Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Värikäs Lontoo: Leake Streetin graffitit

by Alex | Matkoillablogi.fi

Graffitiko aina hirveää töherrystä ja ilkivaltaa, julkisen tilan pilaamista ja iso rahareikä kun niitä pitää pestä pois? Ei välttämättä, jos asioita katsoo hieman toisella tavalla kuten esim. Lontoon Leake Streetillä. Tässä tapauksessa puhutaan kuitenkin luvallisesta maalaamisesta, jota voi mielestäni ilman muuta kutsua taiteeksi.

Viime Lontoon käynnillä päätin tutustua kaupunkiin hieman normaalien turistialueiden ulkopuolella ja toivoin saavani hieman erilaisen näkökulman kaupunkiin. Ja kyllähän tämä Lontoo näyttikin hieman erilaiselta kun Oxford Street tai Knigthsbridge…

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Tämä katutaiteen koristama tunneli tunnetaan myös nimellä Banksy Tunnel tai Graffiti Tunnel. Noin 300 metriä pitkä tunneli sijaitsee Waterloon aseman ratapihan alla (katso sijainti kartalta tästä)

Tunnelin taide sai alkunsa vuonna 2008, englannissa asuvan Banksy-nimisen graffititaiteilijan organisoiman Cans-festivaalin yhteydessä. Samana vuonna tunneli rauhoitettiin myös pelkästään jalankulkijoille. Tunnelin n. 200 metriä pitkä graffiti-seinä on Lontoon suurin laillinen graffiti.

Pienen hakemisen jälkeen onnistuin paikallistamaan tunnelin länsipäädyn. Alue näytti mielestäni hieman epämääräiseltä, mutta tuntui kuitenkin OK’lta – illan pimeydessä olisin ehkä arvioinut tilanteen toisin ja epäröinyt tunneliin menemistä yksin. Tunnelissa liikkui kuitenkin ihan tavallisen näköistä väkeä ja tunnelin länsipäässä sijaitsevan autopesulan ympärillä kävi tasainen kuhina. Viimeistään vastaan tullut harmaatukkaisten mummojen ryhmä (joka oli selvästikin tullut varta vasten graffiteja ihmettelemään) hälvensi epäluulot. Myös tunnelissa vastaan kävellyt poliisipartio sai mielen rauhoittumaan, vaikkei ympäristö ehkä ollut sitä ihan oman näköisintä.

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Hieman lähempänä tunnelin itäistä päätä löytyy The Vaults – underground-taiteen ja klubin yhdistävä tila. Uusimpana aluevaltauksena on syyskuussa 2015 avattu Kitchen, joka tuo popup-ravintoloitsijoiden kautta myös makuelämykset mukaan tarjontaan. Koska käyntini osui aamupäivään, en poikennut tutustumaan mitä oven takaa olisi löytynyt, alla olevasta videopätkästä pääsee kuitenkin hieman jyvälle mistä on kyse.

https://vimeo.com/143113822

 

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Leake Streetin tunneli ei ole vielä loppuun maalattu (ja tulee tuskin koskaan olemaan); kokonaisvaltainen taideteos elää koko ajan ja tunnelin toisessa päässä olikin taiteilija työssä korkealla katon tiilikaarien alla.

Leake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogiLeake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogiLeake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogiLeake Street, London. Kuva: © Matkoilla-blogi

Leake Streetin toisessa päädyssä oleva katu, Lower Marsh, tarjoaisi myös paljon tutkittavaa; tämä on kuitenkin aivan eri tarina…

Oletko sinä käynyt Leake Streetillä ja minkälainen kuva sinulle jäi käynnistä?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä...

Jätä kommentti

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta käyttökokemuksesi paranisi. Oletamme, että tämä on sinulle OK. Jatka klikkaamalla "Hyväksy". Hyväksy

Evästeet