Räkmacka – ruotsalainen klassikko kolmena tulkintana

by Alex | Matkoillablogi.fi

Rapuleipä, Katkisvoileipä, Räkmacka…tutulla katkarapuherkulla on monta nimeä. Usein katkarapuleipä liitetään laivamatkaan, eikä ihme sillä onhan kyseinen leipä monelle ”se” Ruotsinlaivojen klassikko. Mutta onpahan herkkuleipä myös eräänlainen klassikko Ruotsissa, joten tässä kolme vinkkiä hyväksi havaittuihin osoitteisiin, jossa herkusta voi nauttia.

Heaven 23

Gothia Towers, Göteborg (messukeskuksen yhteydessä)

Monelle Göteborgissa messuilla käyneelle King Size-katkarapuleipä on varmaankin tullut tutuksi. Messukeskuksen yhteydessä sijaitsevan Gothia Towers-hotellin Heaven 23-ravintolassa kyseistä versiota on tarjoiltu vuodesta 1984 saakka ja suosio on ollut melkoinen. Noin 175.000 leivän vuositahdilla myytyjen leipien kokonaismäärä ylitti 2 miljoonan rajapyykin vuonna 2016.

Ravintola mainostaa itse, että kyseessä saattaa olla maailman paras rapuleipä – mene ja tiedä. Pakko on kuitenkin todeta että leipä lienee luokassaan maailman parhaimmistoa: 200 g käsinkuorittuja katkarapuja tykötarpeineen tumman leivän päälle kauniisti rakennettuna ei voi mennä pieleen.

Ympäristö: Heaven 23 näköalaravintola tarjoaa upeat näköalat yli Göteborgin. Kanssaruokailijat lounaalla ovat suureksi osaksi messuvieraita ja yritysasiakkaita, ja King Size-leivän maine näkyy hyvin tahdissa jolla leipiä kannetaan pöytiin. Pöytävaraus kannattaa ehdottomasti tehdä mikäli mielii haukata rapuleipää kiireisimpään lounasaikaan.

Itse olen päässyt pari kertaa nauttimaan leivästä lounaalla, ja vaikka katkisten ystävä olenkin niin on pakko myöntää että leivän koko koettelee jo jaksamisen rajoja. Leivästä on nykyään olemassa myös King Size Deluxe-versio, joka on kruunattu muikunmädillä.

 

Tysta Mari

Östermalmshallen, Tukholma

Mikäpä voisi kuulua luontevammin Päivä Tukholmassa-risteilyn ohjelmaan kun katkarapuleipä kauniissa Östermalmshallenissa (tai nyt remontin aikana modernissa tilapäishallissa Östermalmstorgetilla)?

Ympäristö: Perinteikkäässä kauppahallissa tunnelman luovat turistien ja östermalmilaisten sekoitus; paikalliset moikkaavat tuttuja ja vaihtavat kuulumisia kun taas kauempaa tulleet ihailevat tarjontaa kauppahallin vilinässä.

Katkarapuleipä on hyvä, mutta ei mielestäni mitenkään ihmeellinen. Hyvä kokonaisarvosana muodostuu eläväisestä ympäristöstä, jossa matkailijakin saattaa hetkeksi tuntea itsensä paikalliseksi ravintolan pitkän pöydän vakioasiakkaiden seurassa.

Vaikka itse pidänkin uusien polkujen hakemisesta tutussa Tukholmassa, yhtälailla mukavaa on aina silloin tällöin mennä perinteisemmällä kaavalla. Ihan vaikka vaan siksi, että ennestään tuttuun paikkaan on kiva palata..

 

PONTUS IN THE AIR

Arlanda, terminaali 5 airside

Tiedätte varmaankin tunteen. Lentokentällä tekisi mieli hyvää, raikasta syötävää, mutta vaihtoehdot tuntuvat kaikki yhtä tylsiltä. Ainakin kaikki muovikelmun alla odottavat, hieman väsyneen näköiset katkisleivät…

Äskettäin 2 vuotta täyttänyt, tähtikokki Pontus Frithiofin lentoasemaravintola tarjoaa Arlandan terminaali 5’ssä iloisen poikkeuksen. Ja koska lentoasemalla eletään tiukasti aikataulujen  mukaan ruokalistan annoksilla on myös 12 minuutin aikatakuu.

Ympäristö: Lentokentän vilkkaassa ympäristössä on aina jotain erityistä. Pontus in the Air yhdistää tähän rauhallisen ja miellyttävän ympäristön, jossa on myös hyvät näköalat terminaali 5’n platalle.

Pääkuvan katkarapuleipä oli mainio – raikas, kauniisti rakennettu ja nimensä mukaan XXL, eli isompikin nälkä talttuu taatusti. Pienenä miinuksena toisaalta koko, sillä joskus pienempikin leipä riittäisi iltalentoa odotellessa; sääli kylläkin tätä ei valitettavasti ole tarjolla. Toinen miinus on, ettei ravintolassa löydy yhtään pöytää, jossa olisi tarjolla sähköpistoke; sitäkin enemmän ravintolassa oli yksin, läppärin seurassa ruokailevia matkaajia…

 

Mikäkö näistä katkarapuleivistä on oma suosikkini? Ylivoimaista voittajaa ei ole, mutta kokonaiselämyksenä nostaisin ehkä kuitenkin Heaven 23’n version korkeimmalle sijalle.

Missä sinä olet syönyt parhaan katkarapuleipäsi ja liittyykö siihen jotain tiettyjä muistoja?

PS. Tunnetko muuten ruotsalaisen sanonnan ”glida in på en räkmacka”, joka tarkoittaa että jollakulla asiat luonnistuvat hyvin helposti (ja usein myös pienellä tuurilla) tai jonkun toisen kustannuksella?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet