LWT – Loviisan Wanhat talot 2019 ja viisi vinkkiä

by Alex | Matkoillablogi.fi

Viime sunnuntaina suuntasimme Loviisan Wanhat Talot-tapahtumaan, eli tuttavallisesti LWT’hen. Elokuisesta Loviisan-retkestä on jo tullut perinne, ja vaikka kävimme jo viidettä kertaa tapahtumassa se tarjosi jälleen uutta nähtävää. Vanhana loviisalaisena on aina myös hauska nähdä kuinka eloisaksi pieni kuningattaren kaupunki muuttuu LWT-viikonloppuna ja yleensä kaupungilla tapa myös jonkin verran tuttuja.

Yksi LWT’n vahvuuksista on juuri siinä että osa kohteista vaihtuu joka vuosi ja uutta nähtävää on siten aina tarjolla. Yhteensä kohteita oli tänä vuonna 39, joista 28 sijaitsi Loviisan keskustan alueella.

Me kävimme tänä vuonna kuudessa kohteessa. Enemmänkin olisimme varmaan ehtineet, mutta päätimme ottaa päivän leppoisasti ja ahnehtimatta; sitä paitsi valitsemamme keskusta-alueen kohteet sijaitsivat miltei kauimpana toisistaan, joten kävelyynkin kului kauniissa kesäsäässä jonkin verran aikaa.

Valitsimme  tällä kerta uusia kohteita, joissa emme olleet aikaisemmin käyneet. Aloitimme Garnisonin kaupunginosasta, Loviisanjoen kahden haaran väliin jäävän saaren taloista, joista jatkoimme leppoisaa kävelyä kohti Tullisillan kupeessa sijaitsevaa Everstin linna. Tottakai piti myös matkan varrella käydä toteamassa Café Saltbodanin kunto äskeisen tulipalon jäljiltä – palanut katto, mustuneita hirsiä ja voimakas savunhaju; huomattavasti huonomminkin olisi tosin voinut käydä, joten uskon ja toivon, että loviisalaisille keskeinen kokoontumispaikka Laivasillan kupeessa nousee jälleen uuteen loistoon.

Seuraavassa muutama tunnelmakuva LWT 2019-tapahtuman tarjonnasta – lisää kuvia ja tunnelmia löytyy myös Matkoillablogin Instagram-tilin tallennetuista Storeista.

Tiedätkö mihin tämä kellotapuli liittyy?

Maria Kazanilaisen ortodoksiseen kirkkoon, joka sijaitsee viereisen Palokuntatalon yläkerrassa. Tämä on kohde, jossa kaikki lovisalaisetkaan eivät ole käyneet.

Villa Garduelis

Monessa kohteessa voi nähdä myös miten remontti edistyy – Villa Garduelis.

Joskus olohuoneen nurkassa on myös työpaja – Villa Garduelis.

Villa Garduelis

Huset vid ån

Huset vid ån

Nämä portaat kuuluvat todennäköisesti tapahtuman kuvatuimpiin – Huset vid ån.

Café Saltbodan – toivottavasti täällä toiminta jatkuu pian entistä ehommissa tiloissa.

”Everstin Linna” oli ehkä mielenkiintoisin tämän vuoden LWT-kohteista. Talo sijaitsee Loviisanlahden rannalla, kadun varrella jossa en ole koskaan käynyt ennen vaikka olen Loviisassa asunut.

Lounaan nautimme kylpyläkaupungin hengessä ravintola Kappelin terassilla. Hieno ele oli, että ravintola lahjoitti euron jokaisesta myydystä lounaasta Café Saltbodanin kunnostukseen.

 

Viisi vinkkiä LWT-tapahtumaan

Seuraavassa viisi vinkkiä kun suunnittelet ensi kesänä retkeä LWT-tapahtumaan.

 1. Tee suunnitelma

  Ainakin jonkinlainen etukäteissuunnitelma on onnistuneen retken A ja O. Tutustu kohteiden esittelyyn ja valitse ne talot, jotka kiinnostavat eniten. Yleensä tulee kuitenkin käytyä ex-tempore myös muissa kuin suunnitelluissa kohteissa.
  Toki voi ottaa päivän myös Carpe Diem-hengessä, mutta riski on silloin suuri että jälkikäteen harmittelee kun ei tullut jossain tietyssä talossa käytyä.

 2. Käyntikohteiden määrä

  Hyvin yleinen kysymys on moneenko taloon ehtii päivän aikana tutustua? Tähän on mahdoton antaa yksiselitteistä vastausta, koska niin moni asia vaikuttaa ehtimiseen: kävelyn ripeys, jonot kohteissa ja kauanko jokaisessa talossa viipyy. Itse asettaisin ennakkosuunnittelussa rajan enintään kymmeneen kohteeseen. Liian kunnianhimoista suunnitelmaa ei kannata tehdä, jotta ehtii myös nauttia tapahtuman tunnelmasta sekä tutustua esim. Herkkujen Puistoon ja lukuisiin kirppispöytiin, joita nykyään riittää LWT’n yhteydessä.
  Tänä vuonna tapahtumassa oli ennätysmäärä kävijöitä – lippurannekkeita myytiin peräti 6.500 kpl! – mutta silti ainakaan sunnuntai-iltapäivänä ei missään ollut ahdistavaa ruuhkaa.

 3. Ruokailu

  Suunnittele tämä etukäteen! Hyvä on myös huomioida, että myöhemmin iltapäivällä ruoka saattaa loppua tai ainakin vaihtoehtojen määrä supistua huomattavasti monessa paikassa. Ruokailun venymiseen kannattaa myös varauta, nopeimmin selviää keittolounaalla.
  Joinakin vuosina olemme suosiolla yhdistäneet Loviisan retkeen illallisen Porvoossa kotimatkalla.

 4. Paikoitus

  Monet saapuvat autolla, ja niin mekin olemme aina tehneet. Muutaman vuoden ravirata on toiminut päaasiallisena, isompana parkkipaikkana mutta yleensä myös keskustan katujen varsilla löytyy aina tilaa. Välimatkat Loviisan keskustan kohteiden välillä ovat  suhteellisen lyhyitä (keskustakohteiden ääripäiden välillä on n. 3 km) ja osa viehätyksestä on minun mielestäni juuri pikkukaupungissa kävelemisessä. Keskusta-aluetta kiersi tänä vuonna myös ilmainen museobussi, tosin kannattaa muistaa että yhdellä bussilla vuoroväli on harva (n. 30 minuuttia) ja  bussi näytti olevan enemmän kuin täynnä.

 5. Älä automaattisesti rajaa pois aiemmin käytyjä kohteita

  Vaikka olet käynyt jossain tietyssä kohteessa aikaisemmin, sitä ei kannata automaattisesti sulkea pois. Vanhoissa puutaloissa riittää korjattavaa ja remontoitavaa ja harva talo on ns. lopullisesti valmis. Myös remontin alkuvaiheessa olevien kohteiden työn edistymistä voi olla mielenkiintoista seurata.
  Tai sitten voi vaan olla kiva käydä ihastelemassa uudemman kerran taloa tai puutarhaa, johon on jo aiemmin ihastunut.

Suolatori

Oletko sinä käynyt LWT’ssä?


Kaikki postaukset aikaisempien vuosien LWT-tapahtumista löytyvät tästä.
Seuraavan kerran Loviisan Wanhat Talo-tapahtuma järjestetään 29.-30.8.2020

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Pirkko / Meriharakka 31/08/2019 - 9:59 am

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna – ja kivasti riitti noita erilaisia kohteita, sillä emme tainneet käydä yhdessäkään samassa kohteessa!
Emme varsinaisesti ole kiinnostuneita vanhoista taloista – tai sisustuksestakaan kovin paljoa, mutta oli tämä silti mielestäni kivampi päivä tutustua vähän Loviisaan kun satunnaisesti valittu hiljainen vaikka marraskuun lauantai 🙂

https://meriharakka.net/2019/08/27/loviisan-wanhat-talot/

Vastaa
alex 31/08/2019 - 3:35 pm

Siitä se sitten lähtee, kohta olette koukussa.
Ei meilläkään sinänsä ole mitään erityiskiinnostus vanhoihin taloihin, mutta tapahtuma on miellyttänyt silti. Vanhana loviisalaisena voin vakuuttaa, että LWT ON parempi vaihtoehto kuin marraskuinen lauantai-iltapäivä… 😉
(Tosin sitten joulun alla tulee Joulukodit-tapahtuma)

Kiitos kommentista ja linkistä, Pirkko! Näin että olitte julkaissut postauksen, mutta pyrin aina kirjoittamaan omat postaukset ennen kuin luen muiden postauksia samasta aiheesta. On aina sitten jännä nähdä miten ajatukset menevät samaan tai eri suuntaan.

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet