Nuutajärvi, Lasinäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Nuutajärvi – Suomen vanhin lasitehdas

by Alex | Matkoillablogi.fi

Kesäloman aikana poikkesimme pitkästä aikaa Urjalassa sijaitsevaan Nuutajärven lasikylään. Hyvällä syyllä voi sanoa, että suomalaisen lasinvalmistuksen juuret ovat vahvasti Nuutajärven maaperässä, sillä kyseessä on lasitehdas, jonka perusti Jacob Wilhelm Depont jo vuonna 1793. (En ollut aikaisemmin ajatellut Iittalan lasitehtaan Café Depontin nimeä, mutta nyt sillekin löytyi selitys).

Urjala oli hyvä paikka lasitehtaalle, sillä ympärillä oli paljon metsää, ja näin ollen runsaasti polttoainetta lasiuunien lämmittämiseen. Vanhan lasitehtaan alueella on runsaasti arkkitehti Georg Th. Chiewitzin suunnittelemia rakennuksia 1850-luvulta. Samaa arkkitehtia on myös kiittäminen mm. Loviisan toria ympäröivästä, yhtenäisestä rakennuskannasta.

Suomen vanhin lasitehdas on lopettanut toimintansa, mutta miljöö on onneksi säilynyt. Kuva: © Matkoilla-blogi

Suomen vanhin lasitehdas on lopettanut toimintansa, mutta miljöö on onneksi säilynyt. Kuva: © Matkoilla-blogi

Nuutajärven lasitehdas oli lopettaessaan toimintansa vuonna 2014 Suomen vanhin, ja huomionarvoista oli myös, että se oli toiminut keskeytyksettä samassa paikassa yli 200 vuotta. Ikävä kyllä taloudelliset seikat painavat tänä päivänä historiaa enemmän, ja valmistuksen keskittäminen Iittalaan nähtiin taloudellisempana ratkaisuna. Sääli, sillä jotenkin Nuutajärven lasikeskus tuntuu tänä päivänä hieman ”uinahtaneelta”, toimiessaan ainoastaan pienempien lasitateilijoiden varassa. Ei niin, ettenkö arvostaisi lasitaiteilijoiden panosta lasinvalmistuksessa – päinvastoin: heillä on keskeinen rooli Suomen maineessa ”lasimaana”. Pikemminkin ajattelen niin, että on sääli ettei lasikylä, jossa lasimuotoilijat ja teollinen lasinvalmistus toimi rinnakkain ole enää olemassa.
Eräällä tavalla lasitehtaaseen kuuluva vanha kisälliperinne kuitenkin jatkuu Nuutajärvellä, sillä Tavastia kouluttaa Nuutajärvellä uusia lasialan osaajia. Lasikoulu aloitti toimintansa Nuutajärvellä professori Oiva Toikan aloitteesta vuonna 1993.

Nuutajärvellä on edelleen vireä lasitaiteiljoiden yhteisö, jonka 10 jäsentä tekevät kaikki lasista omannäköisensä taidetta.

Nuutajärvi, käsityöläiskujan "Lasisirkus". Kuva: © Matkoilla-blogi

Nuutajärvi, käsityöläiskujan ”Lasisirkus”. Kuva: © Matkoilla-blogi

Nuutajärven lasitaiteilijoiden omassa yhteismyymälässä (NuGO Shop – Nuutajärven Galleria Osuuskunta) ihastuttivat lasiesineiden rohkea värien & muotojen käyttö; paljon kaunista lasia oli esillä ihailtavana (ja myytävänä). Erityisesti Markku Salon tuotanto miellytti omaa silmää.

NuGO Shop on kymmenen lasitaiteilijan yhteisnäyttely ja -myymälä. Kuva: © Matkoilla-blogi

NuGO Shop on kymmenen lasitaiteilijan yhteisnäyttely ja -myymälä. Kuva: © Matkoilla-blogi

Yhden NuGO'n taiteilijan, Petra Jäppisen tuotantoa. Kuva: © Matkoilla-blogi

Yhden NuGO’n taiteilijan, Petra Jäppisen tuotantoa. Kuva: © Matkoilla-blogi

NuGO’n järjestämä kesänäyttely ”Muotojen maastossa” esitteli tänä uonna pirkanmaalaista taidetta; näytteli on auki vielä lauantaina 29.8. Lasivitriini-tapahtuman yhteydessä.
(Nuutajärvellä toimii myös vuonna 1977 Kaj Franckin aloitteesta perustettu lasimuseo (johon tosin emme tällä kertaa tutustuneet.)

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Kesänäyttely. Kuva: © Matkoilla-blogi

Päätimme käyntimme Nuutajärvellä, kuinkas muutenkaan kun ostoskierrokseen Lasimakasiinissa.

Lasimakasiinissa toimii Iittala Outlet - oman arvioni mukaan yksi Suomen suurimmista. Kuva: © Matkoilla-blogi

Lasimakasiinissa toimii Iittala Outlet – oman arvioni mukaan yksi Suomen suurimmista. Kuva: © Matkoilla-blogi

Alueella on kahvila-ravintola, mutta vaihtoehdoksi suosittelen esim. Huittisten Wanhaan pappilaan, jos nälkä tai kahvinjano antavat myöden pienen odottelun.

Nuutajärvellä järjestetään jo kuudetta vuotta peräkkäin lasin ympärille rakentuva Lasivitriini-tapahtuma lauantaina 29.8.2015 klo 10–16.
Ohjelma kellonaikoineen julkaistaan 25.8. tapahtuman nettisivulla.

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet