovaan verrattuna joten niitä ei voi toisiinsa verrata. Varsovan vanhakaupunki on kompakti, puistot ihania ja hotellien hintataso on mielestäni hyvä.

Vastaa
alex 14/05/2014 - 7:16 pm

Näinpä, meillä vaihtelee hieman kerrasta toiseen mitä kohteesta haetaan. Erilaisia Krakova ja Varsova ovat varmaankin; olen ymmärtänyt, että Varsovan hotelleissaon erittäin hyvä hinta-laatu -suhde (lue: tasokkaankin hotellin saa kohtuuhintaan)?

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet