Cochem – Moselkaupunki Reichsburgin suojassa

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kesän autolomamme tukikohdaksi olimme ottaneet pienen Cochemin kaupungin Moselin varrella. Kaupunki lienee yksi Saksan tunnetuimmista jokivarsikaupungeista ainakin kuvista, sillä kuva ylvään Reichsburgin vartioimasta idyllistä lienee yksi Saksan käytetyimpiä matkailukuvia kun puhutaan ”romanttisesta Saksasta”.

Kaunis jokivarsimaisema verkkokalvolla mekin palasimme Cochemiin, osittain sen takia, että halusimme nauttia nimenomaan kesäisestä maisemasta. Olimme nimittäin 2000-luvun alussa käyneet Saksan joulumarkkinamatkan yhteydessä syksyn hiljentämässä Cochemissa nautiskelemassa Hotel Lohspeicherin ravintolan antimista. Sillä matkalla itse kaupunki jätti kuitenkin hiljaisuudessaan hieman vaisun yleisvaikutelman – toisaalta mikä pikkukaupunki ei sitä antaisi matkailukauden ulkopuolella marraskuun harmaudessa?

Nyt olimme kuitenkin liikkeellä parhaimpaan sesonkiaikaan. Majoituksen olimme tällä kertaa varanneet joen toisella puolella (keskustasta katsottuna), Condin kaupunginosassa sijaitsevasta Hotel Traumblickista – hotellista lisää edempänä erillisessä postauksessa. Vaikkakin Cond sijaitsee joen toisella puolella tämä ei mielestäni ole ollenkaan huono asia: Condin puolen hotellit ovat poissa Cochemin pahimmasta hälinästä, mutta halutessaan sillan yli kävelee muutamassa minuutissa. Useita hotellejakin löytyy Condin puolella aivan sillan kupeesta, useissa saa lisäbonuksena joen yli avautuvan kauniin näkymän kaupunkiin ja linnalle.

Cochem on jännä sekoitus raukeaa pikkukaupunkia ja vilkasta matkailukaupunkia. Tosin viime kerran raukeudesta ei tällä kertaa ollut jälkeäkään: kesäkaudella  hotellit pullistelevat matkailijoita ja tämän lisäksi Saksan jokia kyntävät isot jokiristeilijät pysähtyvät usein  päivällä (ja joskus myös illaksi tai yöksi) kaupunkiin. Jokirannalla seisovat värikkäät talot upeine kukkalaatikoineen kaunistavat rantapromenaadia, mutta varsinainen kaupunki sijaitsee näiden talojen taakse kätkeytyvillä pikkukaduilla. Saksalaisten kaupunkien pikkukauppoja katsellessa tulee aina myös pohdittua mikseivät meillä pikkukaupunkien erikoisliikkeet menesty? Keskieurooppalaisissa pikkukaupungiessa kun kaikki tarpeellinen tuntuu löytyvän omasta kaupungista, eikä tarvetta ole lähteä ostoksille minnekään kauemmas. Eikä ilmeisesti myöskään lähdetä, vaan tuetaan oman kaupungin yrittäjiä. Liekö suomalaisella kateudella osasyynsä siihen, että meillä on toisin?

Joen vartta seuraavaa katua reunustavat hotellien ja ravintoloiden rivistö. Terassien rivistö houkuttelee istahtamaan hetkeksi vaan nauttimaan olosta ja kesästä iloisten lomalaisten ympäröimänä. Tai poikkeamaan vaikkapa jäätelölle Gelateria Fratelli Bortolot -jäätelökahvilaan, jossa kokemusta jäätelön valmistuksesta on vuodesta 1896. Vahva suositus mikäli gelato yhtään kiinnostaa!

Rantapromenadilla on niinikään mukava istahtaa hetketksi ihmettelemään vilkasta jokilaivojen liikennettä. Rahtia kuljetetaan uskomattoman pajlon molempiin suuntiin. Välillä ihmettelee miten pitkät laivat pystyvät joen kaikissa mutkissa kääntymään, Mosel-joki kun ei joka kohdasta kovinkaan leveä ole. Rantapromenadin laiturista lähtevät myös Gebr. Kolbin matkustajalaivat, joilla pääsee Moselista eripituisille retkille lähikyliin, sulutuksia ihmettelemään tai lyhyemmillä risteilyillä vain hetkeksi maisemia ihailemaan laivan kannelta.

Mosel-jokea ylittävä silta on muuten Cochemissa huomiotaherättävän korkea, mikä tuntuu muutenkin olevan tunnusomaista alueella. Ilmeisesti sillat on rakennettu tulvahuippuja ajatellen, jotta laivaliikenne ei häiriintyisi vaikka vedenpinta olisi huomattavastikin tavallista korkeammalla. Ja uskomattoman korkealle vesi voikin pahimmillaan nousta: monessa rakennuksessa on merkattu viiva ja päivämäärä, milloin tulvavesi on kyseiseen kohtaan noussut. Tästä viisastuneena materiaalivalinnatkin on usein tehty niin, että tulvan jäljet olisi helppo siivota pois.

Mikä on sinun suosikkikaupunkisi Saksan jokilaaksoissa?


Kaikki Rheinin ja Moselin jokilaaksoihin tehdyn kesämatkamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoillablogista Saksan jokilaaksot-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

5 kommenttia

Jenni / Unelmatrippi 03/12/2017 - 4:44 pm

Kaunista! Me kävimme tuolla useampi vuosi sitten ohikulkumatkalla ja yritimme ajella Cochemin linnaan. Silloin oli aika kovat ruuhkat ja aikamme oikeaa reittiä etsittyämme ja ruuhkissa sakkailtuamme lopulta luovutimme, jotta ehtisimme oikeaan määränpäähämme illaksi. Jäi harmittamaan sen verran, että tiedän, että joskus vielä käymme tuolla uudelleen ajan kanssa.

Vastaa
alex 03/12/2017 - 7:22 pm

Kiitos kommentista Jenni!
Reittiä linnalle ei varmaankaan ole ihan helppo löytää, oman käsitykseni mukaan se ”oikein reitti” lähtee torilta (Markt) ylöspäin riinteeseen; saatan kuitenkin olla väärässä. Meillä jäi (ajanpuutteesta johtuen) linna katsomatta sisältä, mutta pelkästään näköalojenkin takia ylös kannattaa kavuta. Eli sama juttu – uudestaan pitää päästä…

Vastaa
Jenni / Unelmatrippi 05/12/2017 - 9:11 pm

Joo, ja mä olen siis käynyt tuolla linnassa kerran, mutta siitä on lähemmäs 30 vuotta :), joten myös sen takia uusinta kiinnostaa! Muistikuvat ovat meinaan aika hatarat. 🙂 Perhealbumin kuvat kuitenkin todistavat, että niin näköalat kuin sisätilat ovat hienot. Haluaisin nähdä ne näin aikuisiällä uudestaan.

Vastaa
Päivi 12/07/2018 - 3:08 pm

Cochem on aivan ihastuttava lomakohde. Itse asun Frankfurt am Mainin lähistöllä ja teen usein viikonloppulomia Moselille. Päädyn joka kerta Cochemiin. Yövyn siellä aivan ihanassa, romanttisessa Hotellissa… Villa Vinum, joka on aivan ihastuttava harmaa Villa-rakennus suoraan Moselin rannalla. Henkilökunta on erittäin ystävällistä sekä ilmapiiri hotellissa niin kotoisaa ja viihtyisää. Erittäin rentouttavaa !! Kaupunki itsessään on lumoava…. voin kyllä lomakohteena suositella.

Päivi

Vastaa
alex 14/07/2018 - 10:59 pm

Kiitti kommentista ja vinkistä, Päivi!
Ymmärrän hyvin, että päädyt usein Cochemiin – ihastuttava kaupunki kun on!

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet