HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Royal Yacht Britannia – kuninkaallista ilmapiiriä ja historiaa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tänään vierailukohteena on Royal Yacht Britannia, viralliselta nimeltään HMY Britannia. Vaikkakin HMY-lyhenteeseen (Her Majesty’s Yacht) sisältyykin sana ’yacht’ kyseessä ei ole mikään pieni huvipursi vaan ihan reilunkokoinen laiva, 126 metriä pitkä ja 17 metriä leveä – kokonsa puolesta jopa isompi kuin esim. vanha ruotsinlaiva Viking 3 (joka tunnettiin meidän vesillä myöhemmin myös Eckerö Linen m/s Roslagenina).

Edinburghin vierailumme yksi kohokohta oli ehdottomasti käynti kuninkaallisella Britannia-aluksella. Olimme ajatelleet, että käyttäisimme vierailuun pari tuntia, mutta kuin huomaamatta alukseen tutustuessa vierähtikin koko iltapäivä – toki sisältäen myös ihanan leppoisan levähdyshetken iltapäiväteen merkeissä alukseen vuonna 2009 avatussa Royal Deck Tea Roomissa.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Sisäänpääsymaksu £15,50 (sis. erinomaisen audioguiden) saattaa tuntua kovalta, mutta museo antaa ehdottomasti rahoille vastinetta. Kuva: © Matkoilla-blogi

Alus on rakennettu skotlantilaisella John Brown & Co-telakalla Clydebankissa, joten siksikin on hienoa, että laiva on palveluksestaan eläköidyttyään saanut palata synnyinseuduilleen. Aluksen köli laskettiin kesäkuussa vuonna 1952 kuningatar Elisabeth II:n noustua juuri kuningattareksi ja alus otettiin käyttöön vajaan vuoden kuluttua, huhtikuussa 1953. Pitkän uransa aika alus on teki yhteensä 696 virallista vierailua ulkomailla kuninkaallisten tai muiden merkkihenkilöiden ollessa kyydissä, taittaen maailman merillä yhteensä 1.087.623 merimailia  – tämä vastaa n. 50 kierrosta maapallon ympäri! Alus on käynyt Suomessakin kaksi kertaa, vuosina 1976 ja 1994.

Koska aluksella tehtiin monia valtioverailuja, mukana piti tietenkin olla kaikki tarvittava. Siksi ulkokannella on autotalli, johon saadaan nipin napin mahdutettua kuningattaren Rolls-Royce ja laiturilla, omassa altaasaan on puolestaan esillä (ulkokannenkin osalta) ilmastoitu yhteysvene – molemmat tietenkin tuiki tarpeellisia kun lähdetään matkoille.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Valtiovierailujen yhteydessä Britannialla järjestettiin usein myös juhlaillallisia aluksen ruokasalissa. Seinillä on esillä vierailujen yhteydessä saatuja lahjoja eri puolilta maailmaa

Elämä laivalla etenikin pitkälti samojen rutiinien mukaan; esim. kuningattaren tyypillisestä (ja melko kurinalaisesta) päiväohjelmasta laivalla voit lukea lisää museon kotisivuilta.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kuningatar Elizabethin makuuhuone edustaa tyypillistä, brittiläistä 1950-luvun tyyliä asiaan kuuluvine kukkakuoseineen.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Prinssi Philipin makuuhuone on sisustukseltaan hieman maskuliinisempi, joskin myös hyvin kodikas ja valoisa.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kuningattaren työhuone – huomaa postilokerot seinällä.

Viimeinen matka

HMY Britannian uran loppuvaiheessa paljon keskustelua käytiin aluksen tarpeellisuudesta sekä sen ylläpitokustannuksista jotka pidettiin liian korkeina. Puolestapuhujat muistuttivat että alus oli sotatilanteessa mahdollista tarvittaessa nopeasti muuttaa sairaalalaivaksi ja puolusti näin ollen ehdottomasti paikkansa. Noh, tämähän ei varmaankaan olisi ollut kovinkaan todennäköistä.
Keskustelua käytiin myös uudesta aluksesta, mutta Labourin noustua valtaan 1997 päätettiin, että Britannia-alus siirrettäisiin eläkkeelle ja uutta kuninkaallista alusta ei rakennettaisi. Aika oli ajanut näiden alusten ohi, ja tällä tavalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa järjestyksessä 83. kuninkaallinen laiva (eli alus joka on hallitsijan tai kuningasperheen käytössä) poistui palveluksesta vuonna 1997. Viimeisenä virallisena virkatehtävänään alus toi Hong Kongin viimeisen kuvernöörin ja Walesin prinssin kotiin Hong Kongin siirryttyä osaksi Kiinaa.

Koti maailmalla

Museolaivana Britannia on erittäin onnistunut kokonaisuus, jossa ei mielestäni olla pilattu aluksen henkeä ja sisustusta museoinnin yhteydessä. Britannialla pääsee kiertämään melko vapaasti eri tiloissa, eikä suojalaseilla ja kaiteilla ole pilattu turhaan tunnelmaa. En voi tässä kohtaa olla vertailematta vain hieman nuorempaan S/s Boreen, jossa plexiseinät ovat muuttaneet tunnelmaa melko paljon. Toki kuninkaallista lostokkuuttakaan ei kyseisellä laivalla ole HMY Britanniaan verrattuna, joskaan ei Britanniakaan ole tyyliltään kovin pröystäilevä. Kodikas lienee osuvampi sana kuin ylellinen, ja eräänlainen kotihan alus onkin ollut kuningasperheen matkatessa sillä ympäri maailmaa. Laivalla kierrellessä tulee monta kertaa mietittyä minkälaista elämää kuninkaalliset viettävät julkisuuden valokeilassa. Oma alus on varmastikin tarjonnut tervetulleen ”pakopaikan” ja kaivattua omaa yksityisyyttä (jos nyt siitä voi puhua, kun aluksella on ollut liki 300 hengen miehistö).

Vapaa-aikaa vietettiin tietysti sään salliessa isolla peräkannella esim. shuffleboardin parissa; lämpimillä vesillä kannelle viritettiin aurinkopurje ja uima-allas.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Laajalla peräkannella on runsaasti tilaa erilaisille kansiaktiviteeteille. Ylemmällä kannella näkyy lasiseinäinen Royal Deck Tea Room-ravintola, joka on rakennettu alukselle museoinnin yhteydessä.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Huonommalla säällä aika kului salongeissa esim. lautapelien ääressä. Alukseen liittyi monia perinteitä ja niihin liittyviä esineitä. Esillä on esim. iso sekoituskauha, jota ainoastaan kuninkaalliset käyttivät osallistuessaan Christmas Puddingin sekoitukseen. Loppukesään liittynyt jokavuotinen perinne oli Western Isles Cruise-matka Skotlannin rannikolla. Kyseinen risteily oli varmaankin varsinainen jännitysnäytelmä aluksen miehistölle, kun tavan mukaan seuraavan päivän reitti ja maissakäynnit retkijärjestelyineen päätettiin aina vasta edellispäivänä. Ilmankos näitä matkoja varten laivassa olikin erillinen käsikirja.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Aluksen peräsalonkiin kokoonnuttiin esim. pelaamaan lautapelejä tai iltapäivän Pimms’s-lasillista varten. Myös prinssi Philipin maalausteline on esillä salongissa.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tulevassa, toisessa postauksessa perehdytään HMY Britanniaan toisesta näkökulmasta, ”Behind the scenes”-hengessä.

HMY Britannia on nyt pysyvästi avoinna yleisölle Leith-satamassa Edinburghiin Ocean Terminal-ostoskeskuksen vieressä. Alus kuuluu Edinburghin suosituimpiin käyntikohteisiin, ja vuosittain siihen tutustuu yli 300.000 vierailijaa. Britannia on myös hyvin suosittu tapahtumapaikkana, ja esim. ruokasalissa järjestetään  usein illallisia.

HMY Britannia. Kuva: © Matkoilla-blogi

Vinkit vierailua varten

  • varaa riittävästi aikaa, jotta saat mahdollisimman paljon irti vierailusta; tämänkokoista laivaa ei katsasteta varttitunnissa!
  • kamera mukaan; tässä museossa suorastaan kannustetaan kuvaamaan ja jakamaan kokemukset somessa!
  • pidä tauko yläkannen teehuoneessa ennenkuin siirryt alakansille; ilman energiatankkausta ja pientä taukoa voi loppukierroksella iskeä väysymys ja sitä paitsi teehuoneessa on mukava eläytyä hetkeksi kuninkaalliseen ilmapiiriin.
  • Lapsille sopiva? Hmmm..riippuu tietenkin lapsista, mutta kaikkiin yksityiskohtiin eivät lapset ehkä oikein jaksa perehtyä, joskin iso laiva on yleensä aina mielenkiintoinen.

Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Edinburgh-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Kthetraveller 15/08/2017 - 7:17 pm

Edinburgh on meikäläisen bucket listillä ja jos ja kun sinne päädytään, niin tuo kyllä on oikea must visit kohde. Kuninkaallinen elämä & laivat = erinomainen kombo tälle naiselle. Kiitti, en ihan oikeasti tiennytkään tästä vierailukohteesta!

Vastaa
alex 15/08/2017 - 10:30 pm

Sulle tämä on kyllä ihan ehdoton suositus! Huomasitko muuten myös toisen alukseen liittyvän postauksen: https://www.rantapallo.fi/matkoilla/2017/07/11/royal-yacht-britannia-behind-the-scenes/ ? Tämä kylläkin se ei-niin-kuninkaallinen puoli…

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet