Stirlingin linna

by Alex | Matkoillablogi.fi

Päiväretkellämme Edinburghista ylämaan reunamille pysähdyimme myös ihailemaan Stirlingin linnaa. Korkealle kalliolle rakennettu linna on komea ilmestys joka näkyy jo kaukaa, eikä sitä kannata ohittaa pysähtymättä.

Stirlingin linna on rakennettu strategisesti tärkeälle paikalle, lähelle Forth-joen alajuoksun ylityspaikkaa. Ensimmäiset tiedot Stirlingin linnasta ovat vuodelta 1110, jolloin tiedetään paikalle rakennetun pienen kappelin. Linnaa ovat sen historian aikana isännöineet vuoroin skotit, vuoroin englantilaiset rippuen taisteluiden lopputuloksesta. Kuuluisimpia seudun taisteluita lienee Skotlannin itsenäisyyssodan alussa, vuonna 1297 käyty Stirlingin sillan taistelu, jossa skottikapinallinen William Wallace löi englannin kuninkaan joukot.Toinen kuuluisa taistelu näillä seuduin on niinikään Skotlannin itsenäisyyssotaan liittyvä Bannockburnin taistelu, jossa skottien kuningas Robert the Bruce löi vuonna 1314 englantilaisten joukot ja valtasi takaisin Stirlingin linnan.

Ennen Skotlannin yhdistymistä Englantiin linna oli yksi skottien kuninkaallisista residensseistä; useiden muiden Skotlannin kuninkaallisten tavoin mm. skottien kuningatar Mary kruunattiin täällä vuonna 1543. Melkein kaikki nykyisen linnan osat on rakennettu vuosina 1490-1600 Stewart-suvun aikana – poikkeuksena linnan uloimmat puolustusrakennelmat, jotka lisättiin vasta 1700-luvulta. Linnan pääasiallisena rakennuttajana pidetään kuningas James V’tä, joskaan hän ei koskaan ehtinyt nähdä töiden valmistumista kokonaisuudessaan.

Ulkoapäin linna on runsaasti koristeltu patsain ja julkisivun tarkasteluun kannattaakin siksi varata aikaa. 

Linnoituksen muureja voi ja kannattaa kiertää – hienot näköalat palkitsevat! Linnan strategisen merkityksen ymmärtää hyvin: alavaa maisemaa jatkuu silmiinkantamattomiin, joten linnan muureilta oli hyvä tutkailla vihollisen lähestymistä.

Muurien sisäpuolella on idyllisiä, vanhojen puiden varjostamia puutarhoja ja suojaisia sisäpihoja

Postauksen pääkuvassa on linnan suojaisella eteläpuolella sijaitseva Queen Anne Gardens, jonka juuret juontavat aina 1400-luvulle asti; tasainen nurmikko rakennettiin keilailua varten 1620-luvulla.

Linnassa tehtiin 200-luvun allussa mittava, £ 12 miljoonaa maksanut peruskorjaus, joka valmistui vuonna 2011.
Näin mittavissa peruskorjauksissa on tietenkin aina vaarana, että lopputulos on liian hyvä, ja että paikat näyttävät ikäänsä nähden liian puleeratuilta. Tämä on ehkä hieman makuasia, mutta toisaalta kirkkaat värit ja ehjät pinnat auttavat ehkä meitä nykyihmisiä kuvittelemaan millaiselta loisto on näyttäytynyt linnan valmistuttua. Etenkin jos yrittää asettua sen ajan tavallisten ihmisten asemaan –  erot rikkaiden ja köyhien, kuninkaallisten ja rahvaan välillä kun olivat siihen aikaan astronomisen pitkät.

Kuninkaan ulompi sali

Linnassa voi myös tavata ajanmukaisesti pukeutuneita linnanneitoja, jotka kertovat linnan historiasta ja esittelevät esim. käsityötekniikoita.

Kuningattaren makuuhuone, huomaa erityisesti seinävaatteet; linnassa on myös seinävaatesarja, joka on valmistettu alkuperäisen 1500-luvun hollantilaisen mallin mukaan. Näiden kustannus oli £ 2 miljoonaa ja projekti kesti 13 vuotta. (Linnan alkuperäiset seinävaatteet ovat nykyään esillä New Yorkin Metropolitan Museumissa.)

Great Hall-sali on Skotlannin suurin keskiaikainen bankettisali, jonka kauniit lyijylasi-ikkunat ansaitsevat erityismaininnan.

Monessa linnan saleista katseet kannattaa suunnata myös värikkääseen ja koristeelliseen kattoon.

Linnan kuninkaallinen kappeli

Stirlingin linnassa on myös museo, joka esittelee Argyll and Sutherland Highlanders – rykmenttiä, joka on kuulunut linnan historiaan jo yli sadan vuoden ajan.

Oletko kiinnostunut linnoista ja siinä tapauksessa minkätyyppisistä? Oletko käynyt tässä tai jossain muussa linnassa Skotlannissa? Kerro parhaat vinkkisi, kommenttiboksi on avoinna!


Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Skotlanti-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet