Edinburgh, Cockburn Street. Kuva: © Matkoilla-blogi

Edinburgh – pilvenpiirtäjien kaupunki

by Alex | Matkoillablogi.fi

Viime syksynä jouduimme muuttamaan matkasuunnitelmiamme, ja alunperin lämpimäksi aurinkolomaksi suunniteltu matka muuttui viime metreillä lyhyemmäksi kaupunkilomaksi. Olosuhteiden pakosta piti äkkiä keksiä vaihtoehdoksi kaupunkilomakohde Euroopassa, jonne pääsisi pariksi päiväksi irtautumaan arjen oravanpyörästä. Valitsimme Edinburghin.

Edinburgh valikoitui kohteeksi, koska kumpikin olimme mielessämme ottaneet kaupungin vaihtoehtojen valintalistalle ja olihan sitä harkittu aikaisemminkin monta kertaa. Aina Edinburgh oli kuitenkin karsiutunut loppumetreillä, mutta tällä kertaa kaupunki selviytyi maaliviivalle asti ja saisi näyttää mitä sillä oli tarjottavana, Edinburghin valintaan myötävaikutti suhteellisen lyhyt lentomatka, kohteen mielenkiintoisuus ja marraskuussakin kohtuullinen ilmasto.

Edinburgh otti meidät vastaan ihanalla auringonpaisteella, ja kaupunki hurmasi meidät jo raitiovaunumatkalla lentoasemalta. Majoiduttuamme hotelliimme suuntasimme heti Royal Milen suuntaan ottamaan ensituntumaa keskustaan. Kauniit, yllättävänkin korkeat kivitalot ihastuttivat ja samalla hämmästelimme vanhan kaupungin suuria korkeuseroja, jotka entisestään korostavat talojen korkeutta. Oman lisänsä kokonaisuuteen toivat myös kapeat kujat sekä pitkät portaikot, jotka nousivat talojen väleissä kohti Royal Mile’a.

Edinburghin vanhaa kaupunkia korkealle kurottavine rakennuksineen on joskus verrattu Manhattaniin. Noh…vertauksessa on ehkä hieman liioittelua, joskin siihen aikaan kun talot on rakennettu 1800-luvun alussa ne ovatkin olleet senaikaisia pilvenpiirtäjiä. Miksi kaupunki rakennettiin niin tiiviisti, että jo siihen aikaan oli pakko rakentaa ylöspäin? Selitys löytyy siitä, että haluttiin olla lähellä linnoitusta ja sen tuomaa turvaa mikäli vihollinen hyökkäisi kaupunkiin.

Royal Mile osoittautukin varsinaiseksi turistikaduksi, mikä ehkä hieman yllätti minut sillä olin olettanut tämän olevan kaupungin paraatikatu, jonka varrelle sijoittuisivat tyylikkäimmät ostosmahdollisuudet. Olihan Royal Milen varrella toki ostosmahdollisuuksia, mutta kovin ”kuninkaallisia” nämä eivät olleet; lähinnä toinen toistaan samanakaltaisempia matkamuistoliikkeitä.

Tervetuloa mukaan matkalle haggiksen, viskin ja kilttien valtakuntaan – lisää tunnelmia Edinburghista ja Skotlannista tulossa edempänä!

Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Edinburgh-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

2 kommenttia

Kthetraveller 30/03/2017 - 8:09 pm

Voi, tuo kaupunki on niin meikäläisen bucket listillä! Jään innolla odottamaan jatkopostauksia. Kiitti jo etukäteen.

Vastaa
alex 31/03/2017 - 8:01 am

Sankolistalla kannattaa ehdottomasti pitääkin – ihana kaupunki!
Tulossa on enemmänkin tarinaa ylämaalta jahka vaan ehtii kirjoittamaan; mm. yhdestä Edin nähtävyyskohteesta, jonka uskon myös päätyvän listallesi… 😉

Vastaa

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet