Porvoon vanhankaupungin joulumarkkinoilla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Euroopan joulu: Kolmet joulumarkkinat Uudellamaalla

by Alex | Matkoillablogi.fi

Tällä viikolla kurkistetaan hieman joulunaikaan eri puolilla Eurooppaa. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas kokemusten perässä, joten aloitetaan kierros #Suomiretki-hengessä kotimaasta, Uudeltamaalta ja ”Kolme kivaa”-sarjan postauksena.

Tuomaanmarkkinat Helsingin Senaatintorilla

Helsingin Senaatintorin Tuomaanmarkkinat ovat kehittyneet vuosi vuodelta parempaan suuntaan, ja tänä vuonna tunnelma markkinoilla oli mielestäni entistä keskieurooppalaisempi. Tänäkin vuonna tunnelmanluojana markkinoiden keskellä on kaunis vanha, hollantilainen karuselli; toivottavasti saamme jatkossakin nähdä markkinoilla tämän. Erityisen sympaattinen piirre karusellin osalta on mielestäni, että tämä pyörittää markkinaväkeä maksutta. Kojujen määrä tuntui tänä vuonna kasvaneen entisestään (nyt yhteensä 123 kojua täyttivät koko torin); ilahduttavaa on myös, että krääsänmyyjät loistavat edelleenkin poissaolollaan. Tarjolla on aitoa käsityötä ja perinteisiä joulutuotteita, mutta näiden ohella myös uudempaa designia.

Tuomaanmarkkinat Helsingin Senaatintorilla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tuomaanmarkkinat Helsingin Senaatintorilla. Kuva: © Matkoilla-blogi

Näistä joulumarkkinoista voi jo olla suomalaisena jo hieman ylpeä! Ainoa mikä vielä puuttuu on markkinoiden yllä leijuva Glühweinin tuoksu (joka johtunee meidän säännöksistä anniskelualueiden rajaamisen osalta…).
Joulupukki: saisiko tämän asian kuntoonlaittamisen laittaa toivomuslistalle?

Helsingin Senaatintorin Tuomaanmarkkinat ovat vuonna 2015 avoinna 22.12. asti.

Malmgårdin joulumarkkinat

Malmgårdin upea linna sijaitsee Pernajassa, keskellä kauneinta maalaismaisemaa. Ajomatkaa Helsingistä kertyy n. 80 km, joka joutuu miltei perille asti moottoritietä. Punatiilinen Malmgårdin linna valmistui vuonna 1885 ja on tyylilajissaan (pohjois-ranskalainen renessanssi) harvinainen Suomessa. Malmgårdin juuret tosin juontavat aina 1600-luvulle, ja on ollut myös siitä asti Creutzin suvun omistuksessa.

Malmgårdin linna, Pernaja. Kuva: © Matkoilla-blogi

Malmgårdin linna, Pernaja. Kuva: © Matkoilla-blogi

Malmgård on nykyaikana tullut tunnetuksi luonnonmukaisesta viljelystä, jota harjoitetaan n. 500 hehtaarin tiluksilla. Tuotevalikoimissa on mm. tilan oman myllyn jauhoja, oman panimon olutta, öljyä, hunajaa ja viinietikoita.

Malmgårdilla järjestettiin tänä vuonna joulumarkkinat kahtena viikonloppuna, jolloin kartanopuodin lisäksi paikallisia myyjiä kokoontui sekä pihamaalle että tallirakennukseen; oman arvioni mukaan myyntipöytiä oli n. 50 ja tarjolla oli mm. runsaasti neulekäsitöitä, puutöitä, havukransseja ja kotona leivottua. Malmgårdein joulumarkkinat yllättivät meidät ehdottoman positiivisesti, joten varmaankini tulee mentyä toistekin.
Joulupukin toivomuslistalle lisäys: ensi kerralla kevyt pakkanen ja hieman lunta maisemaa kaunistamaan, kiitos!

Tämän vuoden osalta joulumarkkinat on pidetty Malmgårdilla, mutta Kartanopuoti pitää ovensa auki 6 päivää viikossa ympäri vuoden (maanantaisin suljettu).

Porvoon vanhankaupungin joulumarkkinat

Vanhan kaupungin Raatihuoneentorilla järjestettävät markkinat ovat melko pienet kuten torikin. Tarjolla täälläkin on ensi kädessä perinteisiä joulunajan käsitöitä, havukransseja, puutöitä, kalaa, leivonnaisia ja neuletuotteita. Parasta Porvoon joulussa on tunnelmallinen ympäristö, jossa joulumarkinoiden ohella voi kierrellä toinen toistaan ihastuttavimmissa pikkuliikkeissä.

Porvoo, Välikatu. Kuva: © Matkoilla-blogi

Porvoo, Välikatu. Kuva: © Matkoilla-blogi

Myös Vanhan Porvoon joulumarkkinaviikonloput on tämän vuoden osalta jo vietetty, mutta joulutunnelmaan pääsee siitä huolimatta erinomaisesti vanhankaupungin kujilla ja pitkkuputiikeissa. Katso myös lisätiedot tapahtumista VisitPorvoon joulusivuilta.

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet