Autoloma lännen ruukki- ja kartanoalueilla: iki-ihana Turku

by Alex | Matkoillablogi.fi

Turusta puhuttaessa myönnän, että omassa sydämessäni tuntuu aina pieni lämmin läikähdys. Lukkarinrakkaus vanhaan opiskelukaupunkiin kieltämättä vaikuttaa tietynasteiseen puolueellisuuteen ja aika kultaa tunnetusti muistot, mutta väliäkö sillä. Turulla on ja tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni <3.

Turku on muuttunut opiskeluajoilta, ja muuttuu edelleenkin koko ajan – etenkin toriympäristö käy tällä hetkellä läpi ison mullistuksen kun samaan aikaan rakennetaan niin torin alle kauan kaavailtua toriparkkia kuin uutta Hamburger Börs-hotellia.

Opiskeluaikojen muistoja mieleen tuova Hamburger Börsin uudempi (ruma) osa on nyt purettu tulevan Scandic-hotellin tiettä; onneksi kuitenkin niin Hamburger Börsin vanha osa sekä ”Pörssin pöheikkö” on säästetty. Mielenkiinnolla odotan, että uusi (ainakin havainnekuvista päätellen kauniimpi) hotellirakennus valmistuu torin laidalle ensi vuoden aikana.
Tällä kertaa majoituimme muutoksen keskellä, Turun ytimessä torin laidalla sijaitsevaan Original Sokos Hotel Wiklundissa. Tämän postauksen pääkuva pilvisen harmaasta Turun skylinesta on otettu hotellin Walo Bar-kattobaarista. Alla oleva torinäkymä avautui puolestaan eteemme nauttiessamme hotelliaamiaista.

Torin alle rakentuva Toriparkki tuo yhteensä 620 uutta parkkipaikkaa Turun keskustaan avautuessaan joulukuussa 2020. Ekologisuus on projektissa keskeisessä roolissa: tavoitteena on, että parkkilaitos tuottaa vähintään saman verran energiaa kuin se kuluttaakin.

Aamiaisen jälkeen oli aika lähteä nostalgiakävelylle keskustassa.

Kulkiessamme torin rakennustyömaan takia Hamburger Börsin takana sijaitsevan Forum-korttelin läpi pohdin miksei näin keskustassa oleva kauppakortteli ole koskaan oikein lähtenyt lentoon? Jostain syystä Forum on vaan aina jäänyt Hansakorttelin varjoon vaikka sijaitsee ihan yhtä keskustassa.

Hansakorttelin muistan tehneen minuun suuren vaikutuksen aloittaessani opiskeluni Turussa vaikkei se ollut silloin vielä kokonaisuudessaan edes valmis. Ja olihan Hansa 1980-luvun lopussa jotain aivan uutta ja ennen näkemätöntä, etenkin pikkukaupungista muuttaneelle nuorelle opiskelijalle. Suomen ilmastossa Hansa on aina tarjonnut miellyttävän yhdistelmän hieman sokkeloisia käytäviä, lasikattojen läpi tulvivaa luonnonvaloa sekä erikokokoisten aukioiden avaruutta.
Hansakortteliakin on jälleen viime vuonna uudistettu  ja itselle jäi vaikutelma entistä avarammasta ja valoisammasta korttelista – joskaan valoa ja ilmaa ei ole koskaan Hansasta puuttunut.

Perinteikkäämpää kaupankäyntiympäristöä edustaa puolestaan Turun Kauppahalli, jossa tuntuu että aika on pysähtynyt – ihan positiivisessa mielessä.

Ovesta sisään astuessamme hallin ominaistuoksu herättää heti vanhat muistot mieleen. Monissa myyntikojuissa on edelleenkin samat nimet kuin opiskeluaikoina, mutta toki uusiakin on tullut joukkoon ja silmiinpistävää on ruokapaikkojen lisääntyminen.  Ravintolakojujen vallatessa tilaa myyntikojujen kustannuksella hallien alkuperäinen tunnelma kärsii usein. Turussa näin ei kuitenkaan ole käynyt, koska ravintolat on koottu toiseen päätyyn (ja näin myös tehty mahdolliseksi toisen päädyn sulkemisen eri aikaan). Plussaa myös ratkaisusta, jossa voi hakea ruokaa eri pisteistä ja asettua mieleiseen pöytään.

Yksi kauppahallin vanhoista kahviloista, jolla on omassa elämässä aivan erityinen paikka, on hallin keskellä sijaitseva Sininen juna, joka on sisustettu vanhoilla junapenkeillä.

Ravintolatarjonnassahan Turku on muuten uskomattoman monipuolinen kaupunki, jossa tuntuu että tapahtuu koko ajan jotain uutta; tämän kesän uutuutena oli Tuomiokirkontorin ruokatori

Ympärivuotinen ravintolakeskittymä sijaitsee puolestaan Vähätorilla, josta alkaa varsinainen jokirantaa seuraileva ravintoloiden helminauha. Tarkemmat koordinaatit löytyvät KissMyTurku-sivustolta.

Turun ravintolatarjontaan voi myös tutustua Food Walk-kierroksella.

Kun tarpeeksi pitkälle seuraa jokivartta reitin varrelle jää myös Kakolanmäki ja siellä vastikään vanhaan vankilaan avattu Hotel Kakola sekä ravintola Kakolanruusu (josta voit lukea lisää Tasty Travelissimon postauksessa). Kakolanmäki ja kuuluisa funikulaari jäivät tällä kertaa meiltä väliin – siis hyvä syy lähteä käymään Turussa uudestaan!

Testaamatta jäi myös Turun linnan kupeessa, Juhana Herttuan puiston lippakioskissa toimiva Linna Burgers and Coffee (yrityksestä voit lukea lisää Turun Sanomien jutussa; talvikaudella yritys toimii keskustassa,  Kårenin alakerrassa, osoitteessa Hämeenkatu 22).

Onko Turku sinulle tuttu kaupunki ja mitkä ovat sinun suosikkisi siellä?


Kaikki kesän 2020 Länsirannikon autolomamme postaukset löytyvät Westcoast2020-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

1 kommentti

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 05/10/2020 - 1:24 pm

Turku on myös meidän kummankin opiskelukaupunki, joten kaupunki on kyllä varsin tuttu! Meidän kummankin suosikki taitaa vähän tylsästi olla Aurajoen ranta, mutta tykätään myös Portsan alueesta.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet