Edinburghin linna

by Alex | Matkoillablogi.fi

Royal Milen toisessa päässä, Edinburghin vanhassakaupungissa sijaitsee jykevä linnoitus, jonka mittasuhteet paljstuvat oikeastaan vasta lähempänä. Edinburghissa on monia must-nähtävyyksiä (missäpä ei), ja linna kuuluu ehdottomasti niihin yli miljoonalla vuosittaisella kävijällään.

Edinburgh Castle on jo kypsään ikään ehtinyt linnoitus, onhan kuninkaallinen linnoitus eri muodoissa nököttänyt 80 metriä korkean Castle Rock-kallion päällä vartioiden kaupungin keskustaa jo 1100-luvulta saakka. Skotlannin kuningaskunnassa keskeisessä roolissa ollut linna on yli tuhatvuotisen historiansa aikana kokenut 26 piiritystä, mikä on antanut linnalle maineen Brittein saarten piiritetyimpänä. Tämän ymmärtää hyvin kun muureilta katsoo alaspäin, sillä eipähän tuonne linnaan kovinkaan helposti olla tultu ilman kutsua; ainoastaan Royal Milen suunnalta kallion päälle rakennettua linnaa pääsee lähestymään hieman loivemmassa kulmassa.

Kaupungin siluetissa Edinburghin linna muodostaa  hyvin tunnusomaisen maamerkin joka näkyy hyvin eri puolilta keskustaa; eikä ihme, sillä pystysuoraa kallioseinää on useimmilla puolilla 80 metriä. Kauempaa katsottuna linna näyttää melko pieneltä, mutta alueen ja linnoituksen todellinen laajuus paljastuu kävijälle viimeistään sisääntuloportin sisäpuolella.

Suurin osa linnoituksen nykyisistä rakennuksista on rakennettu 1570-luvun jälkeen, jolloin linnoitusta tulitettiin raskaasti piirityksessä joka tunnetaan Edinburghissa nimellä ”The Lang Siege”.

Me katsoimme linnan alueella alla olevat osat, joita suosittelen ainakin katsomaan jos aikaa vierailulle on rajallisesti. Muista myös ihailla muureilta avautuvia hienoja näköaloja Edinburghin yli. Pääsymaksuun sisältyy opastettu kierros, mutta me valitsimme tällä kertaa lisämaksullisen audioguiden, joka tarjoaa joustavan vaihtoehdon kiertää linna omaan tahtiin. (Sitäpaitsi selostus oli Edinburghin linnassa varsin hyvin toteutettu, mitä ei valitettavasti etukäteen voi tietää näiden digioppaiden kohdalla).

Kuninkaallinen palatsi

Castle Rockin korkeimmassa kohdassa sijaitsee kuninkaallinen palatsi, jossa on useampia näkemisen arvoisia kohteita, mm. Skotlannin kruununjalokivet. Nämä eivät meitä niinkään paljon säväyttäneet kuin James IV:n aikainen Suuri sali (”Great Hall”), joka luetaan keskiaikaisen Skotlannin hienoimpiin esimerkkeihin. Seinien lämmin punainen sävy, upeat seinäpaneelit, kaunis lattiakuviointi ja laajan miekkakokoelman ylle, lyijylasiikkunoiden läpi lankeava valo pysähdytti meidät ihailemaan tilaa pitkäksi aikaa.

Scottish National War Memorial

Tämä maailmansodissa sekä taisteluissa vuoden 1945 jälkeen kaatuneiden muistomerkki on vaikuttava sekä kokonsa että tunnelmansa puolesta. Ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden nimet ovat seinätauluissa, toisen maailmansodan kaatuneiden nimet taas löytyvät seinustoilta löytyvistä isoista kirjoista. Valokuvaus on sisällä kielletty, mutta alla oleva ulkokuva antaa osviittaa muistomerkin kokoluokasta (sisäkuva muistomerkistä löytyy Edinburghin linnan sivuilta).

St. Margarets Chapel

Linna-alueella sijaitsee myös Edinburghin vanhin rakennus, 1100-luvulta peräisin oleva St. Margaret’s Chapel. Pieni yksinkertainen kappeli oli karuudessaan kaunis, mutta ei säväyttänyt sisältä erityisesti.

Linnoitukselta on jo vuodesta 1861 ammuttu tykillä perinteinen ”Kello yhden aikamerkki” (maanantaista lauantaihin; ei Joulupäivänä ja Pitkäperjantaina). Tapahtuma kerää paljon yleisöä, mutta itse olin odottanut aikamerkiltä hieman enemmän; kanuunasta kuului oikeasti pikemminkin ”tössähdys” kuin alla olevassa  videossa kuuluva mojovasti kajahtava laukaus. No, perinne on ilmeisesti tärkein…
(Jos aikaa on rajallisesti, en ehkä itse suosittelisi käyttämään kello yhden aikamerkin odottamiseen aikaa.)
Tähän aikamerkkiin liittyy muuten tarina: Monet nimittäin ihmettelevät miksi ammutaan aikamerkki kello yksi (eikä kello 12 kuten usein aikamerkin ollessa kyseessä)? No, skotithan ovat tunnetusti säästäväistä kansaa, joten antamalla aikamerkin vasta kello yksi säästää huomattavasti ammuksia…

Mikäli nälkä yllättää linnan alueella palvelee Queen Anne Tearoom  (joka tarjoaa perinteisen hienostunutta ’Afternoon Tea’tä’) tai Redcoat Café (joka tarjoaa kahvilatuotteiden lisäksi myös mm. pizzaa, salaattia ja keittoja sekä hienot näköalat yli kaupungin).

Kaikenkaikkiaan Edinburghin linna on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, ei vähiten hienojen näköalojen takia.

Kiinnostavatko linnat ja linnoitukset sinua? Onko sinulla omaa suosikkia?

Kaikki Skotlannin matkaamme liittyvät postaukset löytyvät Matkoilla-blogista Edinburgh-tägin alta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet