Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Pala 1940-luvun arkkitehtuuria Helsingissä: Bensowin talo

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tänään teemme pienen kurkistuksen Bensowin taloon, joka sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustassa.

Usein lähiympäristömme jää (ihan syyttä) huomaamatta ja jotenkin ajatellaan liian helposti, että kiinnostavat kohteet ja yksityiskohdat ovat aina jossain kauempana. Kuinka väärin tämä onkaan, silllä ympärillämme on tuhansia tarinoita kunhan vaan avaamme aistimme niille. Eilen Pako Arjesta-blogin Jerry kirjoitti positiivisuudesta ja kuinka tämä lähtee jokaisesta itsestään. Mielestäni myös ympärillämme piilevät tarinat liittyvvät myös hieman tähän: tässäkin ihanan keväisessä ja aurinkoisessa maanantaissa on paljon löytämisen arvoisia yksityiskohtia!

Itse huomasin Bensowin talon funkkistyylisen kauneuden vasta käydessäni siellä sijaitsevalla hammaslääkärivastaanotolla. Sinänsä tämä ei ehkä ole kovin ihmeellistä, sillä kadun puolelta osoitteessa Eteläesplanadi 22 sijaitseva talo ei erotu mitenkään edukseen ympäristöstä. ”Funkkismaisuudenkin” huomaa paremmin vasta talon sisäpihalla, ravintola Samratin ulkopuolella.

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo sisäpihan puolelta. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talon piirsi arkkitehti Uno Ullberg 1930-luvun loppupuolella. Ullberg oli Viipurissa syntynyt arkkitehti, joka tunnetaan nimenomaan funktionalistisista töistään. Ullbergilla oli yhdessä liikekumppaninsa kanssa arkkitehtitoimisto Viipurissa, jonne hän myös suunnitteli monia liike- ja toimistorakennuksia. Ullberg Toimi Viipurin kaupunginarkkitehtina vuosina 1932-36, ennenkuin hän vuonna 1936 muutti Helsinkiin Lääkintöhallituksen arkkitehdiksi.

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talo. Kuva: © Matkoilla-blogi

Bensowin talon on rakennuttanut Wilhelm Bensow, liikemies joka perusti 1800-luvun lopulla yrityksen, joka toi maahan maatalouden tarvikkeita ja elintarvikkeita.1900-luvun alussa liiketoiminta laajeni myös henkivakuutuksiin ja valuuttakauppaan, ja Suomen itsenäistyessä muodostettiin osakeyhtiö Ab Wilhelm Bensow Oy joka listautui pörssiin. Yritys myytiin vuonna 1940 silloiselle toimitusjohtajalle Robert Janssonille ja samana vuonna Bensow-yhtiölle valmistui myös uusi, Uno Ullbergin suunnittelema 8-kerroksinen toimitalo. Jännä piirre on, että taloa kutsutaan edelleenkin Bensowin taloksi, vaikkaa valmistumisesta on kulunut jo 75 vuotta ja talo on vaihtanut omistajaa useamman kerrran tämän jälkeen.

Mitä ”helmilöytöjä” te olette tehneet arjessanne ja mikä on teidän onnellisuuden aihe tänä maanantaina?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

3 kommenttia

Jerry / Pako Arjesta 16/03/2015 - 3:39 pm

Kiitos linkkauksesta :)!

Tuollainen on juuri oikea asenne! Se on onnellinen ihminen, joka osaa löytää hienoja asioita ja kauneutta arkipäiväisistä hetkistä ja kohtaamisista :).

Vastaa
alex 16/03/2015 - 6:58 pm

Eipä kestä!
Carpe Diem pitää sisällään melko suuren viisauden.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 17/03/2015 - 8:23 am

Totta :).

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet