Hangossa on varaa valita hiekkarannoista.Kuva: © Matkoilla-blogi

Päiväretki aurinkoiseen Hankoon

by Alex | Matkoillablogi.fi

Pari viikonloppua sitten teimme aurinkoisena lauantaina päiväretken Hankoon. Itse olin piipahtanut Suomen eteläisimmässä kaupungissa vain kaksi kertaa aikaisemmin elämäni aikana (toinen kerta syksyllä, toinen talvella – molemmat kerrat erittäin harmaiden pilvien alla), matkakumppanini ei koskaan.

No, tämähän oli mitä parhain syy suunnata auton keula kohti länttä ja lähteä toteamaan paikan päälle, josko väittämä ”Hangossa paistaa aina aurinko” pitää paikkansa? Ja onko Hanko niin eläväinen paikka kesällä kun matkailutoimiston mainonnassa annetaan ymmärtää? Entä tarjoaako Hanko häivähdyksen Rivieran tunnelmaa koti-Suomessa?

Hangossa on 130 km rantaviivaa, josta 30 km hienoa hiekkarantaa.Kuva: © Matkoilla-blogi

Hangossa on 130 km rantaviivaa, josta 30 km hienoa hiekkarantaa.Kuva: © Matkoilla-blogi

Hanko yllätti meidät positiviisesti. Kylpyläpuisto viehättävine vanhoine huviloineen myötäilee rantaviivaa ja tarjoaa kävelymaisemat jossa mieli lepää. Meren läheisyys, Casino, Neljän tuulen tupa ja sileät rantakalliot näyttäytyivät parhaimmalta puoleltaan kesäauringon paahteessa – raikas merituli tosin piti huolen siitä, ettei olo käynyt tukalaksi. Jos jotain negatiivista haluaa hakea, niin Hangon kävelykatu ei ihan vakuuttanut kauneusarvoillaan: Mieliinpainuvin muisto tylsien, harmaiden talojen reunustamalta kadulta oli sisustusliike, jonka näyteikkunassa luki Välttämättömyystarvikkeita”; lieköhän ollut ihan sataprosenttinen totuus…

Myöhäisen lounaan nautimme vilkkaassa vierasvenesatamassa, Itäsatamassa: Ravintoloiden runsas lukumäärä helpottanut valintaa, päädyimme lopuksi tällä kertaa Pirate’en, seuraavaan kertaan shortlistallemme jäivät Skärgårdssmak-yhteistyössä mukana oleva Makasiini, italialaistyyppinen Hangon Makaronitehdas (jonka olisimme valinneet, mikäli terassi olisi tarjonnut matalia sohvaryhmiä mukavampia ruokailufasiliteetteja) sekä Origo.

Ajellessamme myös hieman Hangossa autolla huomio kiinnittyi sekä laajalle levinneeseen kauunkialueeseen (pääosin pientalovaltaista rakennuskantaa), mutta myös useisiin, kaupunkia jakaviin, laajoihin satamaalueisiin, jotka eivät aina olleet kovinkaan kaunista katsottavaa. Vastakohtien Hanko tarjoaa sekä kauniit että karummatkin kasvot, riippuen mistä kohtaa katsoo.
Kierroksemme aikana ohitimme myös Hangonkylän venesatamassa sijaitsevan ammattikalastaja Magnus Ekströmin På kroken -kala- ja äyriäisravintolan – ehdoton lisäys ravintolalistalle seuraavaa kertaa varten. Hankoniemen pohjoispuolella  niinkin on, että kauneudella on aina myös varjopuolensa.

Saatamme hyvinkin joku kesä suunnata Hankoon viikonlopun viettoon – joskaan ehdottomasti ei regatan aikaan. Erilainen lyhytloma ei aina ole kaukana!

Hanko, venesatama.Kuva: © Matkoilla-blogi

Hanko, venesatama.Kuva: © Matkoilla-blogi

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

4 kommenttia

Tarjari 12/11/2012 - 9:32 am

Hei!
Hangon kävelykatu on kokenut suuren muodonmuutoksen muutamassa vuodessa. Se oli ihan kamala ennen eikä ollut edes kävelykatu. Olen itse syntynyt hangossa ja asunut siellä 31 vuotta. Nyt olen asunut muualla jo 18 vuotta. Käyn hangossa muutaman kerran vuodessa ja kesäisin vietän siellä lomaani viikon-kaksi. Sinä aikana kun olen asunut muualla niin hanko on muuttunut positiiviseen suuntaan todella paljon! Turisteja on vihdoinkin alettu huomioimaan! Kuin myös asukkaita. Suurin ongelmahan hangossa on työpaikkojen/ koulutuspaikkojen puute! Ja se ajaa nuoret joko ”huonoille” elämäntavoille tai muuttamaan pois hangosta. Toinen ongelma, osittain edellisestä(kin) johtuen on, eläköityminen= asukkaiden ikärakenne on korkea, josta seuraa myös verotulojen vähyys ja avun tarpeen suuri kasvu. Hangon verotulot siirtyvät koko ajan lisääntyvässä määrin vanhusten hoivaan ja hoitoon.
Mutta me turistit! Käykäämme tuhlaamssa hangossa aina kun voimme 🙂 Hyvää joulun odotusta! T: Tarja

Vastaa
alex 14/11/2012 - 7:25 pm

Moikka Tarja,
Kiitos kommenteista, mukava saada kehitysperspektiiviä sekä kuulla ett kehitys on mennyt Hangossa parempaan suuntaan. Hangossa painitaan ptilälti samojen ongelmien kanssa kun kaikissa muissakin Suomen pikkukaupungeissa. Hangossa kuten myös monissa muissa rannikon kesäkaupungissa on samat haasteet kausivaihteluiden kanssa; me turistithan näemme kaupungit yleensä kesällä kun tapahtumat tuovat eloa ihan eri tavalla kuin suurimman osan vuodesta. Ehkäpä tämä olis hyvä muistaa ja käydä tukemassa elinkeinoelämää myös varsinaisen turistikauden ulkopuolella – esimerkiksi juuri joulun alla!

Vastaa
Marja Kokkonen 26/07/2021 - 1:05 pm

Kävimme viettämässä päivän Hangossa aivan tavallisena heinäkuun sunnuntaina ja olimme kovasti tyytyväisiä kaikkeen näkemäämme. Varsinkin pienet myyntikojut joka puolella pitkin rantaa ja toreilla olivat mielenkiintomme kohteina. Kaikkialla oli kukkakoreja ja istutuksia, niin puistoissa kuin kadullakin. Kukkia ei ole koskaan liikaa sellaisessa kesäkaupungissa kuin Hankoa mainostetaan.
Jos Hankoa verrataan Kotkaan joka on myös sellainen kesä ja satamakaupunki niin Kotka häviää Hangolle sata nolla pelkkien kukkien ja puotien myyntikojujen perusteella. Kotkassa ei ole paljon kukkia kuin toruilla muutama pysti ja myyntikojuja ei missään. Tavanomaiset kaupat kortteleissa ja siinä kaikki.
Samoin Hangon kävelykatu oli hauska vaeltaa läpi. Se oli kaunis. Erityisesti siellä oli panostettu kasveilla koristeluun. Enkä voi unohtaa sitä ruusua mikä kukoisti pizzerian edessä molemmin puolin ja rönsyili istumapenkin ylikin. Lisää sitä ruusua eri puolille kaupunkia . Kaunista. Sen ruusun takia tulen varmaan uudestaankin Hankoon.

Vastaa
alex 27/07/2021 - 12:25 pm

Hauska kuulla, että Hanko hurmasi. Meidän edellisestä käynnistä on jo pitkä tovi,joten kuulostaisi siltä että olisi uusintakäynnin aika!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet