Viettäessämme viime lauantaina ”turistipäivää” Helsingissä poikkesimme myös vastaremontoituun Helsingin Vanhaan Kauppahalliin. Helsinkiläisten (ja turistienkin) iloksi vuonna 1888 rakennetun hallin ovet ovat taas auki ja uteliaan odottavaisin mielin suuntasimme ovesta sisään; koskaan kun ei voi tietää onko tämäntyyppisten, vanhojen instituutioiden remontti pelkästään hyväksi lopputuloksen kannalta. Uusi ja kiiltävä kun ei aina välttämättä tarkoita hyvää. Mediassakin on kirjoiteltu paljon siitä, palaavatko kaikki vanhat kauppiaat evakosta Hietalahden hallista. Mitä oven takaa sitten paljastui?
Paljon tuttua (mutta uutta ja entistä ehompaa) näkyi ja kävijä tunnistaa nopeasti tulleensa samaan, tuttuun hallin kuin ennenkin. Remontin myötä halli on kuitenkin saanut myös uusia kauppiaita ja tiloja, joissa näkyy selkeästi trendikkäämpiä vaikutteita kuin ennen.
Trendikkäämpien sisustuselementtien ja uusien yrittäjien tulo halliin vie suuntausta enemmänkin kohti ”turistihallia”, mikä on sääli, sillä näin halli pitkässä juoksussa näivettyy ja menettää viehätysvoimaansa. Silti en tällä myöskään tarkoita, etteikö halli saisi ja pitäisikin kehittyä ajan saatossa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että paikalliset suuntavat yleensä kauppahalleihin säännöllisesti tehdäkseen (herkku-)ostoksia, ja turisteja halli houkuttelee puolestaan siksi, että halutaan nähdä mitä paikalliset ostavat hallista. Hallin pitäisi kuitenkin pystyä elättämään kojujen myyjät ympäri vuoden, ja karu tosiasia on, että Helsingin vilkkain turistisesonki on ajoittuu ainoastaan kesäkuukausiin, suunnilleen toukokuustsa syyskuuhun.
Sama ongelma on myös muualla maailmassa kauppahalleissa, esim. Barcelonan kuuluisassa La Boqueria-hallissa.
Yksi uusista yrittäjistä Kauppahallissa on keskellä hallia sijaitseva, varsin trendikkäästi sisustettu Ravintola Story. Ilokseni totesin, että siellä on kahvilatuotteiden lisäksi tarjolla myös päivän kotiruokaounas – sitä pitää ehdottomasti joskus testat!
Muutaman muunkin uuden, hauskan tulokkaan bongasimme hallissa. Esim. ”Röntgen’s Café & Conditorei”, joka valikoimaltaan keskittyy tuhdimpaan, germaaniseen ruokavalioon – sekä suolaisen että makean puolella.
Omalle lounaslistalle noteerasin myös ”Soppakeittiön”, josta olen Hietaniemen hallista kuullut pelkästään positiivista (myönnän, en ole itse saanut aikaiseksi käydä siellä lounaalla) joten talvikauden aikana tämä pitää ehdottomasti testata.