Karkalin luonnonpuisto – niemen kärjessä

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kävimme tänään lähiretkeilemässä kunnon #Suomiretki-hengessä, sunnaksi otimme tällä kertaa Lohjanjärven maisemat ja Karkalin luonnonpuiston toiveissa saada ihailla kauniita ruskamaisemia.

Karkalin luonnonpuisto, joka luetaan Etelä-Suomen hienoimpiin lehtoalueisiin sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, eli lähikohde – ainakin suhteellisesti ottaen. Luonnonpuisto sijaitsee Karkalin niemen päässä, joten paikan päälle ei eksy vahingossa. Oma auto on suositeltava (lähin bussipysäkki on 8 kilometrin päässä), loppupätkä tiestä julkisen tien päätyttyä on sen verran kapea, että kohtaamispaikkoja kannattaa pitää koko ajan hieman silmällä.

Luontopolkuja on kahdenpituisia, 2,5 km ja 6 km. Kannattaa ottaa se pidempi reitti, jotta pääsee ihailemaan myös rantamaisemia; lyhyempi reitti kulkee kokonaan metsän suojassa. Luonnonpuistossa tulee muistaa, että merkityltä polulta poikkeaminen on kiellettyä, kuten myös tulenteko, marjastus ja sienestys. Ikävä kyllä niemen kärjen kallioilla joku oli uhmannut tulentekokieltoa ja polttanut nuotiota suoraan kallioilla.

Alkupään (osittain pitkospuita pitkin kulkevia) reittejä kuvaillaan helppokulkuisiksi, mutta paikka paikoin polulla on melko paljon kiviä ja juuria, joten metsämaisemaa kannattaa pysähtyä ihailemaan. Niemen kärjessä, pisimmän reitin varrella on enemmän haastetta; sekä jyrkempiä nousuja ja laskuja että kivikkoisempaa polkua – tosin kauniit järvimaisemat palkitsevat vaivannäön.

Palveluita alueella ei ole parkkipaikan vieressä olevaa infotaulua ja  puuceetä sekä polun varren infotauluja ja muutamia penkkipöytäyhdistelmiä lukuunottamatta.

Karkalin luonnonpuisto on hyvä muistutus siitä, kuinka upeassa maassa elämme ja kuinka lähellä suht’ koskematon luonto on aina meitä myös täällä ruuhka-Suomessa. Mutta annetaan kuvien kertoa enemmän – seuraavassa hieman kuvasatoa ruskaretkeltämme, olkaa hyvät!

Ai niin ne ruskamaisemat – oliko ruska parhaimmillaan? Kyllä – osittain! Karkalinniemen lehtometsässä ruska ei kuitenkaan vielä näyttäytynyt kaikkein parhaimmalla mahdollisella tavalla, hienoimmat ruskamaisemat näimme Lohjanjärveä ympäröivien mäkisten pikkuteiden varrella.

Kaikenkaikkiaan päivä oli kuitenkin upea ja retki kannatti ehdottomasti tehdä – iso suositus Karkalin luonnonpuistolle!

Onko sinulla vinkata suosikkia ruskaretkelle lähikohteiden joukossa?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet