Kuva: © Matkoilla-blogi

National Museum of Scotland – skottien kansallismuseo

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tämä museokäynti oli sattumaa. Tai jos nyt ihan tarkkoja ollaan ei täysin sattumaa, mutta vahvasti sateen syytä. Olimme kylläkin katselleet myös Skotlannin kansallismuseota mahdollisena käyntikohteena suunnitellessamme ohjelmaa, mutta must-listalle museo ei rajallisesta ajasta johtuen ollut päässyt. Onneksi sade puuttui peliin.

Aamu valkeni melko harmaana ja sadepilvet olivat melkein käsinkosketeltavan matalalla. Lähdimme kuitenkin aamiaisen jälkeen liikkeelle säätä uhmaten, tarkoituksena vanhankaupungin puolella käydä moikkaamassa Greyfriars Bobby sekä käväistä Skotlannin parlamenttitalossa. Lähestyessämme Bobbyn patsasta tasainen tihkusade kuitenkin yltyi kunnon rankkasateeksi, joten poikkesimme matkamme varrella osuneeseen National Museom of Scotlandiin, eli skottien Kansallismuseoon.

Nykymuodossaan kansallismuseo avattiin vuonna 2006 kun Museum of Scotland (joka esitteli skottilaista kulttuuria ja historiaa) ja Royal Museum (joka puolestaan keskittyi luonnontieteisiin, teknologiaan ja etnografisin kokoelmiin) yhdistettiin. Tämän jälkeen museo kävi läpi mittavan peruskorjauksen, joka valmistui vuonna 2011. Museo on liki kahdella miljoonalla vuosittaisella kävijällä Skotlannin suosituin nähtävyys.

Museo koostuu kahdesta rakennuksesta – vanhasta 1860-luvulla rakennetusta viktoriaanisen ajan rakennuksesta sekä 1990-luvulla rakennetusta modernista laatikosta.

Kahta kysettäkään ole kumpi rakennuksista on se kauniimpi, joskaan kumpikaan ei mielestäni ulkoapäin säväyttänyt erityisemmin. Vanha museorakennus kuitenkin hurmaa kävijänsä viimeistään sisäisellä kauneudellaan: rakennuksen sisältä paljastuu nimittäin Grand Gallery – avara, takorautarunkoinen valopiha, jonka ilmavuutta kattoikkunoiden läpi kauniisti laskeutuva valo korostaa.

 

Kenelle suosittelisin museota?

Skotlannin kansallismuseo tarjoaa runsaasti nähtävää monella saralla, niin Skotlannista kuin maailmalta. Tarjolla on taidetta, muotoilua, muotia ja tekniikkaa; oikeastaan kaikkea maan ja taivaan välillä dinosaurioista kuulentoihin, joten jokainen löytää varmaankin jotakin itseään kiinnostavaa museossa.

Kansallismuseo sopii myös hyvin lapsille, sillä esillä on myös paljon itse kokeiltavia juttuja etenkin teknologiaan keskittyvässä osassa. ”Lapsenmielinen”-nimimerkin oli tietenkin itse kokeiltava nimen kirjoittamista teollisuusrobotin kautta…

 

Paljonko aikaa pitää varata käyntiin?

Tämä on tietenkin täysin itsestä kiinni! Suosittelisin varamaan vähintään puolitoista tuntia (ja silloinkin valitsemaan mihin haluaa keskittyä). Toki pikaisempi piipahtaminenkin on OK jos haluaa vain hetken ihailla rakennusta ja Grand Gallerya. Sadepäivänä museossa saa kuitenkin helposti kulumaan vaikka puolikin päivää laajojen näyttelykokonaisuuksien parissa.

 

KOLME omaa tärppiä – katso nämä

  • Grand Gallery – ihastele valopihaa eri kerroksista, kaikista korkeuksista tarkasteltuna se on kertakaikkisen hurmaava! Tilan ”Window on the World” näyttely vie noin 800 esineen kautta maailmanympärimatkalle muihin kulttuureihin.
  • Dolly-lammas –  ensimmäinen aikuisesta eläimestä, vuonna 1996 kloonattu eläin
  • Tasatunnein henkiin heräävä Millenium Clock-kellotorni, joka on yksi museon ylpeydenaiheista. Matkoilla-blogin Instagram-tilin puolella on tallenne tästä.

https://www.instagram.com/p/BM6SJjRhXfV/

Museo on avoinna päivittäin Joulupäivää lukuunottamatta. Museoon on vapaa pääsy, mutta monen museon nykytyylin mukaan vapaaehtoiset lahjoitukset ovat tervetulleita.

Piditkö sinä Skotlannin kansallismuseosta mikäli olet käynyt siellä? Kiinnostavatko tämäntyyppiset museot sinua? Sana on vapaa kommenttiboksin puolella!


Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Edinburgh-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet